Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!

Se de unike bildene tatt i løpet av 50 minutter av kameraet til Norsk Polarinstitutt i videoen over.

Norsk polarinstitutt fikk fanget et unikt nærmøte mellom en isbjørn og en fjellrev på Svalbard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildene ble tatt i løpet av 50 minutter i juli i fjor, melder NRK, som først publiserte bildene. Bildene er tatt av et kamera plassert ved et revehi i Sassendalen på Svalbard og viser en isbjørn som overrasker fjellreven ved hiet.

– Det er veldig spesielle bilder. Det var ingen andre der, ingen har komponert bildene. Kameraet sto fast og dyrene møttes tilfeldig foran kameraet, sier biolog Eva Fuglei ved Norsk Polarinstitutt til NRK.

På jakt etter mat

Hun forklarer overfor statskanalen at bildene nok viser at reven har hentet mat til valpene sine i reiret, mens isbjørnen er på jakt etter mat og kjenner lukten av matrestene.

De unike bildene ble tatt av et viltkamera satt opp av Norsk Polarinstitutt for å overvåke fjellrevbestanden på Svalbard Foto: Norsk Polarinstitutt
De unike bildene ble tatt av et viltkamera satt opp av Norsk Polarinstitutt for å overvåke fjellrevbestanden på Svalbard Foto: Norsk Polarinstitutt

– Isbjørnen bryr seg nok ikke så mye om reven, bortsett fra at han irriterer seg litt over den vesle «rakkeren» som følger etter ham hele tiden. Reven ser ut til å være veldig ivrig etter å få isbjørnen bort, han forsvarer hiet. Han følger etter i hælene på isbjørnen hele tiden, men trekker seg unna hver gang bjørnen snur seg med ansiktet mot reven, forklarer hun.

Isbjørnforsker: – Uvanlig

Isbjørnforsker ved Norsk Polarinstitutt, Jon Aars, sier til NRK at han aldri før har sett isbjørn og rev så tett på hverandre.

– Dette er fantastiske og svært uvanlige bilder.

Han sier at slike nærmøter nok blir vanligere, da klimaendringene fører til at isbjørnen bruker mer tid på land enn før og det blir større konkurranse om de samme resursene.

Norsk Polarinstitutt har hovedansvar for å langtidovervåke fjellrev, svalbardrype og svalbardrein og kameraet ble satt opp i forbindelse med dette arbeidet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært