Meny

Krigsveteran slår tilbake mot Michelet: – Hun har ikke forstått krigen

Ragnar Ulstein mottar forsvarets hederskors i forbindelse med markeringen av frigjøringsjubileet og Forsvarets veterandag på Akershus festning, 8. mai 2015. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Ragnar Ulstein tar et kraftig oppgjør med forfatter Marte Michelet etter boklanseringen «Hva visste hjemmefronten? Holocaust i Norge: Varslene, unnvikelsene, hemmeligholdet».

– Svært mange jøder flyktet til Sverige ved hjelp av norske motstandsfolk. I etterpåklokskapens lys spør de hvorfor hjemmefronten ikke gjorde det ene eller det andre. Jeg er trøtt av dette. Det er en håpløs diskusjon, sier motstandsmannen Ragnar Ulstein (98), i et intervju med Dagsavisen.

Under 2. verdenskrig reiste Ulstein til England for å verve seg til de norske styrkene. Han kjempet sammen med Kompani Linge under landgangen i Reine i desember 1941. Senere fulgte flere sabotasjeaksjoner mot tyske forsynings- og troppeskip. Fra høsten 1944 ledet han oppbyggingen av hjemmestyrkene i Sogn.

– Dypt problematisk

Torsdag slapp forfatteren Marte Michelet boken om den norske hjemmefronten. Utgivelsen skapte umiddelbart debatt. Forfatteren skriver at Hjemmefronten ikke ville gripe inn for å redde jøder som skulle deporteres fra Norge til Tyskland.

– Hele sammenblandingen av aktører og historikere, og kontrollen aktørene har hatt over fortellingen om hjemmefronten og jødedeportasjonene, er dypt problematisk, mener Marte Michelet.

– Motstandsfolk visste ikke mer enn andre

Marte Michelet

I boken blir Norges høyest dekorerte krigshelt, Gunnar «Kjakan» Sønsteby, nevnt som en av dem som skal ha visst om deportasjonene.

– Blant hjemmefronten ble jødene ansett som belastende, de var uverdige ofre, sa Marte Michelet under boklanseringen.

Nå tar 98 år gamle Ragnar Ulstein avdøde Sønsteby i forsvar.

– Som gammel motstandsmann selv visste jeg at Sønsteby heller ikke visste nok. Motstandsfolk visste ikke mer enn andre. Dette var i okkupasjonens tåke av propaganda og rykte, sier Ulstein til Dagsavisen, og legger til:
– Marte Michelet har ikke forstått krigens vesen.

– Et alvorlig tillitsbrudd

VGs anmelder skriver at Ulstein ikke skal ha blitt oppringt om innholdet i boken før utgivelsen. Ulstein bekrefter at han ikke fikk boken før samme dag som den var ute i butikk.

Gunnar «Kjakan» Sønsteby Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Et alvorlig tillitsbrudd, skriver Ulstein i en e-post til VG. Han viser til at Michelet intervjuet ham i forbindelse med researchen av boken.

– Jeg viste henne tillit. (...) Jeg snakket fritt, uten å ha fått liste på spørsmål, slik at jeg kunne ha forberedt meg. (...) Derfor var det ille at jeg ikke fikk tilsendt den delen av intervjuet hun kom til å bruke, eller bygge på, påpeker Ulstein.

Marte Michelet sier det aldri ble avtalt noen sitatsjekk.

– Det ville jo også ha vært unaturlig, ettersom Ulstein er en aktør, sier hun til avisen.

Populært