Forsker advarer: – Det blir mer ekstremnedbør i Norge

Se video: 169 innbyggere i bygden Innaarsuit på Grønland ble i sommer evakuert i frykt for at et enormt isfjell som er grunnstøtt like ved, kunne kalve og utløse en flodbølge.

CICERO-forsker Gunnar Myhre sier at det i fremtiden vil bli mellom 10 og 30 prosent mer nedbør på høsten i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SENTRALEN, OSLO (ABC NYHETER): – Vi får helt klart endringer i klimaet. En av de viktigste tingene vi må huske på er at det blir mer ekstremnedbør. Somrene blir sannsynlig mer variable. Vi kan få lengre perioder med tørke i fremtiden også, men perioder med mer ekstremt nedbør, som er kort og intensivt, vil vi se mer av. Høsten vil også bli våtere, sier Myhre til ABC Nyheter.

Torsdag inviterte Meteorologisk institutt, klimaforskningssenteret CICERO, Norsk institutt for luftforskning og Universitet i Oslo til seminar om klimaendringer og været i fremtiden.

Bakteppet for seminaret var ekstremsommeren som vi har hatt i Norge og Europa.

Denne sommeren var ikke tilfeldig. Det spesielle med denne sommerens hetebølge var at den varte så lenge. 2018 ga en forsmak på fremtidens somre, sa Rasmus Benestad, seniorforsker ved Meteorologisk institutt, under seminaret.

– 2018 vil bli husket

– Hvordan klimaendringene påvirker været fra dag til dag, avhenger av hvordan lavtrykkene og høytrykkene ligger. Været blir nok vanskeligere å varsle i fremtiden. Vi varsler været annerledes i dag enn bare for fem år siden, sier statsmeteorolog Bente Wahl, som har jobbet ved Meteorologisk institutt i nesten 30 år, til ABC Nyheter.

Meteorologisk institutt holdt frokostseminar torsdag der de kom med oppdaterte tall og fakta om årets vær-rekorder. Bente Wahl, stats- og TV-meteorolog, fortalte om «Den utrolige sommeren 2018». Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Meteorologisk institutt holdt frokostseminar torsdag der de kom med oppdaterte tall og fakta om årets vær-rekorder. Bente Wahl, stats- og TV-meteorolog, fortalte om «Den utrolige sommeren 2018». Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Hun forteller at instituttet har en helt annen tilnærming til å varsle været nå enn tidligere.

– Det har endret seg veldig mye de siste fem årene. Vi prøver å varsle mer konsekvenser, vi fokuserer mer på hva som er farlig vær og hva som kan føre til problemer.

– Folk begynner å tenke

Værmessig tror jeg at 2018 er et år mannen i gata kommer til å huske. Det været vi har hatt i Norge i år, gjør at folk begynner å tenke. Man skjønner at her er det noe som skjer, og at det skjer en del problemer som vi ikke vil ha og som må gjøres noe med, påpeker statsmeteorologen.

– Har du kost deg med været i sommer, eller legger bakteppet en demper på finværet?

– Ja, jeg elsker sol og synes været har vært fantastisk. Det synes jeg man skal få lov til å si også, selv om bøndene har slitt og skogbrannene har herjet. Det er lov til å kose seg i finværet, fastslår Wahl overfor ABC Nyheter.

– Vi må forberede oss og beskytte oss

Hun forteller at det i mai var 4,4 grader over normalen i Norge.

– Den rekorden ble slått med 1,7 grader, og det er faktisk helt enormt. Og er dette et tegn på klimaendringer? Jeg som meteorolog kan svare både ja og nei, men aller mest ja.

CICERO-direktør Kristin Halvorsen mener nordmenn må forebrede seg på mer ekstremvær. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
CICERO-direktør Kristin Halvorsen mener nordmenn må forebrede seg på mer ekstremvær. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Tidligere finansminister og nåværende CICERO-direktør, Kristin Halvorsen, sier til ABC Nyheter at man trenger å vite mer om hvordan været vil påvirke samfunnet på lokalt og regionalt plan.

– Vi må forberede oss og beskytte oss, sier Halvorsen.

~ Jeg opplever at denne sommeren har ført til mye oppmerksomhet rundt det at endringer i været har sammenheng med global oppvarming, og at folk er på jakt etter hva de kan gjøre for å begrense de største utslagene av klimaendringer, poengterer CICERO-direktøren.

Aktuelt: Klimaforsker med innrømmelse: – Vi burde vært tydeligere tidligere

Personvernpolicy