Det tørre og varme været kan gjøre nedbøren skadelig

<p>Illustrasjonsbilde: Bygeskyer er vanlig i innlandet i Norge om sommeren, men mye regn over kort tid kan føre til utfordringer. </p>
Illustrasjonsbilde: Bygeskyer er vanlig i innlandet i Norge om sommeren, men mye regn over kort tid kan føre til utfordringer.  Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mange ønsker seg nedbør nå, men det kan være lurt å være obs på hvilken type nedbør som kan komme. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er absolutt fare for styrtregn nå i sommer. Det er et værfenomen som er vanlig i innlandet om sommeren. Det oppstår når bakken varmes opp, og varm, fuktig luft stiger til værs og det dannes bygeskyer, sier Magni Svanevik ved Meteorologisk institutt til ABC Nyheter.

Styrtregn er kraftig regn med kort varighet og store lokale forskjeller. Reidun Skaland, som er klimaforsker ved Meteorologisk institutt, sier til Dagbladet at varmeperioder som strekker seg over lengre tid, også ofte betyr at det vil komme styrtregn. Selv om nedbør er kjærkomment for mange nå, kan styrtregn føre med seg problemer.

– Uansett om det i utgangspunktet er tørt eller vått i bakken, kan styrtregn føre til oversvømmelser og erosjonsskader der de kraftigste bygene treffer. Når det er veldig tørt i bakken på forhånd, slik som nå, kan tørken forsterke disse problemene, sier Inger Karin Engen som er hydrolog ved flomvarslingstjenesten i NVE, til ABC Nyheter.

Årsaken er at den tørre jorden ikke klarer å ta unna nedbøren som kommer, fordi det kommer så mye over så kort tid.

– Du kan sammenligne det med å vanne en veldig tørr blomsterpotte. Hvis du heller mye vann på toppen av den tørre jorden vil ikke vannet trekke gjennom så lett. Men hvis du dusjer jorden litt på forhånd, slik at jorden er litt fuktig, vil vannet lettere bli absorbert, sier Engen.

Kan føre til skader og lokale flommer

Når vannet ikke trekker ned i bakken, kan det igjen øke faren for overvann og lokale oversvømmelser, forklarer Engen.

Hendelser med mye regn og styrtregn fører til skader for hundrevis av millioner hvert år , skriver NVE på sine nettsider. I fjor måtte 50 personer evakueres fra Utvik i Sogn og Fjordane, da store nedbørsmengder førte til flom.

I 2016 oversendte Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) krisescenarioet «Regnflom i by» til Justis- og beredskapsdepartementet. Scenarioet tok utgangspunkt i styrtregn i Drammen, på 110 millimeter over to timer. Konklusjonen var flom, oversvømmelser, skred, strømbrudd og store trafikkproblemer.

– Vi får noen ekstra utfordringer ved styrtregn. Det kan utløse en ny krise, sier Anne Rygh Pedersen i DSB - og sikter til den store skogbrannfaren som allerede er en ekstrem krisesituasjon i store deler av landet.

Les også: Regjeringen refses for manglende midler mot flom

Mer bekymret for lyn og torden

Varsler om mye regn og styrtregn ble gjort tilgjengelige på nettsiden varsom.no tidligere i sommer. Tjenesten leveres av NVE, i samarbeider med Meteorologisk institutt, Statens vegvesen og Bane NOR.

På nettsiden kan du også se nedbørsdata for de siste 90 minuttene, og prognosene for de neste 90. NVE opplyser at tjenesten kan brukes for å vurdere om regnet vil avta eller øke de neste 90 minuttene, og at dette kan være avgjørende for å utføre forebyggende tiltak.

Rygh Pedersen i DSB sier det viktigste folk kan gjøre ved mye nedbør, er å holde vannveier åpne og renset.

– Men når det gjelder nedbøren nå, er vi mest bekymret for lyn og torden, sier hun.

Lokalt styrtregn vil nemlig ikke senke den store faren for skogbrann i noen særlig stor grad.

– Styrtregn kan dempe branner som allerede er i gang, men med mindre nedbøren trekker ned i bakken og gjør bakken mer motstandsdyktig mot varme, vil det ikke hjelpe. Det vi trenger nå er et jevnt sig med regn. Vi trenger mye, men over lengre tid, sier Rygh Pedersen.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden