– Trist erkjennelse at så mange dumper kjæledyr

Dumpede kattunger tas hånd om. I løpet av påsken er det flere som vil dele samme etterlatte skjebne. Foto: Dyrebestyttelsen Norge
Dumpede kattunger tas hånd om. I løpet av påsken er det flere som vil dele samme etterlatte skjebne. Foto: Dyrebestyttelsen Norge

De fleste nordmenn er klare for etterlengtet ferie. Samtidig er påsken høytid for dumping av kjæledyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra Virkes befolkningsundersøkelse som ble publisert i slutten av mars, viste at 37 prosent av oss skal ta påskeferie i år. 25 prosent oppgir at de skal til utlandet, med Italia og Polen blant de mest populære destinasjonene.

Men samtidig som nordmenn begynner å pakke kofferten, går flere kjæledyr en vond tid i møte.

– Påsken markerer dessverre begynnelsen på feriedumping av dyr, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset, i en pressemelding.

Plikt til å hjelpe

Denne våren har ID-merking av dyr stått på flere partiprogrammer. Saken har vært presentert på Høyres landsmøte, mens MDG og FrP har saken oppe.

Ifølge lov om dyrevelferd § 14 b er det forbudt å hensette dyr i hjelpeløs tilstand. Likevel ble det i fjor ble det tatt hånd om 7-8.000 dyr bare i Dyrebeskyttelsens Norges 28 lokalavdelinger. Disse er dyr uten ID-merking som overlates til seg selv.

Tallene er ifølge Dyrebeskyttelsen langt større i hele landet.

– Det er en trist erkjennelse at så mange dumper sine kjæledyr, forteller Roaldset som mener alle nordmenn har et juridisk ansvar.

– Finner du et dyr som er skadet eller hjelpeløst, har du plikt til å hjelpe ifølge §4 i lov om dyrevelferd.

Skaper skye kattekolonier

Katter rammes spesielt hardt av eiere som velger å dumpe kjæledyret før avspark på ferien. Ettersom de ikke er en naturlig del av norsk fauna, sliter kattene med å finne mat og de får lett frostskader når vinteren melder seg. Innen den tid er det dog mange som bukker under for sykdom, øremidd, bitt- og kloreskader, dårlig tannhelse og/eller påkjørsel.

Et annet problem er kattens særdeles gode reproduksjonsevne.

– Én dumpet hunnkatt kan første leveår bidra til 10-20 nye katter. I løpet av andre året kan denne ene kattens bidrag til en forøkning av hjemløse katter være på så mye som 100-200 individer, ettersom hennes kattunger nå har blitt kjønnsmodne og reproduserer selv. Dette er ofte starten på en koloni av redde, menneskesky katter, forteller Roaldset.

– Slike kolonier skyldes én ting: ansvarsfraskrivelse fra dyreeier, avslutter hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden