Philip Manshaus tok videoopptak under moskeangrepet

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Opptaket har gitt viktige beviser i etterforskningen, forteller politiadvokat Pål Fredrik Hjorth Kraby.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO (ABC Nyheter): Philip Manshaus brukte en hjelm med påfestet GoPro-kamera under angrepet i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Det forteller politiet under en pressekonferanse om etterforskningen så langt.

– Vi antar at hjelmen var for å beskytte seg, og festet til hjelmen var et GoPro-kamera. Der er det gjort et opptak vi har sikret og gjennomgått som gir oss viktige bevis i etterforskningen, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjorth Kraby til ABC Nyheter.

Politiet vil ikke kommentere innholdet i videoopptakene. De ville heller ikke utdype hva slags uniform siktede var påkledd under angrepet, eller gi mer informasjon om bekledningen.

– Han var en «ensom ulv»

Politiet går ut i fra at gjerningsmannen handlet alene, men holder mulighetene åpne for at han hadde medhjelpere.

– Etterforskningen vi har gjort så langt har i stor grad avkreftet at han hadde medhjelpere, men vi holder muligheten for at han hadde det åpen og vil gjøre det i lang tid fremover, sier Kraby til ABC Nyheter, og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mye tyder på at han var en «ensom ulv», for å bruke det uttrykket, på samme måte som den domfelte i terrorsaken 22. juli.

– Motivet var terror

– Vi mener motivasjonen var terror og å ramme den muslimske befolkning i Norge, sier politiadvokat Kraby om motivet bak handlingene til den siktede.

De har ikke grunn til å tro at Manshaus hadde planlagt flere angrep.

Kraby forteller at det er lovlig registrerte våpen på husstanden Manshaus var en del av:

– På denne adressen er det registrert lovlige våpen, ikke nødvendigvis på ham, men vi antar at han kan ha fått tilgang til dette. Vi har ikke klarlagt dette ennå, men det er en antagelse at han har hatt lovlige våpen. Det er også en antagelse at noen av våpnene var ulovlige.