Isbjørn på hytteraid sprer frykt på Svalbard

Isbjørnen som har brutt seg inn i minst ti hytter på Svalbard den siste tiden, blir ikke flyttet. Her titter en annen isbjørn ut av en vindusåpning i en lagerbygning som tilhører Isfjord Radio på Svalbard. Bildet ble tatt i juni.
Isbjørnen som har brutt seg inn i minst ti hytter på Svalbard den siste tiden, blir ikke flyttet. Her titter en annen isbjørn ut av en vindusåpning i en lagerbygning som tilhører Isfjord Radio på Svalbard. Bildet ble tatt i juni. Foto: Hilde Kristin Røsvik / Svalbardposten / NTB scanpix

En isbjørn som har brutt seg inn i minst ti hytter på Svalbard den siste tiden, blir ikke flyttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøvernsjef Morten Wedege hos Sysselmannen sier til NRK at det er uvanlig med så mange innbrudd på så kort tid, men avviser flytting av dyret.

– Det er en stor belastning for en isbjørn å bli bedøvd, og man risikerer dyrets liv og helse. Det er kun aktuelt å flytte en isbjørn ved gjentatte besøk i bosetninger, og der bjørnen ikke lar seg skremme bort på annet vis, sier Wedege.

Han setter sin lit til at bjørnen snart er på vei nordover for å gå i hi.

Isbjørnen har vært på raid i minst ti hytter i nærheten av Ny-Ålesund siden juli. Dyret har knust vinduer og dører, dratt ut madrasser og spist både skuresvamper og såpe.

– I det ene tilfellet slo den seg gjennom veggen på hytta, sier miljørådgiver Susanne Wasa Hagen i selskapet Kings Bay, som eier hyttene i Ny-Ålesund.

Aktuelt: Mann sendt vekk fra Svalbard etter bråk på pub

Ifølge Hagen oppbevares det ikke matvarer på noen av hyttene, bare salt, pepper, kaffe og te. Velferdshyttene brukes jevnlig av dem som holder til i Ny-Ålesund. Nå er man redd for at isbjørnen skal forårsake farlige situasjoner.

– Vi frykter at det er folk på hyttene når isbjørnen kommer, noe som kan sette både menneskeliv og isbjørnens liv i fare, sier Hagen, som har bedt Sysselmannen om å flytte isbjørnen vekk.

Kings Bay vil nå sikre velferdshyttene sine bedre å slutte og oppbevare tørrvarer og vaskemidler der.

Aktuelt: Revejegere oppfordres til å ta rabiesvaksine på Svalbard