Slik ser «Helge Ingstad» ut etter hevingen

Video: Se forsvarets første bilder fra innsiden av den tørrlagte fregatten.

Forsvaret har gjort tilgjengelig de første bildene etter hevingen av den norske fregatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fregatten befinner seg på lekteren «Boabarge 33», som ble hevet i løpet av natten. Fartøyet er nå tørrlagt.

Tirsdag kveld og natt festet dykkere de siste løftekjettingene til KNM «Helge Ingstad». Deretter startet selve hevingen. Fregatten ble endelig tørrlagt søndag formiddag.

«Boabarge 33» ble senket til åtte meters dyp med ballast, og deretter tømt, slik at den løftet «Helge Ingstad» opp av sjøvannet, mens den tidligere stolte militære skuta ble holdt fast av kjettinger fra to andre kranlektere.

Natt til søndag og søndag formiddag ble det gjort sveising for å sjøsikre fregatten før transporten til Haakonsvern starter, opplyser Forsvaret.

Slik ser de forskjellige fasene av hevingen ut. Foto: Forsvarsmateriell / NTB / Nyhetsgrafikk.no
Slik ser de forskjellige fasene av hevingen ut. Foto: Forsvarsmateriell / NTB / Nyhetsgrafikk.no

Kjettingene som fremdeles er koblet rundt fartøyet vil bli kuttet av før avgang fra Hanøytangen. Etter avgang vil det militære perimeteret i området bli avsluttet.

Avgang til Haakonsvern er estimert til i kveld, og transporten vil bli fulgt av fartøy fra Kystverket og Sjøforsvaret. Ved ankomst til Haakonsvern vil videre preservering og konservering av materiell bli igangsatt.

Det var i går og natt noe dieselutslipp som har gått utenfor lensene grunnet mye strømninger innen lensesystemet. Kystverket har siden i går jobbet kontinuerlig med å samle opp dieselsølet, i form av tynn oljefilm.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden