– Selvradikalisering kan gå uhyggelig fort på nettet

Philip Manshaus ankommer sammen med sin forsvarer Unni Fries til fengslingsmøte i Oslo tingrett mandag. Philip Manshaus er siktet for terror etter angrepet på Al-Noor Islamic Center moskéen i Bærum. Han er også siktet for drap på sin stesøster. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Philip Manshaus ankommer sammen med sin forsvarer Unni Fries til fengslingsmøte i Oslo tingrett mandag. Philip Manshaus er siktet for terror etter angrepet på Al-Noor Islamic Center moskéen i Bærum. Han er også siktet for drap på sin stesøster. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Philip Manshaus skal ha vært aktiv på såkalte chan-forum før angrepet mot en moské i Bærum lørdag. Han later til å ha vært inspirert blant annet av Christchurch-terroren på New Zealand i mars.

I en mye omtalt faksimile fra forumet Endchan – signert Philip Manshaus – heter det blant annet at terrorsiktede Philip Manshaus (21) ble «utvalgt av sankt Tarrant», med henvisning til terroristen Brenton Tarrant (28) som drepte 51 mennesker i angrep mot to moskeer på New Zeland.

– Vi vet ikke noe særlig om nettaktiviteten hans bortsett fra at han postet på Endchan og trolig 4chan, sier forfatter Lasse Josephsen, som har skrevet om denne formen for nettekstremisme.

– Endchan vet jeg ikke så mye om, det ser ut som et chan-alternativ.

Nettaktiviteten til Philip Manshaus er blant sporene politiet nå etterforsker, sier Josephson til ABC Nyheter.

Chan-forumene er anonyme meldingstjenester, som blant annet har vært samlingssted for høyreekstreme. Politiet bekreftet i helgen at de tidligere har blitt gjort oppmerksom på mannens innlegg på ulike nettfora, og har gjort undersøkelser rundt det.

Det har blant annet kommet fram at gjerningsmannen hadde tenkt å direktesende aksjonen sin – på samme måte som ved angrepene i Christchurch – men at teknologien sviktet.

Den terrorsikte på vei til tingretten, hvor han ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett kl. 13 mandag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Den terrorsikte på vei til tingretten, hvor han ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett kl. 13 mandag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Gjerningsmennene bak Christchurch-massakren i mars, Synagoge-angrepet utenfor San Diego i mai og El Paso-angrepet i august la ut poster i forkant av sine angrep på 8chan. Fredrick Brennan, som opprettet 8chan i 2013, sa nylig til New York Times at han ønsket forumet stengt: «Når jeg hører om en masseskyting sier jeg: ‘Ok, vi må undersøke om det finnes en kobling til 8chan».

Den forslåtte 21-åringen møtte mandag til fengslingsmøtet i Oslo tinghus. Han er siktet for terror, og for drapet på sin 17 år gamle adopterte stesøster. Manshaus' forsvarer, advokat Unni Fries, opplyser at 21-åringen ikke erkjenner straffskyld.

På et av bildene som antas å vise gjerningsmannen poserer han med en dødningskallemaske, brukt som symbol av en del høyreekstreme de siste årene.

– På bildet har han også en button med SS-symbolet Totenkopf (dødningehode) og en kamuflasjejakke som ser ut som den kommer fra det tyske militæret, sier Josephsen.

La ut bilde av Breivik

På en Instagram-konto med Manshaus’ navn var det lagt ut to bilder av ham selv og et av Anders Behring Breivik.

Ifølge vitner var 21-åringen ikledd hjelm og uniform da han angrep moskeen.

Lasse Josephsen skriver en bok om Incel-fenomenet, menn som lever i «ufrivilig sølibat» og finner hverandre på nett. Han har også skrevet om nynazister. ABC Nyheter har tidligere omtalt Incel-fenomenet, om menn «i ufrivillig sølibat»: – En giftig cocktail av selvforakt og kvinnehat

– Det er ikke de samme fenomenene, men nært beslektet, sier Josephsen.

I forkant av lørdagens angrep skrev en person i Manshaus' navn et innlegg på Endchan der han omtalte Brenton Tarrant, som skjøt 51 mennesker i en moské i Christchurch på New Zealand i mars, som et forbilde.

Manshaus' stesøster ble funnet drept i et hus i Bærum lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Manshaus' stesøster ble funnet drept i et hus i Bærum lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Personen skriver videre at han er blitt utpekt av «sankt Tarrant», trolig med henvisning til Christchurch-terroristen. Innlegget ble avsluttet med «Valhall venter».

– Selvradikaliseringen kan gå uhyggelig fort på nettet. Bare man sitter på /pol-delen av 4chan vil man møte alle disse ideene i skriftlig form eller som «memer». Man blir bombardert med ganske sterk høyreekstrem propaganda. Hvis man er en gutt som ikke har stort annet å gjøre kan man bli sittende på 4chan ganske lenge, siden det hele tiden kommer mye nytt som er forbudt, spennende og farlig, sier Josephsen.

Les også: Her er terrorsiktede Philip Manshaus (21) i retten

Nazi-koder

På et innlegg hos 4chan tilskrevet nordmannen er utrykkene RaHoWa og «1488» brukt.

– RaHoWa står for «hellig rasekrig». 1488 er en kode myntet av den amerikanske hvit makt-ekstremisten David Lane, der «de fjorten ordene» er uttrykk for et slagord for hvit makt-bevegelsen, mens 88 står for Heil Hitler (med H som den åttende bokstaven i alfabetet), forteller Josephsen.

Disse personene er ikke nødvendigvis organisert ute i det analoge, selv om det finnes grupper som møtes og trener sammen.

– Når politiet får gått gjennom nettbruken hans tror jeg vi vil vite mer, som hvilke steder han har blitt radikalisert og om han har hatt kontakt med noen for eksempel via chattetjenesten Discord.

– Chan-kultur er så mangt, men det er i utgangspunktet en subkultur i seg selv med mange ubehagelige trekk inkludert høyreekstremisme, sier forfatter Øyvind Strømmen, som har høyreekstreme som et av sine spesialområder.

Les også: Ordføreren: – Høyreekstreme enkeltindivider registrert i Bærum

«Selvradikalisering»

Selvradikalisering på nett har også vært et mye omtalt fenomen blant jihadister.

Forfatter og journalist Øyvind Strømmen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Forfatter og journalist Øyvind Strømmen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Man kan nok finne noe lignende dynamikk på chan-forumene, men de jihadistiske nettforumene har i større grad vært dedikert til akkurat den ideologiske forståelsen. På chan-forumene finner man mye fugl og fisk, men det er ikke vanskelig å finne frem til ekstreme synspunkt, og enkelte forum fungerer som en kanal for folk som er i en radikaliseringsprosess eller søker et digitalt fellesskap. Både 4chan og 8chan har dukket opp i diskusjoner om alt-right, Gamergate og Incel-fenomenet, sier Strømmen.

– Har slike forum norske brukere?

– Jeg har ikke noe tall på det, men man ser at det er en del norske brukere.

– Det er kvalitative forskjeller på forumene, der 4chan har vært kjent for mye forskjellig, mens 8chan har vært en enda mer ytterliggående kanal. En del som opplevde at de ikke fikk fremme sitt syn på 4chan emigrerte til 8chan, sier Strømmen.

Menigheten i Al-Noor Islamic Centre i Bærum etter angrepet.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Menigheten i Al-Noor Islamic Centre i Bærum etter angrepet.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Politiet bekrefter mandag at siktelsen mot Philip Manshaus (21) etter moskéskytingen og drapet i Bærum utvides til å også omfatte en terrorhandling.

– Det er vel og bra at det er laget en handlingsplan mot antisemittisme, men jeg savner en tydeliggjøring av at muslimhat er et like stort problem. Jeg mener det er på høy tid at regjeringen lager en handlingsplan mot islamofobi, sier professor Tore Bjørgo, leder for Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo til Dagsavisen.

Les også: Styremedlem i Bærum-moské: 75-åring overmannet gjerningsmannen

– Uttrykte støtte til Quisling

Enhetsleder i Oslo politidistrikt Rune Skjold har sagt at mannens aktivitet på internett gjør at politiet allerede nå omtaler ham som «ekstrem». Han la til at siktede har uttrykt støtte til Vidkun Qusling.

Kilder sier mandag til VG at politidistrikt tidligere i sommer skal ha blitt varslet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om en negativ utvikling i høyreekstreme miljø. I sin trusselvurdering fra februar vurderte PST angrep fra høyreekstreme som «lite sannsynlig».

Under en pressekonferanse mandag uttalte PST at det er registrert oppfordringer til terror også i høyreekstreme miljø i Norge.

– PST mottok et tips om siktede for omlag et år siden. Det gikk ikke i retning av terrorplanlegging. Det er alltid vanskelig for politiet og andre å være sikre på om en person vil begå terrorhandlinger eller ikke, sa ST-sjef Hans Sverre Sjøvold.

PST jobber nå med å kartlegge siktedes aktivitet og nettverk.

Ordføreren i Bærum avviser at de har et befestet høyreekstremt miljø i kommunen, men at det er registrert enkeltindivider, og de har tett dialog med PST om dette, skriver NTB mandag.

Les også:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Politiet pågrep to nye personer i ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Nå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg
Siste nytt
17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePolitiet pågrep to nye personer i ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportNå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg
Populært