Aleksej Navalnyj: en reell utfordrer for Putin?

Den 41 år gamle advokaten Aleksej Navalnyj har tatt på seg en av verdens farligste jobber, som rival til Russlands mektige president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske valgkommisjonen avviste mandag opposisjonspolitikeren Alexej Navalnyjs ønske om å stille til valg i presidentvalget neste år.

Vedtaket i valgkommisjonen, som har tolv medlemmer, var enstemmig og ble begrunnet med den omstridte dommen Navalnyj har fått for bedrageri.

Navalnyj sa straks etter at avvisningen var kunngjort, at han vil anke beslutningen, og han oppfordret alle sine tilhengere til å boikotte valget om han ikke får stille mot sittende president Vladimir Putin, som allerede har varslet at han stiller til gjenvalg, ved valget i mars neste år.

«Et fullstendig korrupt system»

Aleksej Navalnyj ønsker å stille til valg mot Vladimir Putin, mannen som snart vil ha kontrollert Russland i 19 år. Presidentvalget finner sted 18. mars 2018.

Putin og forsvarsminister Sergej Shoigu tar en pust i bakken under en jakt- og fisketur i august, sør i Sibir. Scanpix/Sputnik/Alexei Nikolsky/Kreml via Reuters.
Putin og forsvarsminister Sergej Shoigu tar en pust i bakken under en jakt- og fisketur i august, sør i Sibir. Scanpix/Sputnik/Alexei Nikolsky/Kreml via Reuters.

Valgprosessen i Russland er strengt kontrollert. Den russiske valgkommisjonen har bestemt at Navalnyj ikke får stille, fordi han ble domfelt for korrupsjon i 2013. Navalnyj selv, og uavhengige analytikere, mener dommen var politisk motivert.

Tross motstanden har Navalnyj klart å tiltrekke store folkemengder til sine valgmøter landet rundt. Her legger han sjelden fingrene imellom:

«Putin er en tyv, og leder et fullstendig korrupt system», sa han under et folkemøte dekket i det amerikanske dokumentarprogrammet 60 Minutes nylig.

Møtene, mange av dem avholdt uten offisiell tillatelse, har hatt sine konsekvenser. Både Navalnyj og tilhengerne blir stadig pågrepet.

Seniorrådgiver i Helsingforskomiteen Lene Wetteland. Foto: nhc.no.
Seniorrådgiver i Helsingforskomiteen Lene Wetteland. Foto: nhc.no.

– Navalnyj klarer å få folk bort fra skjermene og ut i gatene, selv i tilfeller hvor de ikke er politisk enige med ham. Han er en opposisjonsaktivist, men ikke nødvendigvis en politiker, sier Lene Wetteland til ABC Nyheter. Hun leder Russlandsarbeidet til menneskerettsorganisasjonen Den norske Helsingforskomité.

Vladimir Putin er nærmest garantert gjenvalg i mars. Likevel gjør myndighetene mye for å sabotere Navalnyjs kandidatur, og hindre ham i å fremme sitt budskap.

Les også: Putin-kritikeren Navalnyj sluppet fri igjen (september)

Bruker alternative medier

Fordi han ikke slipper til på TV har Navalnyj bygget et alternativt medienettverk: YouTube-kanalen hans sender flere ganger om dagen, og har omkring 1,5 millioner abonnenter.

Russlands statsminister Dimitrj Medvedev sa under en tv-intervju i slutten av november at han ikke akter å saksøke Navalnyj på tross av dennes kritikk om Medvedevs påståtte korrupsjon. «Det vil bare gi ham mer oppmerksomhet», mente statsministeren. Scanpix/Alexander Astafyev/Sputnik/Pool Photo via AP.
Russlands statsminister Dimitrj Medvedev sa under en tv-intervju i slutten av november at han ikke akter å saksøke Navalnyj på tross av dennes kritikk om Medvedevs påståtte korrupsjon. «Det vil bare gi ham mer oppmerksomhet», mente statsministeren. Scanpix/Alexander Astafyev/Sputnik/Pool Photo via AP.

– Navalnyj er en interessant skikkelse. Han er flink til å forklare vanskelige spørsmål i det russiske samfunnet på en lettfattelig måte, med videosnutter og lignende. Ved å vise til korrupsjon blant de mektige engasjerer han mange, sier Wetteland.

En skadet demonstrant skriker ut mens hun blir pågrepet av politi under demonstrasjoner på Vladmir Putins fødselsdag 7. oktober, i hans fødeby St. Petersburg. Scanpix/AP.
En skadet demonstrant skriker ut mens hun blir pågrepet av politi under demonstrasjoner på Vladmir Putins fødselsdag 7. oktober, i hans fødeby St. Petersburg. Scanpix/AP.

Navalnyh begynte sin politiske karriere som en slags korrupsjonsdetektiv. Ved å kjøpe små andeler i statseide bedrifter fikk han tilgang på interne regnskapsdokumenter. Slik kunne han bevise korrupsjon blant regjeringens medlemmer, som han dokumenterte på en blogg.

Tross motstanden fra sentrale myndigheter har Navalnyj bygget et av de største politiske nettverkene i landet, med kontorer i 80 byer og 160.000 frivillige.

Navalnyj har uttalt at hans medarbeidere mellom seg i 2017 har tilbrakt til sammen 2000 dager i fengsel, og fått mer enn 10 millioner rubler i bøter (1,5 millioner kr).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Det har nærmest blitt rutine å sitte i fengsel, sa Aleksej Navalnyj til amerikanske CBS tidligere i måneden. Her fotografert under en ankesak i Moskva 16. juni i år. Scanpix/AP.
– Det har nærmest blitt rutine å sitte i fengsel, sa Aleksej Navalnyj til amerikanske CBS tidligere i måneden. Her fotografert under en ankesak i Moskva 16. juni i år. Scanpix/AP.

Les også: – Informasjon om hackergruppe avslører omfattende russisk spionasje

Vil «vekke folk fra dvalen»

Demonstrasjonene i mars og juni var de største av denne typen i Russland på 6 år. Det var i 2011 Navalnyj debuterte som opposisjonsleder i Moskva.

Navalnyj, Russlands mest profilerte opposisjonelle, taler til tilhengere under et «autorisert» folkemøte i Astrakhan, 1300 km sørøst for Moskva, 22. oktober. Scanpix/AP.
Navalnyj, Russlands mest profilerte opposisjonelle, taler til tilhengere under et «autorisert» folkemøte i Astrakhan, 1300 km sørøst for Moskva, 22. oktober. Scanpix/AP.

Målet med hans aktivisme er i mindre grad å vinne velgeres gunst, men snarere å «vekke dem fra dvalen», har han forklart.

– Det kan være vanskelig å få grep om hva som er hans politiske program, men det skyldes nok også at han vet at han aldri vil bli president. Enn så lenge har han sine folkemøter og internett, sier Wetteland.

Ansiktsmasker i en souvenirforretning i St. Petersburg viser Russlands president Vladimir Putin (øverst) og opposisjonslederen Aleksej Navalnyj (nederst). Bildet er tatt 6. desember. Scanpix/AP.
Ansiktsmasker i en souvenirforretning i St. Petersburg viser Russlands president Vladimir Putin (øverst) og opposisjonslederen Aleksej Navalnyj (nederst). Bildet er tatt 6. desember. Scanpix/AP.

Annekteringen av Krim i 2014 og krigen i Øst-Ukraina tok fokus vekk fra massemønstringene. Nå er Navalnyj tilbake for fullt, og mener han aner en «motreaksjon» etter hendelsene i Ukraina.

Demonstrasjonene har færre deltakere enn for fem år siden, men den geografiske og sosiale sammensetningen er langt bredere, ifølge Economist.

Wetteland i Helsingforskomiteen beskriver Navalanyjs bevegelse som en slags «misnøyebevegelse».

– Selv folk som er uenige med ham kan bruke hans møter for å diskutere spørsmål og fremme sine syn.

– Han er et vanskelig fenomen å forstå, men forener mange ulike leire, sier hun.

Med venner som disse...

En ung demonstrant pågripes av opprørspoliti i Moskva 12. juni. Scanpix/AP.
En ung demonstrant pågripes av opprørspoliti i Moskva 12. juni. Scanpix/AP.

Politisk har Navalnyj tatt til orde for å bruke mer på utdanning og helse, gjenopprette en fri og uavhengig presse, og skattlegge oligarkene.

Hans aktivisme vinner oppslutning, ikke minst blant yngre velgere. Men han har også blitt kritisert etter deltakelse på samme markeringer som høyreekstreme russiske nasjonalister.

Navalnyj-tilhengere leker under et av hans folkemøter i Kemerovo, 9. desember 2017. Scanpix/AP.
Navalnyj-tilhengere leker under et av hans folkemøter i Kemerovo, 9. desember 2017. Scanpix/AP.

– Han har uttalt at han ikke nødvendigvis vil gi Krim tilbake til Ukraina om han kommer til makten, og har kommet med nedsettende bemerkninger om arbeidsinnvandrere. Han har en del tvilsomme uttalelser, sier Wetteland.

– Når det gjelder for eksempel homofiles rettigheter har han tatt til orde for folkeavstemning. Med dagens stemning i Russland er det nærmest garantert negativt utfall for disse gruppene. Dette er ikke noe han flagger høyt, men som man finner hvis man leter litt.

Myndighetene står overfor et dilemma. Ved å nekte Navalnyj å stille til valg risikerer de at valget fremstår som spill for galleriet. Navalnyj har uttalt at han vil oppfordre til «aktiv boikott» og få folk med ut på gatene om han ikke får stille som kandidat.

Les også: Russisk politi slår ned på protester i Moskva og St. Petersburg (juni)

– Demokrati er mer enn valg

Russlands president Vladimir Putin (t.h.) under Seiersdags-paraden på Den røde plass i Moskva. Arkivfoto fra mai 2015, Scanpix/Reuters.
Russlands president Vladimir Putin (t.h.) under Seiersdags-paraden på Den røde plass i Moskva. Arkivfoto fra mai 2015, Scanpix/Reuters.

– Et demokrati er mye mer enn selve valget. Når man ikke har fri presse, organisasjons- og forsamlingsfrihet, regimekritikere blir skutt og det forekommer åpenbart valgfusk er få av forutsetningene til stede for reelt frie valg. Å være i opposisjon i et slikt klima er ikke lett, sier Wetteland i Helsingforskomiteen.

– På regionalt nivå finnes det enkelte uavhengige guvernører og ordførere som får gjort en del positive ting. Det er mange gode krefter som jobber med menneskerettigheter og demokrati. Vi i Helsingforskomiteen er opptatt av å formidle at Russland er mye mer enn Putin og Navalnyj.

Les også: Putin ringte Trump som takk for hjelp med å avverge angrep

– Vil gjøre valget til realityshow

Det finnes enkelte «godkjente» opposisjonspartier i Russland, som kommunistpartiet og Jabloko, men ingen av deres kandidater har heller noen reell mulighet til å nå opp til våren.

Les også: EU og Europarådet ber Russland løslate demonstranter

Ksenia Sobtsjak deltok på et seminar om kunst og ytringsfrihet i Russland ved Nobels Fredssenter i Oslo i oktober 2012. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Ksenia Sobtsjak deltok på et seminar om kunst og ytringsfrihet i Russland ved Nobels Fredssenter i Oslo i oktober 2012. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

En ny politisk skikkelse i høst er den 35 år gamle TV-profilen Ksenia Sobtsjak.

– Hun har uttalt at hun er «en stemme mot alle», og nærmest vil gjøre valget til et realityshow. I motsetning til Navalnyj får hun komme på tv, og blir nevnt ved navn i russiske nyhetsprogrammer, sier Wetteland.

Livsfarlig oppgave

– Den eneste som kunne vært en reell motkandidat til Putin var Boris Nemtsov.

Nemtsov var en av Putins argeste kritikere, og ble skutt og drept i Moskva 27. februar 2015.

Les også: Nemtsov drept - russisk opposisjon i knestående (2015)

Mange opposisjonelle, journalister og andre regime-kritikere har blitt utsatt for trusler, vold og til og med drap. I april kastet regimevennlig pøbel blekemiddel og syre på Navalnyj.

CBS-journalisten Lesley Stahl spurte Navalnyj tidligere i måneden: «Hvorfor er du fortsatt i live?»

– Dette er min kones favorittspørsmål… jeg vet ikke. Kanskje de mistet et slags tidsvindu for det da jeg var mindre berømt? Jeg forsøker å ikke tenke for mye på det, svarte Russlands for tiden mest profilerte opposisjonelle.

Les også: Russisk tv-profil vil utfordre Putin

Øvrige kilder: NTB

RUSSISK SPØRREUNDERSØKELSE: «Selvsagt! Jeg støtter helhjertet myndighetene!» Vitsetegning ved Sergej Jolkin, gjengitt med tillatelse.
RUSSISK SPØRREUNDERSØKELSE: «Selvsagt! Jeg støtter helhjertet myndighetene!» Vitsetegning ved Sergej Jolkin, gjengitt med tillatelse.

Illustrasjonen over er laget av Sergej Jolkin, som var en av vinnerne av norske Fritt Ords Free Media Awards 2017 . Se flere tegninger på illustratørens Facebook-side (på russisk).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:20 Northugs hus på Byåsen til salgs17:13 Gro tok fatt dagens sosialdemokrater: – Finner ikke klimaløsningene i midten17:10 YLE: Kinesisk turist i Finland er smittet av Wuhan-viruset17:08 Rødt vil stoppe NorthConnect med hastevedtak16:40 Carl I. Hagens Nav-anmeldelse oversendt politiet16:39 Ikea stenger varehus i Kina – svensk UD vurderer evakuering15:46 BBC kutter 450 journaliststillinger15:26 Steinras førte til innstilte tog ved Bergen15:25 Budrunden i gang for Premier League, TV 2 kan bli utfordret14:52 Vått og vindfullt vær i vente14:50 Krekar varetektsfengslet i åtte nye uker14:43 Tyveribande reiste til Norge syv ganger – stjal for flere millioner14:08 Trump-plan vekker ingen jubel internasjonalt13:59 Steinmeier: Fortidas ondskap er tilbake13:27 NM i fare for Emil Iversen13:26 EU stenger ikke Huawei ute fra 5G-nettet13:17 Cowboy-Laila: – Jeg skjøt min egen voldtektsmann13:05 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel på planovergang12:35 Rösler overtar tysk bunnlag12:01 Tine tar opp kampen mot osteimport12:00 Avis: Haaland-klausulen er på 750 millioner kroner11:55 Radartrøbbel satte flytrafikken nord for Røros ut av spill11:47 Folkehelseinstituttets virusprøver var negative11:45 Tottenham styrker midtbanen11:19 Niåring siktet for drapsforsøk i USA11:19 Mann fikk betongblokk over foten - alvorlig skadd11:06 SV-politiker tatt med overgrepsbilder av barn11:06 Hvert år dør 50 millioner rensefisk i norske oppdrettsanlegg10:18 SAS stopper ikke Kina-flygninger09:36 Snø og kuldegrader på vei til ski-NM09:36 Færre anmeldte seksuallovbrudd i fjor09:28 Første spørretime etter regjeringskrisen09:11 Nordmenn netthandlet for 128 milliarder i 201808:45 Gjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne ny Baneheia-sakkyndig08:23 Flyselskaper innstiller alle flygninger til Kina07:57 Medier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43 Høyere overskudd for Telenor07:32 Færre elever mobbes07:22 «Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00 To av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53 Danmark truer EU med veto06:28 Forskere har klart å isolere Wuhan-viruset06:16 Bergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00 Dette skjer i dag06:00 Forsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51 Snøskred stenger E6 i Finnmark05:45 Ap beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37 Apple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34 Norsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30 Dette skjedde i natt05:30 Pelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11 Høyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26 Norge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59 To til sykehus etter brann i Verdal03:58 Australske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17 Kulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09 Kraftig børsfall i Hongkong etter nyttårsferie02:55 Sørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33 Bergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18 Perus opposisjonsleder satt tilbake i fengsel01:28 Huset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23 Kinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49 Saudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47 Nike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03 To tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49 Fire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45 Nyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23 Syriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35 FN slutter ikke opp om Trumps plan21:49 Kristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44 Bil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39 Da babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28 Støre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16 Slottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03 Kraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53 Kina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48 Hus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47 Feilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44 Israelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43 Hamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26 Lan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40 Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33 Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn handler varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over15:42 Hør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 – Giverland ser ikke ut til å ha forstått at dette er verdens raskest voksende fluktkrise14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten
Siste nytt
17:20PengerNorthugs hus på Byåsen til salgs17:13PolitikkGro tok fatt dagens sosialdemokrater: – Finner ikke klimaløsningene i midten17:10VerdenYLE: Kinesisk turist i Finland er smittet av Wuhan-viruset17:08PengerRødt vil stoppe NorthConnect med hastevedtak16:40NorgeCarl I. Hagens Nav-anmeldelse oversendt politiet16:39PengerIkea stenger varehus i Kina – svensk UD vurderer evakuering15:46KulturBBC kutter 450 journaliststillinger15:26NorgeSteinras førte til innstilte tog ved Bergen15:25SportBudrunden i gang for Premier League, TV 2 kan bli utfordret14:52NorgeVått og vindfullt vær i vente14:50NorgeKrekar varetektsfengslet i åtte nye uker14:43NorgeTyveribande reiste til Norge syv ganger – stjal for flere millioner14:08VerdenTrump-plan vekker ingen jubel internasjonalt13:59VerdenSteinmeier: Fortidas ondskap er tilbake13:27SportNM i fare for Emil Iversen13:26VerdenEU stenger ikke Huawei ute fra 5G-nettet13:17NorgeCowboy-Laila: – Jeg skjøt min egen voldtektsmann13:05NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel på planovergang12:35SportRösler overtar tysk bunnlag12:01PengerTine tar opp kampen mot osteimport12:00SportAvis: Haaland-klausulen er på 750 millioner kroner11:55NorgeRadartrøbbel satte flytrafikken nord for Røros ut av spill11:47Helse og livsstilFolkehelseinstituttets virusprøver var negative11:45SportTottenham styrker midtbanen11:19VerdenNiåring siktet for drapsforsøk i USA11:19NorgeMann fikk betongblokk over foten - alvorlig skadd11:06PolitikkSV-politiker tatt med overgrepsbilder av barn11:06NorgeHvert år dør 50 millioner rensefisk i norske oppdrettsanlegg10:18ReiseSAS stopper ikke Kina-flygninger09:36SportSnø og kuldegrader på vei til ski-NM09:36NorgeFærre anmeldte seksuallovbrudd i fjor09:28PolitikkFørste spørretime etter regjeringskrisen09:11PengerNordmenn netthandlet for 128 milliarder i 201808:45NorgeGjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne ny Baneheia-sakkyndig08:23ReiseFlyselskaper innstiller alle flygninger til Kina07:57PolitikkMedier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43PengerHøyere overskudd for Telenor07:32NorgeFærre elever mobbes07:22Verden«Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00NorgeTo av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53PengerDanmark truer EU med veto06:28Helse og livsstilForskere har klart å isolere Wuhan-viruset06:16NorgeBergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeForsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51NorgeSnøskred stenger E6 i Finnmark05:45PolitikkAp beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37PengerApple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34VerdenNorsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11PolitikkHøyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26NorgeNorge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59NorgeTo til sykehus etter brann i Verdal03:58VerdenAustralske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17NorgeKulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09PengerKraftig børsfall i Hongkong etter nyttårsferie02:55NorgeSørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33NorgeBergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18PolitikkPerus opposisjonsleder satt tilbake i fengsel01:28SportHuset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23NorgeKinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49VerdenSaudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47SportNike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03NorgeTo tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49VerdenFire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45SportNyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23VerdenSyriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35VerdenFN slutter ikke opp om Trumps plan21:49SportKristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44NorgeBil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39VerdenDa babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28NorgeStøre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16NorgeSlottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03VerdenKraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53KulturKina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48NorgeHus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47Helse og livsstilFeilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44VerdenIsraelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43VerdenHamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26PolitikkLan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40PengerMineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33VerdenRekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn handler varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over15:42VerdenHør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57Verden– Giverland ser ikke ut til å ha forstått at dette er verdens raskest voksende fluktkrise14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten
Populært