Krigshelten August Rathke skuffet over avtalebrudd om Lingeklubben

Den høyt dekorerte krigshelten August Rathke (93) er skuffet over ombyggingen av Lingeloftet som ble brukt av Lingeklubben. Han mener Forsvarsdepartementet har begått et «bittert» og «brutalt» på en avtale med de gjenlevende heltene fra andre verdenskrig. Her er han fotografert i 2007.
Den høyt dekorerte krigshelten August Rathke (93) er skuffet over ombyggingen av Lingeloftet som ble brukt av Lingeklubben. Han mener Forsvarsdepartementet har begått et «bittert» og «brutalt» på en avtale med de gjenlevende heltene fra andre verdenskrig. Her er han fotografert i 2007. Foto: NTB scanpix

I flere brev har den 93-årige Linge-mannen August Rathke gått til angrep på Forsvarsdepartementet. Han mener det er begått «et brutalt brudd» på en inngått avtale om bruken av klubbens lokaler, Lingeloftet.

Krigshelten August Rathke (93) har indirekte truet Forsvarsdepartementet (FD) med rettssak. Han mener departementet har brutt en 12 år gammel avtale med Lingeklubben hvor han satt som styremedlem.

– Dette er en vanskelig sak, sier August Rathke til ABC Nyheter.

«Etter FDs syn er avtalen med Lingeklubben ikke brutt», skriver Eskil Sivertsen, seniorrådgiver i departementets informasjonsavdeling, i en epost. Han synes likevel «det er trist at det har oppstått uenighet mellom FD og August Rathke».

«Det måtte være foretatt et "kupp"...»

93-åringe Rathke mener FD har ødelagt klubbens lokaler på Akershus festning, og ikke overholdt avtalen som han mener innebærer at «Lingeloftet» blir beholdt slik det var da klubben ble oppløst høsten 2007.

«Det var et sjokk å komme til lokalene og konstatere at det måtte være foretatt et "kupp". Rommet var totalt forandret ... Helt nytt er det bygget en bar inn i møterommet fra det tidligere kjøkkenet», skrev han indignert til departementet for ett år siden, da ombygningen fortsatt pågikk.

«Særlig bittert var det å sa at pokalene fra Klubbens årlige skytekonkurranse om HM Kong Haakon VIIs pokal var fjernet fra den sikrede glassmonter og plassert rundt på bord», fremhevet han.

Les også: Kronprinsparet åpnet Måløyraidsenteret

Avtale fra 2007

Rathke er en av 4-5 gjenlevende medlemmer av Lingeklubben. Han ledet den kommunistiske motstandsgruppa Saborg i Bergen før han i januar 1945 dro til England for opplæring, og der ble med i de britiske spesialstyrkenes enhet for nordmenn, «Kompani Linge».

– Vi arbeider med en ordning, sier Rathke, som ikke ønsker å kommentere den vanskelige saken ytterligere på det nåværende tidspunkt.

«Det innebærer at lokalene i Bygning 8 på Akershus Festning må tilbakeføres bygningsmessig og med interiør og samlinger slik de var», krevde han i et brev til departementet 26. september i år.

I oktober 2007 ble den ærverdige Lingeklubben for norske veteraner fra andre verdenskrig lagt ned. Da var det naturlig nok klubbens mange helter og deres modige handlinger i kamp for frigjøring av Norge, som ble hyllet under en seremoni på Akershus Slott.

August Rathke holdt tale på vegne av Lingeklubben da Joachim H. Rønneberg, kjent blant annet fra tungtvannsaksjonen, ble begravd i oktober i år. Foto: Staale Wattø/ Sunnmørsposten / NTB scanpix
August Rathke holdt tale på vegne av Lingeklubben da Joachim H. Rønneberg, kjent blant annet fra tungtvannsaksjonen, ble begravd i oktober i år. Foto: Staale Wattø/ Sunnmørsposten / NTB scanpix

Blant talerne den gang var daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Hun lovet da å bevare minnet om klubben for ettertiden.

– Midt i vemodet et det viktig at vi gjør alt vi kan for å bevare ånden fra Kompani Linge for fremtiden. Jeg vet at det vil inspirere fremtidige generasjoner at klubbens lokaler skal bestå, sa hun til de fremmøtte.

Da hadde Lingeklubben holdt til i bygning 8 på Akershus festning i nesten 28 år. Før klubben ble lagt ned inngikk de gjenlevende medlemmene en avtale med Forsvarsdepartementet at lokalene, det såkalte «Lingeloftet», skulle bevares.

I en avtale signert 31. januar 2007 het det at loftet skulle tas vare på for fremtiden «med det inventar og de eiendeler som er der ved Klubbens opphør, herunder minnegjenstander, premiesamling, malerier, signerte fotografier, Klubbens arkiver og bibliotek».

Overså avtalen med veteranene

I 2015 startet restaurering av det man mente var nedslitte lokaler med råteskader i både gulv og tak, etter ønske fra Forsvarets spesialstyrer (FS). Avtalen med Lingeklubben ble da ikke tatt hensyn til.

«Ved en inkurie var ikke Forsvarsbygg (FB) og FS kjent med avtalen fra 2007. FB opplyser imidlertid at lokalet og interiøret er ivaretatt etter estetiske prinsipper og antikvariske føringer», skrev departementet til Rathke 14. september, etter at han hadde protestert mot endringene.

