Krekar får ikke video-vitne

Enrica Franzini (innfelt) er Krekars italienske advokat, men har aldri møtt ham. I snart ett år har hun representert ham i terrorsaken i Italia.
Enrica Franzini (innfelt) er Krekars italienske advokat, men har aldri møtt ham. I snart ett år har hun representert ham i terrorsaken i Italia. Foto: Ntb Scanpix / avvocato-franzini.it
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettsmøtet i Krekar-saken er i gang, men hans tilbud om å vitne fra Oslo er avvist. – Ingen åpning for video, opplyser Krekars italienske advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uten at hovedpersonen var tilstede startet i dag rettsaken mot Najumuddin Faraj Ahmad (Krekar) i den nord-italienske byen Bolzano.

Så sent som fredag foreslo Krekars forsvarere nok en gang at han skulle vitne på videolink eller Skype fra Oslo. Det ble avvist under mandagens rettsmøte:

– Ingen åpning for video, opplyser Krekars italienske advokat Enrica Franzini i en pause.

Etter det ABC Nyheter forstår skyldes det delvis tekniske begrensinger på italiensk side.

– Det overrasker ikke. På mange måter er det «bra», sier Krekars norske advokat Brynjar Meling.

– Nå er vi altså der, at i mulla Krekars sak kan det knapt nok bli verre når man måler saken opp mot Den europeiske menneskerettskonvensjons artikkel 6 sitt krav til en rettferdig rettergang. Blir han domfelt på dette grunnlaget - og dommen mot formodning skulle bli stående - så vil det være umulig for en norsk domstol å utlevere ham på dette grunnlaget, sier Meling til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siste i saken: Meling: – Krekar vil aldri reise

– En politisk sak

Advokat Franzini regner med at dagens møte vil fortsette ut over ettermiddagen, og at det kan bli en lang dag i retten.

– Men det vil også bli et nytt møte, skriver hun i en tekstmelding til ABC Nyheter.

Mandags formiddag har gått med til vitneførsel.

– Vi vil i dag høre alle vitner, bortsett fra Krekar, skriver Franzini.

Advokat Brynjar Meling har tidligere bedt norske myndigheter om å garantere at Krekar kan få reise tilbake til Norge igjen dersom han skal forklare seg i retten i Italia. Fredag sa justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) til ABC Nyheter at dette er uaktuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uttalelsen er bare egnet til å vise Waras manglende kunnskaper om Norges forpliktelser etter Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Det bekrefter bare at dette er en politisk sak, mener Meling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FrP mot menneskerettighetene

Han sier det ikke dreier seg om at norske myndigheter skal gå inn i forhandlinger med Krekar, men å få en bekreftelse om at myndighetene vil følge loven.

– Årsaken til at vi i det hele tatt må spørre om dette er at Wara kommer fra et parti hvor partilederen har sagt at om hun så må bryte menneskerettighetene så er hun villig til å gjøre det for å få Krekar ut av landet, sier Meling.

Han viser til et intervju med NRK i 2009, der Frp-leder Siv Jensen sa hun i ytterste konsekvens var villig til å sette menneskerettighetene side for å få Krekar ut av Norge.

Meling mener rettsprosessen ikke har vært rettferdig verken fra norske eller italienske myndigheters side.

– Ankemulighetene vil følges helt til toppen, så langt man kan i italiensk domstol. Om så til Strasbourg, sier han til NTB.

– Jeg kan love norske myndigheter at de i etterkant av dette skal få kamp til døra med utleveringsbegjæring. Krekar er ikke på vei til Italia nå og om det skulle være snakk om at han skal dit, så er det åtte-ti år fram i tid, fortsetter Meling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Italienske myndigheter har tiltalt Krekar fordi de mener han har ledet et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til Den islamske staten (IS).

Italiensk politi mener Krekar var leder for 16 kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble pågrepet under en samordnet aksjon i november 2015. Italia krevde lenge Krekar utlevert, men dette ble overraskende frafalt 30. november 2017.

Aktuelt: Krekar redd han blir arrestert i Italia