Gynekolog dømt til 12 års fengsel for voldtekt av pasienter

Arkivfoto av Nedre Romerike tingrett i Lillestrøm. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Arkivfoto av Nedre Romerike tingrett i Lillestrøm. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En gynekolog i 50-årene er dømt til fengsel for voldtekt av syv pasienter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en fersk dom fra Nedre Romerike Tingrett kommer det frem at en gynekolog er dømt til 12 års fengsel etter at han ble funnet skyldig i tre tilfeller av voldtekt til samleie, samt fire tilfeller av voldtekt til seksuell omgang.

– Min klient anket dommen på stedet. Han er grunnleggende uenig i rettens konklusjoner og begrunnelser, sier mannens forsvarer Sol Elden til ABC Nyheter.

Voldtektene skjedde da kvinnene var inne til gynekologiske undersøkelser. Han ble også dømt for å ha forsøkt å voldta en åttende pasient.

Mannen må betale tre av ofrene 150.000 kroner i erstatning, og 125.000 kroner til de fire øvrige fornærmede i saken.

– Kynisk og beregnende

Retten mener voldtektene representerer alvorlige tillitsbrudd mot de fornærmede som har befunnet seg i en svært sårbar situasjon, uten muligheter til å motsette seg handlingen.

I dommen skriver retten at det er skjerpende at handlingene skjedde over en periode fra september 2008 til november 2016.

«For samtlige tilfeller av voldtekt skal generelt bemerkes at N.N (tiltaltes navn, jour.anm) på en kynisk og beregnende måte har misbrukt sin stilling og pasientenes tillit til å begå seksuelle overgrep under gynekologiske undersøkelser», står det i dommen.

– Følt skyld og skam

Under rettssaken forklarte de fornærmede om voldtektene og hvordan det har påvirket deres liv.

«For flere har hendelsen redusert deres livsutfoldelse, og flere har følt skyld og skam og vegret seg for senere å gå til gynekolog», skriver retten i dommen.

Elden forteller til ABC Nyheter at hennes klient tok dommen tungt.

– Han har forklart at det har vært en særdeles tung belastning å høre beskyldningene i retten, på samme måte som det er en svært tung dag i dag, sier Elden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden