Meny

Krigshelten August Rathke skuffet over avtalebrudd om Lingeklubben

Den høyt dekorerte krigshelten August Rathke (93) er skuffet over ombyggingen av Lingeloftet som ble brukt av Lingeklubben. Han mener Forsvarsdepartementet har begått et «bittert» og «brutalt» på en avtale med de gjenlevende heltene fra andre verdenskrig. Her er han fotografert i 2007.
Den høyt dekorerte krigshelten August Rathke (93) er skuffet over ombyggingen av Lingeloftet som ble brukt av Lingeklubben. Han mener Forsvarsdepartementet har begått et «bittert» og «brutalt» på en avtale med de gjenlevende heltene fra andre verdenskrig. Her er han fotografert i 2007. Foto: NTB scanpix

I flere brev har den 93-årige Linge-mannen August Rathke gått til angrep på Forsvarsdepartementet. Han mener det er begått «et brutalt brudd» på en inngått avtale om bruken av klubbens lokaler, Lingeloftet.

Krigshelten August Rathke (93) har indirekte truet Forsvarsdepartementet (FD) med rettssak. Han mener departementet har brutt en 12 år gammel avtale med Lingeklubben hvor han satt som styremedlem.

– Dette er en vanskelig sak, sier August Rathke til ABC Nyheter.

«Etter FDs syn er avtalen med Lingeklubben ikke brutt», skriver Eskil Sivertsen, seniorrådgiver i departementets informasjonsavdeling, i en epost. Han synes likevel «det er trist at det har oppstått uenighet mellom FD og August Rathke».

«Det måtte være foretatt et "kupp"...»

93-åringe Rathke mener FD har ødelagt klubbens lokaler på Akershus festning, og ikke overholdt avtalen som han mener innebærer at «Lingeloftet» blir beholdt slik det var da klubben ble oppløst høsten 2007.

«Det var et sjokk å komme til lokalene og konstatere at det måtte være foretatt et "kupp". Rommet var totalt forandret ... Helt nytt er det bygget en bar inn i møterommet fra det tidligere kjøkkenet», skrev han indignert til departementet for ett år siden, da ombygningen fortsatt pågikk.

«Særlig bittert var det å sa at pokalene fra Klubbens årlige skytekonkurranse om HM Kong Haakon VIIs pokal var fjernet fra den sikrede glassmonter og plassert rundt på bord», fremhevet han.

Les også: Kronprinsparet åpnet Måløyraidsenteret

Avtale fra 2007

Rathke er en av 4-5 gjenlevende medlemmer av Lingeklubben. Han ledet den kommunistiske motstandsgruppa Saborg i Bergen før han i januar 1945 dro til England for opplæring, og der ble med i de britiske spesialstyrkenes enhet for nordmenn, «Kompani Linge».

– Vi arbeider med en ordning, sier Rathke, som ikke ønsker å kommentere den vanskelige saken ytterligere på det nåværende tidspunkt.

«Det innebærer at lokalene i Bygning 8 på Akershus Festning må tilbakeføres bygningsmessig og med interiør og samlinger slik de var», krevde han i et brev til departementet 26. september i år.

I oktober 2007 ble den ærverdige Lingeklubben for norske veteraner fra andre verdenskrig lagt ned. Da var det naturlig nok klubbens mange helter og deres modige handlinger i kamp for frigjøring av Norge, som ble hyllet under en seremoni på Akershus Slott.

August Rathke holdt tale på vegne av Lingeklubben da Joachim H. Rønneberg, kjent blant annet fra tungtvannsaksjonen, ble begravd i oktober i år. Foto: Staale Wattø/ Sunnmørsposten / NTB scanpix
August Rathke holdt tale på vegne av Lingeklubben da Joachim H. Rønneberg, kjent blant annet fra tungtvannsaksjonen, ble begravd i oktober i år. Foto: Staale Wattø/ Sunnmørsposten / NTB scanpix

Blant talerne den gang var daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Hun lovet da å bevare minnet om klubben for ettertiden.

– Midt i vemodet et det viktig at vi gjør alt vi kan for å bevare ånden fra Kompani Linge for fremtiden. Jeg vet at det vil inspirere fremtidige generasjoner at klubbens lokaler skal bestå, sa hun til de fremmøtte.

Da hadde Lingeklubben holdt til i bygning 8 på Akershus festning i nesten 28 år. Før klubben ble lagt ned inngikk de gjenlevende medlemmene en avtale med Forsvarsdepartementet at lokalene, det såkalte «Lingeloftet», skulle bevares.

I en avtale signert 31. januar 2007 het det at loftet skulle tas vare på for fremtiden «med det inventar og de eiendeler som er der ved Klubbens opphør, herunder minnegjenstander, premiesamling, malerier, signerte fotografier, Klubbens arkiver og bibliotek».

Overså avtalen med veteranene

I 2015 startet restaurering av det man mente var nedslitte lokaler med råteskader i både gulv og tak, etter ønske fra Forsvarets spesialstyrer (FS). Avtalen med Lingeklubben ble da ikke tatt hensyn til.

«Ved en inkurie var ikke Forsvarsbygg (FB) og FS kjent med avtalen fra 2007. FB opplyser imidlertid at lokalet og interiøret er ivaretatt etter estetiske prinsipper og antikvariske føringer», skrev departementet til Rathke 14. september, etter at han hadde protestert mot endringene.

Krigshelten fra Bergen mener dette ikke er nok. Rathke krever at lokalene tilbakeføres slik de var, og påpeker at han har rettslig interesse i saken som styremedlem i klubbens siste styre.

12. september var departementet på befaring på Lingeloftet. Da hadde Haakon VIIs pokal og annet i hvert fall fått plass på hyllene. Foto: FD
12. september var departementet på befaring på Lingeloftet. Da hadde Haakon VIIs pokal og annet i hvert fall fått plass på hyllene. Foto: FD

Rathke var etter krigen byrettsdommer og senere byjustitiarius i hjembyen (til 1995), og i 30 år redaktør av «Lingeavisen». Han er blant annet tildelt både «Kongens fortjenstmedalje» og «Deltagermedaljen», samt britiske «1939-1945 Star» og «Defence Medal».

I midten av november svarte departementet at var «trist at det har oppstått uenighet i synet på avtalen», og mener at den hadde som formål var «å ivareta minnene» om klubben og andre veteraner.

«På grunn av råteskader og slitasje, var det påkrevd med restaurering for at lokalene i det hele tatt skulle kunne brukes, og de er etter vårt syn tilbakeført på en måte som er tro mot intensjonen i avtalen», mener FDs seniorrådgiver.

FD mener derfor at lokalene «fremstår som et verdig minne om Kompani Linge», og at gjenstandene som ikke har fått plass oppbevares av Hjemmefrontmuséet.

Departementet har også invitert veteranen til en ny omvisning i lokalene og museet, etter at restaureringen nå er avsluttet.

«Det er viktig for Forsvarsdepartementet å vise Rathke hvordan minnene fra Kompani Linges mange operasjoner ivaretas i dag og hvordan denne arven videreføres til nye generasjoner», skriver Sivertsen i FD.

Til ABC Nyheter sier veteranen at han kommer til å takke ja til invitasjonen.

– Jeg har ikke sagt fra ennå, men vil takke ja til en slik befaring, sier Rathke.

– Veldig leit

«Lingeloftet» er altså overtatt av spesialstyrkene, og åpnet i høst opp lokalet etter oppussingen. Blant de som var tilstede på gjenåpningen oberstløytnant Asbjørn Lysgård.

– Det er veldig leit at Rathke er blitt så skuffet over oppussingen. Personlig synes jeg den har vært fantastisk, og at loftet har blitt utrolig, sier han til ABC Nyheter.

Under departementets befaring i midten av september sto det fortsatt gjenstander spredd på Lingeloftet. Det er å vente at alt er ryddet til August Rathke kommer på ny befaring av lokalet. Foto: FD
Under departementets befaring i midten av september sto det fortsatt gjenstander spredd på Lingeloftet. Det er å vente at alt er ryddet til August Rathke kommer på ny befaring av lokalet. Foto: FD

Lysgård er styreleder i «Gunnar Sønstebys Minnefond», tidligere troppssjef i Afghanistan og hovedinstruktør for spesialoperasjoner ved avdelingen for militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole.

– Det brukes nå av FS som viderefører tradisjonene fra Kompani Linge og de andre. Ingen gjenstander er borte, men blir tatt vare på, understreker oberstløytnanten.

Les historien om EV13K - en norsk spion i kamp mot nazistene: Krigssommeren

I løpet av krigsårene ble 542 nordmenn sendt fra Storbritannia på oppdrag i Norge. De var tilknyttet det britiske SOE, og kompaniet fikk navn etter Martin Linge som ofret livet i desember 1941.

51 menn ofret livet under operasjoner (fire andre omkom under trening eller i en ulykke). For deres formidable innsats ble kompaniets medlemmer i alt tildelt 144 norske og 51 britiske dekorasjoner.

Forsvarsdepartementet understreker også at de vil ta vare på minnene om disse veteranenes innsats:

«Kompani Linge representerer en svært viktig del av vår krigshistorie, og som nasjon er vi dem evig takknemlig for den fremragende innsatsen de gjorde for vår frihetskamp under krigen», konkluderer Eskil Sivertsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Over 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanair-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 – Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir
Siste nytt
22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseOver 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30ReiseRyanair-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40Penger– Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20PengerBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir
Populært