Vil ruste opp den norske stridsevnen

Den nye hærsjefen ber om 84 kampklare stridsvogner

Norsk Leopard 2A4 stridsvogn fra Panserbataljonen, i forbindelse med styrkedemostrasjonen under NATO-øvelsen Trident Juncture 18 i Norge. *** Local Caption *** Norwergian Army Leopard 2A4 main battle tank, at the DV-day, during NATO exercise Trident Juncture 2018 in Norway.
Norsk Leopard 2A4 stridsvogn fra Panserbataljonen, i forbindelse med styrkedemostrasjonen under NATO-øvelsen Trident Juncture 18 i Norge. *** Local Caption *** Norwergian Army Leopard 2A4 main battle tank, at the DV-day, during NATO exercise Trident Juncture 2018 in Norway. Foto: Forsvaret/Scanpix

Flere tusen nye soldater, 84 moderne stridsvogner, en ny brigade i Sør-Norge og kraftig økning i innkalling til førstegangstjeneste. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er de viktigste anbefalingene fra nye hærsjefen.

Drøye tre uker etter at han overtok som sjef for Hæren, er generalmajor Eirik Kristoffersen allerede på offensiven.

Under «Army Summit», som er et samarbeid mellom Hæren og Den Norske Atlanterhavskomité, ble søkelyset rettet mot hvordan norsk militærmakt kan møte fremtidsutfordringene i samarbeid med NATO-alliansen.

Den nye hærsjefen etterlot ingen tvil om at Norges forsvar ikke er godt nok. På tilhørerbenken satt forsvarsstopper og forsvarseksperter fra Norge og NATO.

Les også: Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter

– Hæren må styrkes betydelig

Sjef for Hæren, generalmajor Eirik Kristoffersen Foto: Forsvaret
Sjef for Hæren, generalmajor Eirik Kristoffersen Foto: Forsvaret

– Hæren har i dag en svært beskjeden størrelse, og må styrkes betydelig. Hvis ikke viljen er til stede hos myndighetene til å gjøre dette, vil landets politiske handlefrihet begrenses , sier generalmajor Eirik Kristoffersen til Aftenposten.

Derfor ber han nå i klartekst om at Hæren må økes med flere tusen menn og kvinner. I tillegg ber han om en årlig økning på 50 prosent av antall vernepliktige, 84 moderne stridsvogner, inkludert oppgradering av dagens 36 Leopard II-stridsvogner, en full mekanisert brigade i Troms og en helt ny brigade i sør.

– Soldater er helt avgjørende

I et intervju med ABC Nyheter tidligere i høst, få uker før han gikk av som øverste leder for Heimevernet, understreket den påtroppende hærsjefen behovet for å øke antall kampklare norske soldater.

– Selv i en moderne krig vil det alltid være behov for soldater. Du klarer ikke å få kontroll på en befolkning ved hjelp av teknologi eller avanserte våpen alene, sa den daværende HV-sjefen.

VIDEO: NATO demonstrerte alliansens kampevne under Trident Juncture

Han konkluderer med at Norge har for få soldater etter mange år med nedbygging av landmakten og økt satsing på høyteknologiske våpen.

– I alle de nyeste krigene, som i Irak, Syria og Afghanistan, viser det seg at soldater er helt avgjørende for å fylle et tomrom og skape trygghet på bakken, selv om teknologien kan være overlegen, mener Eirik Kristoffersen.

– Gjør oss svakere og mer sårbare enn nødvendig

Hans forgjenger, generalmajor Odin Johannessen, har flere ganger advart norske myndigheter om tilstanden i det norske forsvaret.

Under et tidligere «Army Summit»-arrangement omtalte han Hæren som en papirtiger, til tross for regjeringens opptrappingsplaner for Forsvaret.

Tidligere sjef for Hæren, generalmajor Odin Johannessen, har tidligere uttalt seg kritisk til at Norge ikke møter NATOs styrkemål, og mener det undergraver alliansens troverdighet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Tidligere sjef for Hæren, generalmajor Odin Johannessen, har tidligere uttalt seg kritisk til at Norge ikke møter NATOs styrkemål, og mener det undergraver alliansens troverdighet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det lave antallet personell i daglig tjeneste, og utsettelsen av oppgraderinger av våre hovedvåpen og mangelen på vertikalt integrerte kapasiteter, gjør oss svakere og mer sårbare enn nødvendig. Norge kan ikke oppfylle NATOs krav til landstyrke. Skal vi slåss i kveld er vi ikke sterke nok, sa Johannessen.

– For lite tilgjengelige styrker

Tidligere sjef for Brigade Nord, brigader Eldar Berli, har tidligere tatt til orde for å øke antall soldater i Hæren samt en betydelig økning av antall stridsvogner.

– Vi er avhengige av stridsvogner. Vi har ikke mange av dem, men de utgjør en stor forskjell. En motstander må ta hensyn til det, det er fagmilitært anerkjent. Hovedproblemet er imidlertid størrelsen på Hæren. Det finnes ingen andre kampavdelinger. Det er for lite tilgjengelige styrker for å sikre god nasjonal håndtering av alvorlige kriser. Det vi trenger, er større stående avdelinger. Norge bør ha flere brigader. Det handler om utholdenhet og seighet, sa Berli i et intervju med aldrimer.no.

Personvernpolicy