Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner

<p>Agder lagmannsrett i Kristiansand der en 19 år gammel mann er dømt til tre års fengsel for voldtekt.</p>
Agder lagmannsrett i Kristiansand der en 19 år gammel mann er dømt til tre års fengsel for voldtekt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

En 19 år gammel mann er dømt til tre års fengsel for voldtekt i Kristiansand. Fikk redusert straff etter tvil om alder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2018 møtte 19-åringen den fornærmede kvinnen på et utested i Kristiansand. Etter å ha blitt med mannen hjem for å sove skal mannen, som kom til Norge som flyktning i 2015, ha forgrepet seg på kvinnen.

I en fersk dom fra Agder lagmannsrett kommer det frem at kvinnen forsøkte flere muligheter til å komme seg unna, men ikke lyktes. Under rettssaken forklarte kvinnen at 19-åringen tok nakkegrep på henne og presset hodet hennes ned i sengen før voldtekten startet.

«Hun fryktet for sitt liv, og innså at tiltalte var mye sterkere enn henne», står det i dommen.

Kvinnen varslet politiet etter at hun fikk forlate mannens leilighet samme natt.

Les også: Omstridt NFL-stjerne saksøkt for voldtekt

Filmet voldtekt

I retten fremkom det at 19-åringen filmet deler av voldtekten og sendte klippene på Snapchat til to kamerater. Vennene forklarte i retten at de fikk tilsendt videoer, men at det i filmene ikke fremgår at kvinnen sier «nei» eller motsetter seg handlingen.

Retten mener imidlertid at dette ikke kan legges avgjørende vekt på.

«Innholdet i filmen er fullt ut forenlig med at filmingen skal ha funnet sted etter at fornærmede, i frykt for hva tiltalte ville gjøre med henne dersom hun fortsatte sin motstand, ga opp å gjøre motstand under overgrepet», står det i dommen.

Det har ikke lyktes politiet å sikre filmene fra 19-åringens telefon.

Endret forklaring

Lagmannsretten mener fornærmedes forklaring fremstår troverdig og har vært konsistent siden hun forklarte seg for politiet første gang.

19-åringen nektet innledningsvis enhver kontakt med fornærmede, noe han begrunnet med at det er skambelagt å ha tilfeldig sex med kvinner i hans kultur.

«Tiltalte og fornærmede har ingen forhistorie sammen. Det foreligger ingen tenkelige motiv for at fornærmede skal ha interesse i å forklare seg bevisst uriktig og pådra tiltalte en uriktig anklage», heter det i dommen.

Les også: To kvinner i 60-årene siktet for grov voldtekt

Fikk redusert straff

Under tingrettens behandling av saken, hvor mannen ble dømt til fengsel i fire år og tre måneder, la retten til grunn at tiltalte var over 18 år på gjerningstidspunktet.

Tiltalte hevder selv å ha vært under 18 år da voldtekten fant sted.

Lagmannsretten fant grunn til å tvile på mannens alder og reduserte derfor straffen til tre års fengsel.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden