Andre verdenskrigs tøffeste kvinner

Disse kvinnene utførte jobber som ikke bare bidro til at krigen endte som den gjorde, men som vanligvis kun menn gjør.

Spioner, bombeflypiloter, krigere og snikskyttere - mennene hadde så visst ikke førsterett på mot, dyktighet eller besluttsomhet mens andre verdenskrig raste som verst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det få som kjenner til amerikanske Virginia Hall (1906-1982) og hennes heltemodige innsats på de alliertes side under andre verdenskrig. Med alias som «Germaine», «Diane» og «Camille» ble Hall ansett som den farligste av de allierte spionene av nazistenes hemmelige politi Gestapo.

Virginia Hall mottar Distinguished Service Cross i 1945. Foto: Wikimedia
Virginia Hall mottar Distinguished Service Cross i 1945. Foto: Wikimedia

Høy intelligens, et utrolig pågangsmot og evnen til å snakke fem språk flytende gjorde henne til den ideelle agent. I løpet av krigen var hun fast gjenganger på ettersøkt-plakater som lovet store summer for tips som kunne føre til pågripelse.

Hall ble rekruttert av britene og sendt til tysk-okkuperte Frankrike under påskudd av å være journalist. Blant annet sprengte hun broer, bisto allierte fallskjermhoppere, rekrutterte motstandskrigere og organiserte fengselsrømninger. Og hun lot ikke det faktum at hun hadde et trebein være noe hinder. Senere jobbet hun undercover i Paris.

Oversett på film og fjernsyn

Historien om Virginia Hall hadde fortjent en mer ærerik slutt. Etter krigen ble hun hedret med medalje for innsatsen og ble ansatt som en del av det nystartede CIA. Men til tross for sine imponerende meritter i felten, endte hun i samme jobb som så mange andre kvinner: Kontorarbeid.

Det er skrevet flere bøker om Virginia Hall, men ennå har vi til gode å se en film som omhandler hennes krigsinnsats. For når historier fra krigsårene 1940 til 1945 skal fortelles på TV-skjermen eller filmlerretet, er det gjerne et påtrengende fravær av kvinner blant heltene som løftes opp og frem. Vi ser dem som regel i bakgrunnen, som navnløse bifigurer i et krigsdrama hentet fra virkeligheten.

Men selv om du kanskje ikke har hørt om dem, betyr det ikke at ikke listen er lang over tøffe kvinner som oppviste like store doser mot, ferdigheter og driv som noe mannfolk. Her er noen av dem:

Nancy Wake (1912-2011)

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Når det kommer til beintøffe damer fra krigens dager, er Nancy Wake et selvskrevent navn. Under et raid skal hun ha drept en SS-soldat med bare hendene for å hindre ham i å slå alarm, og i rollen som agent for Special Operations Executive (SOE), ble Wake et viktig bindeledd mellom den franske motstandsbevegelsen og London mot slutten av andre verdenskrig.

Hun skulle bli en av de alliertes mest dekorerte kvinnelige offiserer, og nazistene gav henne kallenavnet «White Mouse». Under krigen var hun en av Gestapos mest ettersøkte personer.

Etter krigen og frem til 1949 jobbet Wake for etterretningstjenesten ved de britiske ambassader i Paris og Praha. I 1985 publiserte hun sin selvbiografi «The White Mouse» som ble en bestselger.

Les også: Fryktløse filmheltinner

Lyudmila Pavlichenko (1916-1974)

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Tyske soldater som befant seg på Østfronten, sto stilt overfor en rekke farer. Men ingen var dødeligere enn en ung historiestudent og småbarnsmor som sovjetisk presse døpte «Lady Death». I løpet av krigen drepte Lyudmila Pavlichenko 309 fiendtlige soldater med snikskytterriflen sin, og hun regnes i dag som den mest suksessrike kvinnelige snikskytteren i Sovjets historie.

Pavlichenko var en av rundt 200 kvinner som ble satt inn som snikskyttere mot invasjonsstyrkene, og av disse var det kun 500 som overlevde frem til krigens slutt.

I 1942 ble Pavlichenko den første sovjetiske borger til å bli mottatt av en amerikansk president, da Roosevelt ønsket henne velkommen i Det hvite hus.

Etter sin død i 1974 er Pavlitsjenko blitt hedret med portrett på to jubileumsmynter og flere frimerker hjemme i Russland.

Les også: Bergensreder deltok i Hitlers 50-årsdag

Nadezhda Popova (1921-2013)

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Mange av de hardeste kampene under andre verdenskrig ble utkjempet på Østfronten, og blant de tøffeste krigerne i luften var russiske kvinner som satt bak spakene på enkle åkersprøyterfly. De festet bomber under hver vinge, og i nattens mulm og mørke fløy de milevis på det ene toktet etter det andre for å slippe dem over fiendene.

Nazistene gav disse kvinnene tilnavnet «Natthekser», og en av de modigste var Nadezhda Popova. I løpet av krigen tilbakela hun 852 tokt, og hun ble skutt ned en rekke ganger. Hver gang kom hun seg i sikkerhet. Og snart var hun tilbake på vingene, klar for å bombe nazistene sønder og sammen.

Les også: Utnyttet slaver og ble nazi-millionær

Susan Travers (1909-2003)

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Susan Travers kom fra en rik familie og tilbrakte ungdomstiden på ulike slott i Europa der hun levde i sus og dus. Men champagne, fester og elskere i fleng kjedet henne og hun var sulten på eventyr.

Da krigen brøt ut, meldte Travers seg til tjeneste og jobbet for fransk Røde kors som sykepleier og ambulansesjåfør. Senere jobbet hun som sjåfør for Fremmedlegionen og var svært aktiv under de harde kampene i Afrika fra 1941 til 1943.

I løpet av karrieren mottok hun både Croix de Guerre og Æreslegionen, og for sin uvurderlige innsats ble hun, som eneste kvinne i historien, opptatt som medlem i den franske spesialstyrken.

Les også: Ga barna skylden for nazi-medlemskapet

Jacqueline Cochran (1906-1980)

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Jacqueline Cochran var en pioner innen amerikansk luftfart og ble en av de mest fremtredende fartspilotene av sin generasjon – faktisk ble hun første kvinne til å bryte lydmuren. I tillegg var Cochran viktig bidragsyter til dannelsen av det kvinnelige hjelpekorpset (WAAC) og den første direktøren for luftforsvarstjenesten for kvinnelige piloter (WASP).

Fra base i England trente hun kvinnelige piloter til å fly inn og slippe bomber over nazi-okkupert land, hvilket resulterte i flere fortjenestemedaljer etter krigens slutt. Senere jobbet hun med NASA for å teste muligheten for kvinner til å bli astronauter i romprogrammet «Mercury».

Les også: De ukjente landssvikerne

Faye Schulman (født 1919)

Jødiske Faye Schulman opplevde at tyskerne drepte hele hennes familie i 1942. Den polske jenta, som da var 23 år, ble spart fordi hun var en dyktig fotograf. Til gjengjeld ble hun tvunget til å fremkalle bildene som ble tatt under massakren som kostet familien livet.

Til slutt klarte hun å flykte og slo seg sammen med en sovjetisk partisanstyrke der hun tjente som sykepleier. Under et raid mot hennes tidligere familiehjem, reddet hun sitt gamle fotoutstyr og over de neste årene tok hun de eneste bildene vi har av jødiske og russiske partisanere under andre verdenskrig.

I dag lever Schulman i Toronto, Canada der hun har to barn og seks barnebarn.

Les også: Kriget først mot nazis­te­ne, så tjente han millioner på okku­pa­sjo­nen

Frances Wills (1916-1998) og Harriet Pickens (1909-1969)

Dersom du gjør et søk på Wikipedia-søk etter informasjon om Frances Wills og Harriet Pickens, kommer du håpløst til kort. Utrolig nok finnes det foreløpig ikke noen egne faktasider på det internettbaserte leksikonet om to av andre verdenskrigs store milepæler på kvinnefronten.

Frem til 1960-tallet og borgerrettighetskampene, var fargede ansett som annenrangs i USA. Militæret var intet unntak. Afroamerikanere ble nektet å delta i strid og i stedet satt til annenrangs jobber. Rasesegregeringen var sterkest i marinen, men 21. desember 1944 skrev Wills og Pickens historie da de ble første fargede, kvinnelige offiserer i det amerikanske sjøforsvaret.

Les også: Tjente millioner da Norges regjering og kongehus flyktet

Veronica Foster (1922-2000)

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

En av propaganda-tegningene fra andre verdenskrig som virkelig har fått ikonstatus i moderne tid, er plakaten med slagordet «We Can Do It!» og bildet av den kvinnelige fabrikkarbeideren «Rosie the Riveter» som trekker opp skjorteermet og strammer bicepsen mot oss.

Færre er kjent med Veronica Foster, en kanadisk kvinne som regnes som forgjengeren til «Rosie». Under krigen var det kvinnene som jobbet i fabrikkene hjemme mens mennene var ute og kjempet ved fronten. Foster, også kjent som «Ronnie, the Bren Gun Girl», jobbet på en fabrikk i Toronto som produserte maskinpistoler, og ble kjent som følge av flere propagandaplakater som viste henne i arbeid.

Det kanskje mest berømte bildet viser Foster ved et ferdig montert maskingevær, ikledd arbeidsklær og hodetørkle, mens hun blåser ut røyk etter et trekk fra sigaretten. Foster ble en inspirasjon for nesten én million kanadiske kvinner som jobbet i fabrikk, og et slags sexsymbol for soldatene i utlandet.

Kilder: insh.world , Wikipedia, All verdens historie , Owlcation , National Archives

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:55 Slik løser Kongen utslippsfloken19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Student skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06 Tyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03 Alvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57 Solberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38 SAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32 Journalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31 Trump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55 Røyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54 Sterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36 Fullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30 Venstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28 Russisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26 Sørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23 India varsler forbud mot e-sigaretter13:59 Sol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55 Corbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36 Kristoff spurtet til seier i Slovakia12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen
Siste nytt
19:55MotorSlik løser Kongen utslippsfloken19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgeStudent skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06VerdenTyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03NorgeAlvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57PolitikkSolberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38ReiseSAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32KulturJournalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31VerdenTrump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55VerdenRøyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54PengerSterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36PolitikkFullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30PolitikkVenstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28SportRussisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26NorgeSørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23Helse og livsstilIndia varsler forbud mot e-sigaretter13:59NorgeSol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55VerdenCorbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36SportKristoff spurtet til seier i Slovakia12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen
Populært