Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet

Video: Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet.

Bilulykken som kostet prinsesse Diana livet, kunne fått et helt annet utfall. – Diana var ikke alvorlig skadd. Hun burde ha overlevd. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener den britiske rettsmedisineren og patologen Richard Shepherd.

Prinsesse Diana, hennes kjæreste Dodi al-Fayed og sjåføren Henri Paul omkom i en bilulykke i Paris 31. august 1997. Livvakten Trevor Rees-Jones overlevde.

Etter den tragiske bilulykken ble det gjennomført flere større politietterforskninger, en i Storbritannia og en i Frankrike. Begge konkluderte med at prinsesse Dianas død skyldtes en ulykke.

Den britiske rettsmedisineren og patologen Richard Shepherd er gjest hos Skavlan. Foto: Skjermdump fra Skavlan.
Den britiske rettsmedisineren og patologen Richard Shepherd er gjest hos Skavlan. Foto: Skjermdump fra Skavlan.

I april 2008 fastslo en britisk jury at prinsesse Diana ble utsatt for uaktsomt drap, og at både sjåføren som kjørte de to, og fotografene som forfulgte bilen deres,

opptrådte grovt uaktsomt.

Les også: Prins Harry går i Dianas fotspor

Spekulasjoner om bestillingsdrap

Men spekulasjonene rundt prinsessens død og dødsårsak har fortsatt i årevis.

Milliardæren Mohamed al-Fayed tvang fram en tredje gransking, med påstander om at han hadde bevis for at Diana og Dodi ble drept.

Men lederen for den rettslige granskningen av Dianas død, dommeren Scott Baker, konkluderte med at det ikke fantes troverdige holdepunkter for at prinsesse Diana ble myrdet på ordre fra sin svigerfar prins Philip.

– Hun var delvis beskyttet av sin egen livvakt

Fakta om prinsesse Diana

* Prinsesse Diana av Wales ble født som Lady Diana Frances Spencer 1. juli 1961. Hennes far bar tittelen jarl, og familien hadde tilknytning til den gamle skotsk-engelske kongeslekten Stuart.

* Hun var ikke noe skolelys og tok ingen høyere utdanning. I stedet jobbet hun i en barnehage i London. Hun og britenes tronarving prins Charles ble kjent allerede mens hun var barn.

* De to ble viet i St. Paul’s-katedralen i London i 1981. Seremonien, ofte omtalt som et eventyrbryllup, ble fulgt på fjernsyn av anslagsvis én milliard mennesker verden over.

* Diana og Charles fikk to barn, prinsene William og Harry. Men ekteskapet begynte raskt å skrante, og de ble skilt i 1996, etter at begge partene hadde innrømmet utroskap.

* Etter skilsmissen fortsatte hun å engasjere seg i veldedighetsarbeid og involverte seg i kampen for et forbud mot landminer.

* Prinsesse Diana omkom i en bilulykke i Paris 31. august 1997.

* Etter hennes død ble det framsatt påstander om at hun ble drept på ordre fra det britiske kongehuset, som angivelig ikke kunne godta at hun hadde et forhold til muslimen Dodi al-Fayed, som døde i den samme ulykken.

* En undersøkelse i 2008 fastslo at Diana og Dodi døde på grunn av «grov uaktsomhet» fra sjåførens side.

I kveldens utgave av Skavlan kommer rettsmedisineren Richard Shepherd med nye innspill om Dianas bortgang, skriver Aftonbladet. I programmet hevder han at prinsessen ikke var så skadd som det tidligere har vært fremstilt.

– Hun hadde en brukket arm og noen andre mindre skader. Jeg mener hun burde ha overlevd. Hun var delvis beskyttet av sin egen livvakt, Trevor Rees-Jones, som satt foran henne og som overlevde ulykken, sier Richard Shepherd i intervjuet med Fredrik Skavlan.

Les også: Prins William og Harry: Angrer på siste telefonsamtale med Diana

Var ved bevissthet

Mange nordmenn følte det som personlig sjokk og sorg da prinsesse Diana døde. Her blomsterhilsener på gresset utenfor den britiske ambassaden i Oslo i 1997. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Mange nordmenn følte det som personlig sjokk og sorg da prinsesse Diana døde. Her blomsterhilsener på gresset utenfor den britiske ambassaden i Oslo i 1997. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Han viser til at prinsesse Diana var ved bevissthet og kunne snakke da redningsmannskapene kom til stedet. Hun skal også ha gitt uttrykk for at hun var bekymret for helsetilstanden til de øvrige som befant seg i ulykkesbilen.

Men i ambulansen på vei til sykehuset, kollapset prinsesse Diana.

Store indre blødninger

I ettertid ble det kjent at hun hadde store indre blødninger og en skade på en vene i den ene lungen. Vener er kar som fører blodet til hjertet.

– Hun hadde fått en veldig uvanlig skade i brystet, et ven hadde blitt ødelagt. På sykehuset forsøkte de å reparere årene, men da var det for sent, forteller Shepherd i et intervju med Daily Mail.

Les også: Prins Harry: – Vanskelig å tilgi paparazziene

Video: Slik var prinsesse Dianas liv

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden