Meny

– Spesielt stor risiko for ekstreme temperaturer de neste fire årene

Skogbrann i Cleveland nasjonalpark i USA august 2018. Scanpix/AFP .
Skogbrann i Cleveland nasjonalpark i USA august 2018. Scanpix/AFP .

Naturlige, sykliske fenomener som påvirker jordas klima vil forsterke effekten av menneskeskapt global oppvarming, advarer forskere.

Naturlig oppvarming, som forsterker den menneskeskapte, øker sjansen for at vi får ekstreme temperaturer i de kommende fire årene. Det er konklusjonen fra et nytt global værvarslingssystem.

Årets sommer har bydd på hetebølger og skogbranner på den nordlige halvkule. Nå tyder funn fra en studie i Nature Communications på at trenden kan fortsette fram til 2022, og kanskje enda lengre.

Utslipp av drivhusgasser bidrar til stadig høyere temperaturer, men økningen oppleves ikke slik for folk flest, siden effekten forminskes eller forsterkes gjennom faser av naturlig variasjon.

Naturlige klimaendringer samhandler med menneskeskapt global oppvarming.

  • Naturlige klimasvingninger kan forminske eller forsterke menneskeskapt global oppvarming.
  • Fra 1998 til 2010 holdt temperaturene seg stabile, fordi naturlig avkjøling gjennom havstrømmer og værsystemer motvirket den menneskeskapte globale oppvarming.
  • Nå er planeten vår inne i den motsatte fasen, der naturlige trender forsterker de menneskeskapte effektene.
  • Det har alltid vært naturlige svingninger i globale temperaturer, grunnet naturlige klimavariasjoner.
  • Utslipp av drivhusgasser og andre faktorer er imidlertid med på å presse temperaturene opp.
  • Tidligere har naturlige faktorer motvirket deler av den menneskeskapte oppvarmingen. Nå tyder anslag på at vi har gått inn i en periode hvor denne effekten er reversert, noe som bidrar ytterligere til den totale oppvarmingen.

Fra 1998 til 2010 holdt temperaturene seg stabile, fordi naturlig avkjøling gjennom havstrømmer og værsystemer motvirket den menneskeskapte globale oppvarmingen. Nå er planeten vår inne i den motsatte fasen, der naturlige trender forsterker de menneskeskapte effektene.

Florian Sévellec hos det franske nasjonale forskningssenteret sier at dataene ser ut til å peke mot samme konklusjon.

– Det er stor sjanse for at vi kommer til å befinne oss på det heteste stadiet av en varm periode de kommende årene, sier Sévellec.

Forskeren bygget prognosesystemet sitt ved hjelp av statistiske «tilbakeblikk»; data fra tidligere modeller for værvarsling ble analysert, før man så på hvilken kombinasjon som var mest effektiv når det kom til å forutse temperaturtrender.

Naturlige variasjoner med dobbel effekt

I analysen sin har Sévellec kommet fram til at de naturlige variasjonene i år har gitt en dobbelt så innvirkning på temperaturen statistisk sett, som den globale oppvarmingen over lang tid. Neste år vil den sannsynligvis være tre ganger så stor.

Han understreker at dette ikke nødvendigvis betyr at Europa vil få flere hetebølger, at USA får flere skogbranner, at det blir mer tørke i Sør-Afrika eller at isen i Antarktis kommer til å smelte raskere. Sannsynligheten for at slike ting inntreffer vil øke, men modellen hans fungerer på en bred, global skala. Den kan ikke forutse hvilken del av verden som blir varmere, eller i hvilken årstid.

Les også: Golfstrømmen kan bli tregere

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Faren for ekstremvær som orkaner øker de nærmeste årene, mener forfatterne av studien. Satelittfoto viser orkanene Hector og John på vei mot Hawaii 7. august 2018. Scanpix/AFP.
Faren for ekstremvær som orkaner øker de nærmeste årene, mener forfatterne av studien. Satelittfoto viser orkanene Hector og John på vei mot Hawaii 7. august 2018. Scanpix/AFP.

Faren for ekstremvær øker

Dataene han har samlet inn viser imidlertid tydelige tegn på at vannet i havet vil varmes opp raskere enn luften over land, noe som kan øke risikoen for flom, orkaner, tyfoner og sykloner, som for eksempel tornadoer.

– Naturlige variasjoner brukes som en unnskyldning for global oppvarming. Som mennesker kjenner vi dem på kroppen. Det vi ikke alltid kjenner på kroppen, er global oppvarming. Og som forsker er dette skremmende, siden vi ikke tar problemet alvorlig ok. Det eneste vi kan gjøre er å tilby informasjon, og la folk selv trekke sine konklusjoner, sier Sévellec.

Han påpeker at modellen hans ikke er noen fasit, men bør tas med i betraktningen sammen med andre værmeldingssystemer, inkludert de som tar for seg spesifikke regioner i detalj.

Redningsarbeidere søker etter eventuelle overlevende etter en flom i Calabria i Italia, 21. august 2018. Scanpix/AFP.
Redningsarbeidere søker etter eventuelle overlevende etter en flom i Calabria i Italia, 21. august 2018. Scanpix/AFP.

Les også: Frp om klima-uro: – La oss nyte den flotte sommeren

Varme-trend later til å fortsette

Dr. Sam Dean, sjef for klimaforskning hos National Institute of Water and Atmospheric Research på New Zealand, sier studien viser at menneskeheten i tiden som kommer ikke vil kunne regne med «tilfeldige år med kjøligere vær» på grunn av naturlige prosesser. Mens det første tiåret av dette århundret var preget av La Niña -er som bidro til å kjøle ned klimaet, har det siden 2014 vært flere El Niño-er, som i stedet bidrar til å varme opp klimaet. Og trenden ser ut til å fortsette.

– Selv om vi ikke kan vite sikkert hva som kommer til å skje, ser det for øyeblikket ut til at vi kommer til å få svært varme år fremover, sier Sam Dean.

Andre forskere roser studien, men mener det trengs en bredere analyse.

– Studien anslår at det er trolig at vi får varmere år enn forventet i årene som kommer. Men metoden de har brukt er utelukkende statistisk, så det er viktig at man også ser på modeller som tar med i betraktningen alt vi vet om atmosfæren og havene. Disse er mer kostbare å gjennomføre, men tar også i bruk mer klimafysikk og observasjonsbasert informasjon, sier professor Gabi Hergl hos universitetet I Edingburgh.

Professor James Renwick hos Victoria University i Wellington i New Zealand synes den nye varslingsmodellen er smart laget, men at man først i fremtiden vil vite hvor nyttig den er. Likevel mener han den generelle trenden er tydelig.

– Hvis oppvarmingen som følge av utslipp av drivhusgasser fortsetter, vil år som 2018 være normalen når vi kommer til 2040-tallet. Ved slutten av århundret vil et slikt år bli regnet som kjølig, skrev Renwick om studien.

Les også:

– Jeg blir motløs av kritikken

Klimamålet kan bli oppjustert

Analytiker: – Norge kan vente flere klimasøksmål i fremtiden

Stemmer: Tropesommeren 2018: «Fantastisk og skremmende»

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Flybilder fra brannen rundt Ljusdal i Sverige i juli. Foto: Maja Suslin / TT / NTB scanpix
Flybilder fra brannen rundt Ljusdal i Sverige i juli. Foto: Maja Suslin / TT / NTB scanpix
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:38 Senatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27 Se og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27 Tre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24 Puerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23 Båt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04 Ny etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00 Hydro-hopp på positiv børsdag17:58 Stoltenberg gratulerer Johnson17:43 To fengslet for tolv branner i Sverige17:19 Skaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15 Skogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05 Strømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03 Warholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30 NRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26 Krekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21 UDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12 Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05 Full stopp for torskefisket i Østersjøen16:03 NRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59 Kvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37 Svak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30 Brudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26 Tap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24 Storbrann under kontroll i Portugal14:57 Her fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39 Russisk LGBT-aktivist funnet drept14:25 Tidligere kinesisk statsminister er død14:23 Klagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01 EUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28 Nordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22 Gilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21 NRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01 Bergensskole stengt etter asbestfunn13:00 Britisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38 Chloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24 Fengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18 Boris Johnson blir ny britisk statsminister11:56 Kollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46 Børge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34 Storbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21 Funnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13 Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10 Trygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04 Demokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50 Politiet frigir navn på omkommet basehopper10:48 Solskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22 Sykehusene bryter tidsfrister oftere10:09 Norovirus påvist i Madlaleiren10:08 Aker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57 Ni uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52 Jehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51 Maria Ressa for retten på Filippinene09:29 Narko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42 Trump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20 Oppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48 Fakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37 Johnson og Hunt venter på resultatet07:00 Aper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45 Kaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30 Wiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25 Sør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07 Henrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52 Sverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Studie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40 Elsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28 Tony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48 Flere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27 Venezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26 Norsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03 Irans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51 Utøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39 Rødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26 Valgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17 Budsjettenighet i USA01:03 Studie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37 Politiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50 Bare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11 Kontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58 Advokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51 Ricky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47 Ghayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43 Kvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49 Voldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44 Fergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28 To fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09 Moxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05 Tre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59 To personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59 Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24 41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23 Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken19:39 Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34 Alkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21 Hunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17 Forskere fant ferskvann i Norskehavet19:15 Droneforbud over Utøya og Utvika
Siste nytt
18:38VerdenSenatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27KulturSe og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27NorgeTre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24VerdenPuerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23NorgeBåt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04SportNy etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00PengerHydro-hopp på positiv børsdag17:58PolitikkStoltenberg gratulerer Johnson17:43VerdenTo fengslet for tolv branner i Sverige17:19VerdenSkaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15VerdenSkogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05VerdenStrømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03SportWarholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30NorgeNRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26NorgeKrekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21NorgeUDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12PolitikkForsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05VerdenFull stopp for torskefisket i Østersjøen16:03NorgeNRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59NorgeKvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37ReiseSvak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30NorgeBrudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26NorgeTap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24VerdenStorbrann under kontroll i Portugal14:57VerdenHer fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39VerdenRussisk LGBT-aktivist funnet drept14:25VerdenTidligere kinesisk statsminister er død14:23NorgeKlagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01PolitikkEUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28NorgeNordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22NorgeGilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21NorgeNRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01NorgeBergensskole stengt etter asbestfunn13:00PolitikkBritisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38VerdenChloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24NorgeFengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18VerdenBoris Johnson blir ny britisk statsminister11:56NorgeKollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46PengerBørge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34VerdenStorbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21VerdenFunnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13NorgeRekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10NorgeTrygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04VerdenDemokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50NorgePolitiet frigir navn på omkommet basehopper10:48SportSolskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22NorgeSykehusene bryter tidsfrister oftere10:09NorgeNorovirus påvist i Madlaleiren10:08PengerAker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57NorgeNi uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52NorgeJehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51VerdenMaria Ressa for retten på Filippinene09:29VerdenNarko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42VerdenTrump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20VerdenOppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48NorgeFakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37VerdenJohnson og Hunt venter på resultatet07:00VerdenAper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45SportKaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30NorgeWiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25VerdenSør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07SportHenrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52NorgeSverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenStudie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40NorgeElsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28VerdenTony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48NorgeFlere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27VerdenVenezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26NorgeNorsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03VerdenIrans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51NorgeUtøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39NorgeRødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26NorgeValgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17VerdenBudsjettenighet i USA01:03VerdenStudie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37NorgePolitiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50VerdenBare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11NorgeKontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58NorgeAdvokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51VerdenRicky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47SportGhayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43NorgeKvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49SportVoldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44NorgeFergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28NorgeTo fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09PolitikkMoxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05VerdenTre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59NorgeTo personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59VerdenMicrosoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24Verden41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23SportReal Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken19:39NorgeUtøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34VerdenAlkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21VerdenHunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17NorgeForskere fant ferskvann i Norskehavet19:15NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika
Populært