Meny

Aleksej Navalnyj: en reell utfordrer for Putin?

Den 41 år gamle advokaten Aleksej Navalnyj har tatt på seg en av verdens farligste jobber, som rival til Russlands mektige president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske valgkommisjonen avviste mandag opposisjonspolitikeren Alexej Navalnyjs ønske om å stille til valg i presidentvalget neste år.

Vedtaket i valgkommisjonen, som har tolv medlemmer, var enstemmig og ble begrunnet med den omstridte dommen Navalnyj har fått for bedrageri.

Navalnyj sa straks etter at avvisningen var kunngjort, at han vil anke beslutningen, og han oppfordret alle sine tilhengere til å boikotte valget om han ikke får stille mot sittende president Vladimir Putin, som allerede har varslet at han stiller til gjenvalg, ved valget i mars neste år.

«Et fullstendig korrupt system»

Aleksej Navalnyj ønsker å stille til valg mot Vladimir Putin, mannen som snart vil ha kontrollert Russland i 19 år. Presidentvalget finner sted 18. mars 2018.

Putin og forsvarsminister Sergej Shoigu tar en pust i bakken under en jakt- og fisketur i august, sør i Sibir. Scanpix/Sputnik/Alexei Nikolsky/Kreml via Reuters.
Putin og forsvarsminister Sergej Shoigu tar en pust i bakken under en jakt- og fisketur i august, sør i Sibir. Scanpix/Sputnik/Alexei Nikolsky/Kreml via Reuters.

Valgprosessen i Russland er strengt kontrollert. Den russiske valgkommisjonen har bestemt at Navalnyj ikke får stille, fordi han ble domfelt for korrupsjon i 2013. Navalnyj selv, og uavhengige analytikere, mener dommen var politisk motivert.

Tross motstanden har Navalnyj klart å tiltrekke store folkemengder til sine valgmøter landet rundt. Her legger han sjelden fingrene imellom:

«Putin er en tyv, og leder et fullstendig korrupt system», sa han under et folkemøte dekket i det amerikanske dokumentarprogrammet 60 Minutes nylig.

Møtene, mange av dem avholdt uten offisiell tillatelse, har hatt sine konsekvenser. Både Navalnyj og tilhengerne blir stadig pågrepet.

Seniorrådgiver i Helsingforskomiteen Lene Wetteland. Foto: nhc.no.
Seniorrådgiver i Helsingforskomiteen Lene Wetteland. Foto: nhc.no.

– Navalnyj klarer å få folk bort fra skjermene og ut i gatene, selv i tilfeller hvor de ikke er politisk enige med ham. Han er en opposisjonsaktivist, men ikke nødvendigvis en politiker, sier Lene Wetteland til ABC Nyheter. Hun leder Russlandsarbeidet til menneskerettsorganisasjonen Den norske Helsingforskomité.

Vladimir Putin er nærmest garantert gjenvalg i mars. Likevel gjør myndighetene mye for å sabotere Navalnyjs kandidatur, og hindre ham i å fremme sitt budskap.

Les også: Putin-kritikeren Navalnyj sluppet fri igjen (september)

Bruker alternative medier

Fordi han ikke slipper til på TV har Navalnyj bygget et alternativt medienettverk: YouTube-kanalen hans sender flere ganger om dagen, og har omkring 1,5 millioner abonnenter.

Russlands statsminister Dimitrj Medvedev sa under en tv-intervju i slutten av november at han ikke akter å saksøke Navalnyj på tross av dennes kritikk om Medvedevs påståtte korrupsjon. «Det vil bare gi ham mer oppmerksomhet», mente statsministeren. Scanpix/Alexander Astafyev/Sputnik/Pool Photo via AP.
Russlands statsminister Dimitrj Medvedev sa under en tv-intervju i slutten av november at han ikke akter å saksøke Navalnyj på tross av dennes kritikk om Medvedevs påståtte korrupsjon. «Det vil bare gi ham mer oppmerksomhet», mente statsministeren. Scanpix/Alexander Astafyev/Sputnik/Pool Photo via AP.

– Navalnyj er en interessant skikkelse. Han er flink til å forklare vanskelige spørsmål i det russiske samfunnet på en lettfattelig måte, med videosnutter og lignende. Ved å vise til korrupsjon blant de mektige engasjerer han mange, sier Wetteland.

En skadet demonstrant skriker ut mens hun blir pågrepet av politi under demonstrasjoner på Vladmir Putins fødselsdag 7. oktober, i hans fødeby St. Petersburg. Scanpix/AP.
En skadet demonstrant skriker ut mens hun blir pågrepet av politi under demonstrasjoner på Vladmir Putins fødselsdag 7. oktober, i hans fødeby St. Petersburg. Scanpix/AP.

Navalnyh begynte sin politiske karriere som en slags korrupsjonsdetektiv. Ved å kjøpe små andeler i statseide bedrifter fikk han tilgang på interne regnskapsdokumenter. Slik kunne han bevise korrupsjon blant regjeringens medlemmer, som han dokumenterte på en blogg.

Tross motstanden fra sentrale myndigheter har Navalnyj bygget et av de største politiske nettverkene i landet, med kontorer i 80 byer og 160.000 frivillige.

Navalnyj har uttalt at hans medarbeidere mellom seg i 2017 har tilbrakt til sammen 2000 dager i fengsel, og fått mer enn 10 millioner rubler i bøter (1,5 millioner kr).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Det har nærmest blitt rutine å sitte i fengsel, sa Aleksej Navalnyj til amerikanske CBS tidligere i måneden. Her fotografert under en ankesak i Moskva 16. juni i år. Scanpix/AP.
– Det har nærmest blitt rutine å sitte i fengsel, sa Aleksej Navalnyj til amerikanske CBS tidligere i måneden. Her fotografert under en ankesak i Moskva 16. juni i år. Scanpix/AP.

Les også: – Informasjon om hackergruppe avslører omfattende russisk spionasje

Vil «vekke folk fra dvalen»

Demonstrasjonene i mars og juni var de største av denne typen i Russland på 6 år. Det var i 2011 Navalnyj debuterte som opposisjonsleder i Moskva.

Navalnyj, Russlands mest profilerte opposisjonelle, taler til tilhengere under et «autorisert» folkemøte i Astrakhan, 1300 km sørøst for Moskva, 22. oktober. Scanpix/AP.
Navalnyj, Russlands mest profilerte opposisjonelle, taler til tilhengere under et «autorisert» folkemøte i Astrakhan, 1300 km sørøst for Moskva, 22. oktober. Scanpix/AP.

Målet med hans aktivisme er i mindre grad å vinne velgeres gunst, men snarere å «vekke dem fra dvalen», har han forklart.

– Det kan være vanskelig å få grep om hva som er hans politiske program, men det skyldes nok også at han vet at han aldri vil bli president. Enn så lenge har han sine folkemøter og internett, sier Wetteland.

Ansiktsmasker i en souvenirforretning i St. Petersburg viser Russlands president Vladimir Putin (øverst) og opposisjonslederen Aleksej Navalnyj (nederst). Bildet er tatt 6. desember. Scanpix/AP.
Ansiktsmasker i en souvenirforretning i St. Petersburg viser Russlands president Vladimir Putin (øverst) og opposisjonslederen Aleksej Navalnyj (nederst). Bildet er tatt 6. desember. Scanpix/AP.

Annekteringen av Krim i 2014 og krigen i Øst-Ukraina tok fokus vekk fra massemønstringene. Nå er Navalnyj tilbake for fullt, og mener han aner en «motreaksjon» etter hendelsene i Ukraina.

Demonstrasjonene har færre deltakere enn for fem år siden, men den geografiske og sosiale sammensetningen er langt bredere, ifølge Economist.

Wetteland i Helsingforskomiteen beskriver Navalanyjs bevegelse som en slags «misnøyebevegelse».

– Selv folk som er uenige med ham kan bruke hans møter for å diskutere spørsmål og fremme sine syn.

– Han er et vanskelig fenomen å forstå, men forener mange ulike leire, sier hun.

Med venner som disse...

En ung demonstrant pågripes av opprørspoliti i Moskva 12. juni. Scanpix/AP.
En ung demonstrant pågripes av opprørspoliti i Moskva 12. juni. Scanpix/AP.

Politisk har Navalnyj tatt til orde for å bruke mer på utdanning og helse, gjenopprette en fri og uavhengig presse, og skattlegge oligarkene.

Hans aktivisme vinner oppslutning, ikke minst blant yngre velgere. Men han har også blitt kritisert etter deltakelse på samme markeringer som høyreekstreme russiske nasjonalister.

Navalnyj-tilhengere leker under et av hans folkemøter i Kemerovo, 9. desember 2017. Scanpix/AP.
Navalnyj-tilhengere leker under et av hans folkemøter i Kemerovo, 9. desember 2017. Scanpix/AP.

– Han har uttalt at han ikke nødvendigvis vil gi Krim tilbake til Ukraina om han kommer til makten, og har kommet med nedsettende bemerkninger om arbeidsinnvandrere. Han har en del tvilsomme uttalelser, sier Wetteland.

– Når det gjelder for eksempel homofiles rettigheter har han tatt til orde for folkeavstemning. Med dagens stemning i Russland er det nærmest garantert negativt utfall for disse gruppene. Dette er ikke noe han flagger høyt, men som man finner hvis man leter litt.

Myndighetene står overfor et dilemma. Ved å nekte Navalnyj å stille til valg risikerer de at valget fremstår som spill for galleriet. Navalnyj har uttalt at han vil oppfordre til «aktiv boikott» og få folk med ut på gatene om han ikke får stille som kandidat.

Les også: Russisk politi slår ned på protester i Moskva og St. Petersburg (juni)

– Demokrati er mer enn valg

Russlands president Vladimir Putin (t.h.) under Seiersdags-paraden på Den røde plass i Moskva. Arkivfoto fra mai 2015, Scanpix/Reuters.
Russlands president Vladimir Putin (t.h.) under Seiersdags-paraden på Den røde plass i Moskva. Arkivfoto fra mai 2015, Scanpix/Reuters.

– Et demokrati er mye mer enn selve valget. Når man ikke har fri presse, organisasjons- og forsamlingsfrihet, regimekritikere blir skutt og det forekommer åpenbart valgfusk er få av forutsetningene til stede for reelt frie valg. Å være i opposisjon i et slikt klima er ikke lett, sier Wetteland i Helsingforskomiteen.

– På regionalt nivå finnes det enkelte uavhengige guvernører og ordførere som får gjort en del positive ting. Det er mange gode krefter som jobber med menneskerettigheter og demokrati. Vi i Helsingforskomiteen er opptatt av å formidle at Russland er mye mer enn Putin og Navalnyj.

Les også: Putin ringte Trump som takk for hjelp med å avverge angrep

– Vil gjøre valget til realityshow

Det finnes enkelte «godkjente» opposisjonspartier i Russland, som kommunistpartiet og Jabloko, men ingen av deres kandidater har heller noen reell mulighet til å nå opp til våren.

Les også: EU og Europarådet ber Russland løslate demonstranter

Ksenia Sobtsjak deltok på et seminar om kunst og ytringsfrihet i Russland ved Nobels Fredssenter i Oslo i oktober 2012. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Ksenia Sobtsjak deltok på et seminar om kunst og ytringsfrihet i Russland ved Nobels Fredssenter i Oslo i oktober 2012. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

En ny politisk skikkelse i høst er den 35 år gamle TV-profilen Ksenia Sobtsjak.

– Hun har uttalt at hun er «en stemme mot alle», og nærmest vil gjøre valget til et realityshow. I motsetning til Navalnyj får hun komme på tv, og blir nevnt ved navn i russiske nyhetsprogrammer, sier Wetteland.

Livsfarlig oppgave

– Den eneste som kunne vært en reell motkandidat til Putin var Boris Nemtsov.

Nemtsov var en av Putins argeste kritikere, og ble skutt og drept i Moskva 27. februar 2015.

Les også: Nemtsov drept - russisk opposisjon i knestående (2015)

Mange opposisjonelle, journalister og andre regime-kritikere har blitt utsatt for trusler, vold og til og med drap. I april kastet regimevennlig pøbel blekemiddel og syre på Navalnyj.

CBS-journalisten Lesley Stahl spurte Navalnyj tidligere i måneden: «Hvorfor er du fortsatt i live?»

– Dette er min kones favorittspørsmål… jeg vet ikke. Kanskje de mistet et slags tidsvindu for det da jeg var mindre berømt? Jeg forsøker å ikke tenke for mye på det, svarte Russlands for tiden mest profilerte opposisjonelle.

Les også: Russisk tv-profil vil utfordre Putin

Øvrige kilder: NTB

RUSSISK SPØRREUNDERSØKELSE: «Selvsagt! Jeg støtter helhjertet myndighetene!» Vitsetegning ved Sergej Jolkin, gjengitt med tillatelse.
RUSSISK SPØRREUNDERSØKELSE: «Selvsagt! Jeg støtter helhjertet myndighetene!» Vitsetegning ved Sergej Jolkin, gjengitt med tillatelse.

Illustrasjonen over er laget av Sergej Jolkin, som var en av vinnerne av norske Fritt Ords Free Media Awards 2017 . Se flere tegninger på illustratørens Facebook-side (på russisk).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:58 Lillestrøm med borteseier over Haugesund19:56 Nye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 Uaktuelt for MDG å kutte i bompenger16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Helikopter og småfly krasjet på Mallorca – minst sju døde14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister
Siste nytt
19:58SportLillestrøm med borteseier over Haugesund19:56SportNye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkUaktuelt for MDG å kutte i bompenger16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenHelikopter og småfly krasjet på Mallorca – minst sju døde14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister
Populært