Hvem skal beskytte Märtha?

<p>Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett i København i forbindelse med turneen sin i mai i år.</p>
Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett i København i forbindelse med turneen sin i mai i år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Først mistet hun halve prinsesse-tittelen. Så røyk intimsfæren. Det er et hull i Vær Varsom-plakaten. Det hullet har prinsesse Märtha Louise falt rett ned i.

Kommentar: David Stenerud
Nyhetssjef, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

I historien om Durek Verrett og prinsesse Märtha Louise er sjamanen omtrent som Ole Evenruds gamle «Kong Midas i revers» – «alt han tar i blir til bæsj» (unnskyld). «Alt han tar i» er for eksempel Märthas kongelige status, formell og uformell, og – viste det seg sist uke – norsk presse.

Ok, prinsesse Märtha Louise forelsket seg i en merkelig selvhøytidlig og ganske usympatisk skrue. Hun er ikke den første til å gjøre det. Men prinsessen må ikke bare være kjæreste med hoffnarren, hun må også utstå pinlighetene hans – og skammen påført fra en hel nasjon, en hel verden. Hun må i det hele tatt tåle fryktelig mye. Nå sist å få sexlivet sitt brettet ut i noen av de største avisene i landet.

Er det greit?

La oss starte med begynnelsen.

Prinsesse-tittelen beskjæres

I mai annonserte prinsesse Märtha Louise (48) og den amerikanske selverklærte sjamanen Durek Verrett (44) at de er et par. Da hadde de en drøy måned tidligere vært på Skavlan sammen, og Märtha har fortalt hvordan hun ble helbredet av sjamanen.

Nå er de stormforelsket, og skal på turné med samtaleforestillingen «The Princess and The Shaman». Det er herfra det blir bråk. Spinnville tidligere uttalelser om snuing av atomer og behandling av kreft hentes frem. Durek er ikke så mye en sjaman som han er en sjarlatan.

Og til å promotere spetakkelet bruker Märtha Louise prinsesse-tittelen sin. Sånn kan vi ikke ha det. Presset øker omtrent proporsjonalt med Durek Verretts

merkelige uttalelser: Kan kongehuset akseptere at Märtha bruker prinsessetittelen i kommersiell sammenheng lenger?

Turneen blir ingen braksuksess. Underveis beslutter St. Petri kirke i Stavanger å nekte prinsessen og Durek å bruke kirken til sjaman-show. Folk er oppgitte og forbanna på amerikaneren. Mange uttrykker, ganske patroniserende, at de synes synd på Märtha. Det blir ikke fulle hus.

Etter Norge-turen, lar Durek seg intervjue i engelsk presse. Han mener nordmenn er rasistiske og slemme, og at de ikke ønsker å lære hva sjamanisme handler om. Han vil ikke tilbake på lenge, sier han. Presset mot kongehuset avtar ikke. Tidlig i august bestemmer Det kongelige slott og prinsesse Märtha Louise, angivelig i samråd, at hun skal slutte å bruke prinsessetittelen i kommersiell sammenheng.

Märtha Louise er en del av kongefamilien, men ikke en del av kongehuset. Hun er prinsesse, men får ikke lov å bruke prinsesse-tittelen som hun vil. Og så er hun privatperson uten råderett over eget privatliv.

Nå er det ikke mye igjen av kongeligheten til kongeparets førstefødte.

Apanasjen sa hun fra seg allerede i 2002. Hun ville tjene sine egne penger. På Engleskole blant annet. Prinsessetittelen har hun tviholdt på, for det er det hun er, sier hun, og hun har ikke noe etternavn. Navnet hennes er prinsesse Märtha Louise. Nå kan hun ikke lenger bruke «navnet» sitt som hun ønsker.

Dureks vagina-merker

Der står vi når vi skriver september, og Durek sjaman har gått igang med sexkurs på nettet. «Det er visse avtrykk som kvinner får på innsiden av vagina når de har for mange sexpartnere. Det trenger de å rense ut. Det tilbyr jeg øvelser for», forteller sjamanen i et intervju med den irske TV-kanalen Virgin, gjengitt av Startsiden.no.
«Hva får et menneske til å si noe sånt? Nå er vi langt inne i fantasiland», sier en hoderystende sexolog Esben Esther Pirelli Benestad.
«Hvorfor skulle flere sexpartnere gi mer «avtrykk» enn regelmessig sex med én

partner? Det virker som man er opptatt av å stigmatisere de som har hatt sex med mange», sier kjendislege Wasim Zahid.
Nå får patronisering være patronisering: Stakkars Märtha Louise. Hva hun må tåle.
Ja, for dette må hun faktisk tåle; at kjæresten uttaler seg om ting han ikke kan noenting om, og driter seg loddrett ut for en hel verden, og dermed også driter ut henne.

Intime detaljer

Men så skriver vi oktober, og Dagbladet og Nettavisen har hørt på sjaman Dureks podcast, og skriver sak. Sjamanen forteller her om sexlivet med prinsessen. Svært intimt. Åpenbart utleverende. Dagbladet og Nettavisen sier de har prøvd å få tak i manageren til Märtha Loiuse, men uten å lykkes.

Sorry, men det holder ikke, Dagbladet og Nettavisen! Dette er ren sladrejournalistikk og sensasjonsmakeri. På vegne av resten av Presse-Norge: Vi er bedre enn som så!

Og dette skulle ikke Märtha Louise måtte tåle.

Durek må gjerne fortelle om sexlivet sitt og egen fortreffelighet, men norsk presse kan ikke uten videre gjengi dette når tredjeperson er lett identifiserbar, ikke er kontaktet og vi ikke har noen som helst formening om hvorvidt hun samtykker.

Eller kan de det?

Hull i Vær Varsom-plakaten

Norsk presse forholder seg til Vær Varsom-plakaten, med i alt 42 paragrafer som begrenser pressens frihet i alle faser av den journalistiske og redaksjonelle utøvelsen. Men hvor står det at det ikke er greit at pressen kan publisere en persons utlevering av sexlivet sitt når han samtidig også utleverer kjæresten sin?

Svar: Ingen steder.

Det finnes noen halvrelevante paragrafer til sakskomplekset som sådan.
Presse-nestor Per Edgar Kokkvold mener Durek Verrett bør beskyttes mot seg selv. Da sikter han til paragraf 3.9 om å vise «særlig hensyn overfor personer som ikke kan ventes å være klar over virkningen av sine uttalelser».

Ellers så har vi 4.14 om de som «utsettes for sterke beskyldninger». Men dette er egentlig ingen beskyldning. 4.17 omhandler hensynet til tredjeperson, men gjelder bare lovovertredere. Märthas sexliv er ikke kriminelt, selv om Durek fremstår som en kvakksalver. Paragraf 3.1 om at identifisering av kilder og hensynet til tredjeperson, kommer dessverre åpenbart ikke til anvendelse i et intervju med en kjendis. I 3.11 heter det at det «er uforenlig med god presseskikk å ha betalingsordninger som er egnet til å friste mennesker til uberettiget å trå innenfor andres privatsfære eller gi fra seg personsensitiv informasjon». Men denne saken handler ikke om betalingsjournalistikk.

Den eneste paragrafen som kunne beskytte Märtha er 4.3. Her heter det: «Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn. Vær varsom ved bruk av begreper som kan virke stigmatiserende. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende».

Nøkkelordet er det lille «privatliv» midt mellom «identitet» og «etnisitet». Det kan kanskje beskytte Märtha Louise fra å få eksponert intime detaljer fra sexlivet sitt i media.

Dette er ikke godt nok. Det et hull i Vær varsom-plakaten. Det kan ikke være slik at det kun er kriminelle forhold som beskytter tredjepart eksplisitt fra identifisering og eksponering i pressen, i saker helt blottet for vesentlighet!

Märtha Louise er en del av kongefamilien, men ikke en del av kongehuset. Hun er prinsesse, men får ikke lov å bruke prinsesse-tittelen som hun vil.
Og så er hun privatperson uten råderett over eget privatliv.

Kan vi ikke i hvert fall la henne slippe å få de aller mest intime delene av kjærlighetslivet sitt i avisen?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Gjenopptakelseskommisjonen oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:50 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong
Siste nytt
06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeGjenopptakelseskommisjonen oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44NorgeNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:50NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong
Populært