Fra mandag starter bålforbudet i skog og utmark

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark, med unntak av godkjente bålplasser. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark, med unntak av godkjente bålplasser. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix

Mandag 15. april trer generelt bålforbud i kraft. Men noen steder vil det fremdeles være lov å tenne bål – så lenge du bruker hodet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å forhindre skog- og lyngbrann, er det fra førstkommende mandag 15. april og frem til 15. september generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark. Men mens det i fjor sommer var totalforbud over store deler av landet i fjor sommer, åpner bålreglene for skjønn.

Mange kommuner dessuten har egne tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent til bruk hele året, selv under bålforbudet.

– Du kan tenne opp bål i tilfeller hvor det ikke åpenbart kan medføre brannfare. Det kan for eksempel være etter mye nedbør, eller på sand, i god avstand fra vegetasjon, forteller Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, i en pressemelding.

Selv om det er restriksjoner på båltenning store deler av året, mener Heimdal at det å samles rundt et bål er en viktig del av nordmenns kultur og at bålet er selve symbolet på friluftslivet.

– Båltenning er en del av allemannsretten i Norge, men allemannsretten innebærer også plikter, blant annet hensynsplikten. Det er viktig å ta hensyn til forholdene. Er du usikker så er det best å bruke godkjente bålplasser eller la være å tenne bål, sier Heimdal, som oppfordrer alle til å nyte naturen i tiden fremover.

– Påsken er en perfekt tid for friluftsliv, og med været som er meldt er det bare å komme seg ut! Husk bare å respektere bålreglene, bruke hodet og vise aktsomhet. Sjekk gjerne på nettet om din kommune har egne regler.

Dette Norsk Friluftsliv og Hold Norge Rents grill- og bålvettregler

1. Unngå bruk av engangsgrill

Engangsgriller er et stort forsøplingsproblem og kan også gjøre skade på svaberg, gress og annen vegetasjon. Kjøp heller en bærbar flerbruksgrill og sett den på et trygt underlag som for eksempel sand. Du kan også oppsøke godkjente grill- eller bålplasser. Mange kommuner har satt opp offentlige griller som alle kan benytte seg av.

2. Unngå bruk av engangsprodukter

Ta med tallerkener, bestikk, kopper m.m. hjemmefra i stedet for å kjøpe engangsprodukter. Forsøk også å begrense bruken av tennvæske og opptenningsbriketter.

3. Respekter forbudet mot åpen ild i skog og mark

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark med unntak av godkjente bålplass. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

4. Unngå å gjøre skade på friske trær

Hvis du skal grille på bål, kan du bruke tørre kvister du finner i skogen, men unngå å gjøre skade på friske trær. Husk også at verneområder og nasjonalparker har egne bestemmelser knyttet til sanking av ved, bruk av etablerte bålplasser, forbud mot åpen ild m.m.

5. La grillen bli helt avkjølt etter bruk

Vær helt sikker på at grillen er kald før den pakkes ned. Ha med en stor flaske vann til slukking av grillen. Engangsgriller må være helt kalde før de kastes i en avfallsdunk eller tas med hjem.

6. Ta med alt avfall hjem

Ta alltid med alt avfall og alle matrester hjem. Dette kan skade både dyr og miljø – og forsøpling er lite hyggelig for de som kommer etter. Plukk gjerne også opp annet avfall som er kommet på avveie. Bruk Hold Norge Rents sporløspose eller ta med noe annet å ha avfallet i.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden