– «Nina» har vært offer for grov menneskehandel i en lang periode

<p>I flere år ble den nå 28 år gamle bulgarske kvinnen utnyttet som gataprostituert i Oslo. Nå er mafiaen dømt til å betale henne en millionerstatning, og flere av dem dømt til 5-7 års fengsel for grov menneskehandel.</p>
I flere år ble den nå 28 år gamle bulgarske kvinnen utnyttet som gataprostituert i Oslo. Nå er mafiaen dømt til å betale henne en millionerstatning, og flere av dem dømt til 5-7 års fengsel for grov menneskehandel. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

Etter flere år som gateprostituert i Oslo er «Nina» tilkjent millionerstatning. – Hun har vært offer for grov menneskehandel i en lang periode, sier bistandsadvokat Kjetil Moe Løvberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I slutten av april 2012 rykker politiet i Oslo ut. Under broa i Kongens gate ved Akershus festning finner de en blodig og forslått kvinne som de mener er utsatt for voldtekt.

Det er første gang gateprostituerte «Nina» fra Bulgaria blir offentlig registrert i Norge. Hun snakker da ikke norsk og bare et dårlig engelsk.

– Tiden i Norge har vært tøff. «Nina» har vært offer for grov menneskehandel i en lang periode, og vært utsatt for grove og fornedrende handlinger fra flere, sier Kjetil Moe Løvberg som har vært den nå 28 år gamle kvinnens bistandsadvokat.

I fjor høst ble en dom mot halliknettverket som i flere år har utnyttet henne, rettskraftig. Der blir det fastslått at tre bulgarere som nå sitter fengslet, også skal betale tilbake nesten 1,2 millioner kroner som «Nina» har tjent på gata i hovedstaden.

– Dette er penger som er fratatt henne, og som hun nå skal få tilbake fra de domfelte, sier advokat Løvberg.

Utnyttet av en mafia

Historien om romkvinnen «Nina» er rystende og tragisk.

- Hun har vært utsatt for betydelig risiko ved å anmelde dette, og har levd i frykt, sier den 28-årige kvinnens bistandsadvokat, Kjetil Moe løvberg. Foto: advokatlovberg.no
- Hun har vært utsatt for betydelig risiko ved å anmelde dette, og har levd i frykt, sier den 28-årige kvinnens bistandsadvokat, Kjetil Moe løvberg. Foto: advokatlovberg.no

Kort tid før hun ble fløyet til Norge møtte hun et «ganske velstående» par på en bensinstasjon i den bulgarske kystbyen Varna.

Eidsivating lagmannsrett slo nylig fast at dette samboerparet var medlemmer av en «kriminell organisasjon», en mafia.

Da var «Nina» 23 år gammel, hadde vokst opp på den bulgarske landsbygda uten å kjenne sin far og med en mor på sosialhjelp. Hun måtte avbryte grunnskolen fordi familien ikke hadde råd, ble giftet bort som 13 åring og fødte noen år senere en sønn.

Senere, som nyskilt 17-åring, opplevde hun at prostitusjon var eneste mulighet til å forsørge seg, noe hun først gjorde et mislykket forsøk på å klare i Nederland.

Mora får 2.500 kr

Så, tilbake i Bulgaria, betaler det velstående paret fra bensinstasjonen 500 leva (ca. 2.500 norske kroner) til «Nina»s mor slik at hun kan bli kvitt gjeld på matbutikken.

De snakker om å skaffe henne et hus, at sønnen skal få penger hver måned, og at «Nina» i fremtiden skal få beholde halvparten av fortjenesten.

Mannen blir hennes hallik. Men det er kvinnen (40) som har det daglige oppsynet med «Nina» og frakter henne til og fra festningsområdet, hvor 40-åringen selv tidligere jobbet på gata.

I lagmannsrettens dom heter det at 40-åringen orienterte «Nina» om prisene for ulike seksuelle tjenester og krevde høy inntjening:

«Det innebar at «Nina» måtte jobbe lange dager på gata de fleste dagene i uken og i all slags vær».

Kvinnen parkerte bilen i nærheten, kontrollerte prostitusjonsvirksomheten, og instruerte «Nina» til å si at hun jobbet for seg selv dersom hun ble spurt av politiet. Alle pengene ble tatt av 40-åringen og «Nina» satt igjen med kun 200 kroner (ifølge tingrettsdommen) etter 12-13 timer på gata.

«Nina» ble truet med vold og er vitne til hallikens voldsbruk mot andre. Etter ett og et halvt års tid er det et nytt par som overtar den direkte kontrollen med den prostituerte kvinnen. De bodde på Skarnes, og «Nina» ble derfor kjørt frem og tilbake, noe hun også måtte betale for.

Grov menneskehandel

Etter at kvinnen brukte vold mot «Nina» 30. januar 2015 dro hun til en norsk mann som varslet politiet. Deretter begynte opprullingen av mafia-ligaens grove utnyttelse og menneskehandel med sårbare kvinner fra Bulgaria.

Mannen som er utpekt som hovedmann og hallik, er siktet. Men han er ikke utlevert til Norge og derfor ikke dømt i saken som berører «Nina» og tre andre bulgarske jenter.

Kvinnen fra bensinstasjonen (40) ble i fjor høst dømt til syv års fengsel for grov menneskehandel. En annen kvinnelig deltager i den nå dømte mafiaen (46) fikk seks og et halvt års fengsel, og 52-årig mann - nevø av den utpekte halliken som regnes som hovedmann - fikk fem og et halvt år bak murene.

En fjerde mann (44) i nettverket ble i tingretten dømt til to års fengsel, og anket ikke den dommen.

Ikke bare «Nina», men også tre andre kvinner er omfattet av samme sak. Også de har vært utnyttet av den samme mafiagruppen over ulike perioder, og deres historier har en rekke felles trekk. Også de er tilkjent erstatning og oppreisning.

I tillegg må de dømte betale tilbake store deler av det de har tatt fra kvinnene som arbeidet som gateprostituerte. Tilsammen er de nå dømt til å betale tilbake 1,5 millioner kroner av prosititusjonspengene til de fire kvinnene, og i tillegg 600.000 i oppreisning.

– Begynt å planlegge sin fremtid

«Nina» er den som har vært utsatt for overgrepene i lengst tid, og har derfor krav på den største enkeltsummen - tilsammen 1.390.000 kroner.

I en høyesterettsdom fra desember 2016 åpnes det for at penger tjent på prostitusjon kan kreves erstattet fra de domfelte. Dette er den - hittil - største enkeltsummen i slike saker.

– For «Nina» har ikke pengene vært et tema. Hennes ønske og fokus har vært en dom slik at disse personene ikke kan gjøre noe lignende mot andre, sier hennes bistandsadvokat, Kjetil Moe Løvberg, til ABC Nyheter.

– Hun har begynt å planlegge sin fremtid, men det ønsker jeg ikke å si så mye om fordi hun fortsatt frykter enkelte personer som har tilknytning til de domfelte.

– Hun har vært utsatt for betydelig risiko ved å anmelde dette, og har levd i frykt, men er nå lettet over at det ble en domfellelse.

– Det har vært beintøft og vanskelig, men nå ser hun fremover og er tilfreds med at de ble dømt. Hun ser nå for seg et nytt og bedre liv, sier Løvberg.

«Nina» har allerede fått utbetalt oppreisningsbeløpet (200.000 kroner) fra Kontoret for voldsoffererstatning. Løvberg og en annen bistandsadvokat arbeider nå med å få ut prostitusjonspengene fra de domfelte for alle fire ofre.

Det siste kan bli vanskelig, og advokaten utelukker ikke at det kan bli aktuelt å også kreve at disse erstatningene utbetales fra det offentlige.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden