– Ingenting smaker så godt som det du har jaktet selv

Hanne Simonsen og Joakim Lindstad har stort fokus på jakt, og hver helg er satt av til friluftshobbyen.
Hanne Simonsen og Joakim Lindstad har stort fokus på jakt, og hver helg er satt av til friluftshobbyen. Foto: Hanne Simonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det økte fokuset på bærekraftig mat gjør at flere unge tar opp jakt som hobby, tror Norges jeger- og fiskerforbund. Den unge familien Simonsen-Lindstad høster av naturen hver helg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hanne Simonsen (24), Joakim Lindstad (28) og sønnen deres, Dennis (3) er en skikkelig friluftsfamilie. Selv i en hektisk hverdag tar de en daglig tur ut i friluft, om det så «bare» er en skitur på kvelden.

Helga er ukas store høydepunkt.

– I helga skal vi ut. Da er vi enten ute på vann, eller ute og jakter. Mange spør hvordan vi får det til, men det er jo dette vi har lyst til, så da får vi det til, sier Simonsen.

Det var Simonsen som hadde et stort ønske om å begynne å jakte med familien sin etter at hun selv var mye med farfaren sin på jaktturer gjennom oppveksten.

Jeg følte den tilknytninga. Det ligger i meg at jeg skal jakte.

Tradisjonen ble videreført da hun ble sammen med Lindstad - som allerede var godt kjent med fluefiske, og var interessert i å finne en friluftsaktivitet som kunne fungere som overgang fra fiskesesongen til vinteren. Jakt ble det naturlige valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi begynte med jakt for å være ute lenger, også er det jo fint å skyte sin egen fangst. Det går stort sett i rype og storfugl, sier Lindstad.

Vi jakter jo ikke for å drepe, men for å høste egen fangst. Ingenting smaker så godt som det du har jaktet selv, legger Simonsen til.

Jakter for å få bærekraftig mat

I USA har antallet registrerte jegere vært i en stadig nedgang siden 1982, men fra 2010 til 2018 har antallet økt med 1,2 millioner jegere, ifølge New York Times. Forskere antar at grunnen til økningen er såkalte «millennials» - generasjonen født mellom 1980 og 1996 - og deres økte fokus på miljø og god helse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i Norge ser man disse trendene, ifølge Håvard Skjerstad Andersen kommunikasjonsrådgiver i Norges jeger- og fiskerforbund. Han forteller om en holdningsendring knyttet til jakt:

Flere av de som tar jegerprøven nå har et bevisst forhold til bærekraftig mat. Tidligere fokus har kanskje vært på trofeer og gevirer, men det er ikke lenger en særlig stor motivasjon, forteller Andersen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror at «millennials» driver mer med jakt som en motreaksjon på overforbruket som har pågått i mange år, og at det økte fokuset på bærekraft og dyrevelferd også spiller inn.

– Motreaksjonen er å ta ansvar selv, og skape en identitet og bevissthet rundt bærekraftig mat. Jeg er selv en «millennial», og vi har vokst opp i et samfunn hvor alt er pakket i plast. Vi oppdager i voksen alder at dette kanskje ikke er liv laga, mener Andersen.

– Bør sette pris på gamle tradisjoner

Jaktfamilien Simonsen-Lindstad synes det er flott at flere unge tar opp jakt som hobby.

– Det er veldig fint hvis flere begynner med det - det er en fin hobby med natur, miljø, selskap og skytetrening. Det blir en pause i hverdagen. Det er så mye rundt selve jakta som er så viktig og sunt, sier Simonsen.

Hun håper at fremtidige generasjoner går tilbake til naturtradisjonene som alltid har stått i fokus i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanskje det ikke er så kult med kino og bowling lenger, og at man heller drar en tur ut i skogen. Man bør sette pris på de gamle tradisjonene igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Familien har en egen instagramkonto hvor de legger ut bilder fra turene sine. De har ikke mottatt en eneste negativ tilbakemelding, men får mange spørsmål om hvor de har kjøpt utstyret de bruker til sønnen sin - som alltid er med på tur.

– Jeg har inntrykk av at vi har inspirert flere til å oppsøke naturen, sier Lindstad, og forteller at det unge paret merker at de skiller seg ut fra sine jevnaldrede. De kjenner ikke noen andre par som tar med barna sine på så mange turer som det de selv gjør.

– Mange tror det er mye styr å ta med småbarn på tur, men hvis du får ungen din til å bli vant til det blir det etterhvert hverdag. Det føles helt naturlig for oss, sier Simonsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere oppsøker jakt på egne premisser

Både Simonsen og Lindstad kommer fra familier med jakttradisjoner, og det er vanlig at det er slik man blir introdusert til hobbyen.

– Tradisjonelt sett har jakt gått i arv - man drar på jakt og lærer det av faren sin, sier Andersen fra Norges jeger- og fiskerforbund. Han mener derimot at tendensen er i ferd med å snu:

En stor del av de som tar jegerprøvene nå søker jakt som en del av et friluftsliv. Friluftsliv er jo i vinden, det er sporty og trendy, og en viktig identitetsmarkør. De nye jegerne oppdager jakt på sine egne premisser, og søker aktivt jakt og til miljøer som støtter deres holdninger.

Han oppfordrer nye, uerfarne jegere til å oppsøke sin lokale jaktforening.

– Vi arrangerer en rekke kurs som er en introduksjonsjakt for nye jegere. Det er en lang vei fra den teoretiske delen med å ta jegerprøven til å faktisk skyte et dyr. Du skal lykkes, du skal finne dyret, du skal skyte dyret og ikke minst så skal du behandle dyret som mat etterpå.

Man kan finne mye god informasjon om jakt på internett, men Andersen råder nye jegere til å få førstehåndserfaring.

– Når man står der med dyret er det en helt unik opplevelse som man ikke kan lese seg opp på.