Meny

– Selvradikalisering kan gå uhyggelig fort på nettet

Philip Manshaus ankommer sammen med sin forsvarer Unni Fries til fengslingsmøte i Oslo tingrett mandag. Philip Manshaus er siktet for terror etter angrepet på Al-Noor Islamic Center moskéen i Bærum. Han er også siktet for drap på sin stesøster. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Philip Manshaus ankommer sammen med sin forsvarer Unni Fries til fengslingsmøte i Oslo tingrett mandag. Philip Manshaus er siktet for terror etter angrepet på Al-Noor Islamic Center moskéen i Bærum. Han er også siktet for drap på sin stesøster. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Philip Manshaus skal ha vært aktiv på såkalte chan-forum før angrepet mot en moské i Bærum lørdag. Han later til å ha vært inspirert blant annet av Christchurch-terroren på New Zealand i mars.

I en mye omtalt faksimile fra forumet Endchan – signert Philip Manshaus – heter det blant annet at terrorsiktede Philip Manshaus (21) ble «utvalgt av sankt Tarrant», med henvisning til terroristen Brenton Tarrant (28) som drepte 51 mennesker i angrep mot to moskeer på New Zeland.

– Vi vet ikke noe særlig om nettaktiviteten hans bortsett fra at han postet på Endchan og trolig 4chan, sier forfatter Lasse Josephsen, som har skrevet om denne formen for nettekstremisme.

– Endchan vet jeg ikke så mye om, det ser ut som et chan-alternativ.

Nettaktiviteten til Philip Manshaus er blant sporene politiet nå etterforsker, sier Josephson til ABC Nyheter.

Chan-forumene er anonyme meldingstjenester, som blant annet har vært samlingssted for høyreekstreme. Politiet bekreftet i helgen at de tidligere har blitt gjort oppmerksom på mannens innlegg på ulike nettfora, og har gjort undersøkelser rundt det.

Det har blant annet kommet fram at gjerningsmannen hadde tenkt å direktesende aksjonen sin – på samme måte som ved angrepene i Christchurch – men at teknologien sviktet.

Den terrorsikte på vei til tingretten, hvor han ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett kl. 13 mandag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Den terrorsikte på vei til tingretten, hvor han ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett kl. 13 mandag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Gjerningsmennene bak Christchurch-massakren i mars, Synagoge-angrepet utenfor San Diego i mai og El Paso-angrepet i august la ut poster i forkant av sine angrep på 8chan. Fredrick Brennan, som opprettet 8chan i 2013, sa nylig til New York Times at han ønsket forumet stengt: «Når jeg hører om en masseskyting sier jeg: ‘Ok, vi må undersøke om det finnes en kobling til 8chan».

Den forslåtte 21-åringen møtte mandag til fengslingsmøtet i Oslo tinghus. Han er siktet for terror, og for drapet på sin 17 år gamle adopterte stesøster. Manshaus' forsvarer, advokat Unni Fries, opplyser at 21-åringen ikke erkjenner straffskyld.

På et av bildene som antas å vise gjerningsmannen poserer han med en dødningskallemaske, brukt som symbol av en del høyreekstreme de siste årene.

– På bildet har han også en button med SS-symbolet Totenkopf (dødningehode) og en kamuflasjejakke som ser ut som den kommer fra det tyske militæret, sier Josephsen.

La ut bilde av Breivik

På en Instagram-konto med Manshaus’ navn var det lagt ut to bilder av ham selv og et av Anders Behring Breivik.

Ifølge vitner var 21-åringen ikledd hjelm og uniform da han angrep moskeen.

Lasse Josephsen skriver en bok om Incel-fenomenet, menn som lever i «ufrivilig sølibat» og finner hverandre på nett. Han har også skrevet om nynazister. ABC Nyheter har tidligere omtalt Incel-fenomenet, om menn «i ufrivillig sølibat»: – En giftig cocktail av selvforakt og kvinnehat

– Det er ikke de samme fenomenene, men nært beslektet, sier Josephsen.

I forkant av lørdagens angrep skrev en person i Manshaus' navn et innlegg på Endchan der han omtalte Brenton Tarrant, som skjøt 51 mennesker i en moské i Christchurch på New Zealand i mars, som et forbilde.

Manshaus' stesøster ble funnet drept i et hus i Bærum lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Manshaus' stesøster ble funnet drept i et hus i Bærum lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Personen skriver videre at han er blitt utpekt av «sankt Tarrant», trolig med henvisning til Christchurch-terroristen. Innlegget ble avsluttet med «Valhall venter».

– Selvradikaliseringen kan gå uhyggelig fort på nettet. Bare man sitter på /pol-delen av 4chan vil man møte alle disse ideene i skriftlig form eller som «memer». Man blir bombardert med ganske sterk høyreekstrem propaganda. Hvis man er en gutt som ikke har stort annet å gjøre kan man bli sittende på 4chan ganske lenge, siden det hele tiden kommer mye nytt som er forbudt, spennende og farlig, sier Josephsen.

Les også: Her er terrorsiktede Philip Manshaus (21) i retten

Nazi-koder

På et innlegg hos 4chan tilskrevet nordmannen er utrykkene RaHoWa og «1488» brukt.

– RaHoWa står for «hellig rasekrig». 1488 er en kode myntet av den amerikanske hvit makt-ekstremisten David Lane, der «de fjorten ordene» er uttrykk for et slagord for hvit makt-bevegelsen, mens 88 står for Heil Hitler (med H som den åttende bokstaven i alfabetet), forteller Josephsen.

Disse personene er ikke nødvendigvis organisert ute i det analoge, selv om det finnes grupper som møtes og trener sammen.

– Når politiet får gått gjennom nettbruken hans tror jeg vi vil vite mer, som hvilke steder han har blitt radikalisert og om han har hatt kontakt med noen for eksempel via chattetjenesten Discord.

– Chan-kultur er så mangt, men det er i utgangspunktet en subkultur i seg selv med mange ubehagelige trekk inkludert høyreekstremisme, sier forfatter Øyvind Strømmen, som har høyreekstreme som et av sine spesialområder.

Les også: Ordføreren: – Høyreekstreme enkeltindivider registrert i Bærum

«Selvradikalisering»

Selvradikalisering på nett har også vært et mye omtalt fenomen blant jihadister.

Forfatter og journalist Øyvind Strømmen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Forfatter og journalist Øyvind Strømmen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Man kan nok finne noe lignende dynamikk på chan-forumene, men de jihadistiske nettforumene har i større grad vært dedikert til akkurat den ideologiske forståelsen. På chan-forumene finner man mye fugl og fisk, men det er ikke vanskelig å finne frem til ekstreme synspunkt, og enkelte forum fungerer som en kanal for folk som er i en radikaliseringsprosess eller søker et digitalt fellesskap. Både 4chan og 8chan har dukket opp i diskusjoner om alt-right, Gamergate og Incel-fenomenet, sier Strømmen.

– Har slike forum norske brukere?

– Jeg har ikke noe tall på det, men man ser at det er en del norske brukere.

– Det er kvalitative forskjeller på forumene, der 4chan har vært kjent for mye forskjellig, mens 8chan har vært en enda mer ytterliggående kanal. En del som opplevde at de ikke fikk fremme sitt syn på 4chan emigrerte til 8chan, sier Strømmen.

Menigheten i Al-Noor Islamic Centre i Bærum etter angrepet.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Menigheten i Al-Noor Islamic Centre i Bærum etter angrepet.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Politiet bekrefter mandag at siktelsen mot Philip Manshaus (21) etter moskéskytingen og drapet i Bærum utvides til å også omfatte en terrorhandling.

– Det er vel og bra at det er laget en handlingsplan mot antisemittisme, men jeg savner en tydeliggjøring av at muslimhat er et like stort problem. Jeg mener det er på høy tid at regjeringen lager en handlingsplan mot islamofobi, sier professor Tore Bjørgo, leder for Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo til Dagsavisen.

Les også: Styremedlem i Bærum-moské: 75-åring overmannet gjerningsmannen

– Uttrykte støtte til Quisling

Enhetsleder i Oslo politidistrikt Rune Skjold har sagt at mannens aktivitet på internett gjør at politiet allerede nå omtaler ham som «ekstrem». Han la til at siktede har uttrykt støtte til Vidkun Qusling.

Kilder sier mandag til VG at politidistrikt tidligere i sommer skal ha blitt varslet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om en negativ utvikling i høyreekstreme miljø. I sin trusselvurdering fra februar vurderte PST angrep fra høyreekstreme som «lite sannsynlig».

Under en pressekonferanse mandag uttalte PST at det er registrert oppfordringer til terror også i høyreekstreme miljø i Norge.

– PST mottok et tips om siktede for omlag et år siden. Det gikk ikke i retning av terrorplanlegging. Det er alltid vanskelig for politiet og andre å være sikre på om en person vil begå terrorhandlinger eller ikke, sa ST-sjef Hans Sverre Sjøvold.

PST jobber nå med å kartlegge siktedes aktivitet og nettverk.

Ordføreren i Bærum avviser at de har et befestet høyreekstremt miljø i kommunen, men at det er registrert enkeltindivider, og de har tett dialog med PST om dette, skriver NTB mandag.

Les også:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:10 Bolsonaro mener Macron har en «kolonialistisk mentalitet» om Amazonas-brannene01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter
Siste nytt
02:10VerdenBolsonaro mener Macron har en «kolonialistisk mentalitet» om Amazonas-brannene01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28Helse og livsstilKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter
Populært