Krigshelten fra Bergen mener dette ikke er nok. Rathke krever at lokalene tilbakeføres slik de var, og påpeker at han har rettslig interesse i saken som styremedlem i klubbens siste styre.

12. september var departementet på befaring på Lingeloftet. Da hadde Haakon VIIs pokal og annet i hvert fall fått plass på hyllene. Foto: FD
12. september var departementet på befaring på Lingeloftet. Da hadde Haakon VIIs pokal og annet i hvert fall fått plass på hyllene. Foto: FD

Rathke var etter krigen byrettsdommer og senere byjustitiarius i hjembyen (til 1995), og i 30 år redaktør av «Lingeavisen». Han er blant annet tildelt både «Kongens fortjenstmedalje» og «Deltagermedaljen», samt britiske «1939-1945 Star» og «Defence Medal».

I midten av november svarte departementet at var «trist at det har oppstått uenighet i synet på avtalen», og mener at den hadde som formål var «å ivareta minnene» om klubben og andre veteraner.

«På grunn av råteskader og slitasje, var det påkrevd med restaurering for at lokalene i det hele tatt skulle kunne brukes, og de er etter vårt syn tilbakeført på en måte som er tro mot intensjonen i avtalen», mener FDs seniorrådgiver.

FD mener derfor at lokalene «fremstår som et verdig minne om Kompani Linge», og at gjenstandene som ikke har fått plass oppbevares av Hjemmefrontmuséet.

Departementet har også invitert veteranen til en ny omvisning i lokalene og museet, etter at restaureringen nå er avsluttet.

«Det er viktig for Forsvarsdepartementet å vise Rathke hvordan minnene fra Kompani Linges mange operasjoner ivaretas i dag og hvordan denne arven videreføres til nye generasjoner», skriver Sivertsen i FD.

Til ABC Nyheter sier veteranen at han kommer til å takke ja til invitasjonen.

– Jeg har ikke sagt fra ennå, men vil takke ja til en slik befaring, sier Rathke.

– Veldig leit

«Lingeloftet» er altså overtatt av spesialstyrkene, og åpnet i høst opp lokalet etter oppussingen. Blant de som var tilstede på gjenåpningen oberstløytnant Asbjørn Lysgård.

– Det er veldig leit at Rathke er blitt så skuffet over oppussingen. Personlig synes jeg den har vært fantastisk, og at loftet har blitt utrolig, sier han til ABC Nyheter.

Under departementets befaring i midten av september sto det fortsatt gjenstander spredd på Lingeloftet. Det er å vente at alt er ryddet til August Rathke kommer på ny befaring av lokalet. Foto: FD
Under departementets befaring i midten av september sto det fortsatt gjenstander spredd på Lingeloftet. Det er å vente at alt er ryddet til August Rathke kommer på ny befaring av lokalet. Foto: FD

Lysgård er styreleder i «Gunnar Sønstebys Minnefond», tidligere troppssjef i Afghanistan og hovedinstruktør for spesialoperasjoner ved avdelingen for militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole.

– Det brukes nå av FS som viderefører tradisjonene fra Kompani Linge og de andre. Ingen gjenstander er borte, men blir tatt vare på, understreker oberstløytnanten.

Les historien om EV13K - en norsk spion i kamp mot nazistene: Krigssommeren

I løpet av krigsårene ble 542 nordmenn sendt fra Storbritannia på oppdrag i Norge. De var tilknyttet det britiske SOE, og kompaniet fikk navn etter Martin Linge som ofret livet i desember 1941.

51 menn ofret livet under operasjoner (fire andre omkom under trening eller i en ulykke). For deres formidable innsats ble kompaniets medlemmer i alt tildelt 144 norske og 51 britiske dekorasjoner.

Forsvarsdepartementet understreker også at de vil ta vare på minnene om disse veteranenes innsats:

«Kompani Linge representerer en svært viktig del av vår krigshistorie, og som nasjon er vi dem evig takknemlig for den fremragende innsatsen de gjorde for vår frihetskamp under krigen», konkluderer Eskil Sivertsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33 17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59 Kvik Halden fortsatte seiersrekken15:55 Moe Wold ble matchvinner for LSK15:54 LSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51 Klepp ydmyket Stabæk15:25 Tyfon rammer Japan – 7 millioner bedt om å evakuere15:04 Fløya ydmyket Kaupanger14:54 Knusende seier for Trondheims-Ørn14:50 Columbus blir feiret som en helt: Soldatene slaktet barn og gravide kvinner14:42 Fire drept i skyteepisode i New York14:23 Skøytestjerne påkjørt av bil14:21 Strandheim ble helten for Hønefoss BK14:11 Jeger fløyet til sykehus etter fallulykke i Hordaland
Siste nytt
21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33Norge17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59SportKvik Halden fortsatte seiersrekken15:55SportMoe Wold ble matchvinner for LSK15:54SportLSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51SportKlepp ydmyket Stabæk15:25VerdenTyfon rammer Japan – 7 millioner bedt om å evakuere15:04SportFløya ydmyket Kaupanger14:54SportKnusende seier for Trondheims-Ørn14:50Helse og livsstilColumbus blir feiret som en helt: Soldatene slaktet barn og gravide kvinner14:42VerdenFire drept i skyteepisode i New York14:23SportSkøytestjerne påkjørt av bil14:21SportStrandheim ble helten for Hønefoss BK14:11NorgeJeger fløyet til sykehus etter fallulykke i Hordaland
Populært