Politiet har hatt 20 ukontrollerte skyteepisoder

Etter at den allmenne bevæpningen opphørte har det vært 20 ukontrollerte skyteepisoder i politiet - med to skadde tjenestepersoner. Bildet viser skytetrening ved Politihøgskolens treningssenter på Kongsvinger.
Etter at den allmenne bevæpningen opphørte har det vært 20 ukontrollerte skyteepisoder i politiet - med to skadde tjenestepersoner. Bildet viser skytetrening ved Politihøgskolens treningssenter på Kongsvinger. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Etter at den allmenne bevæpning opphørte har det vært 20 utilsiktede skytehendelser i politiet, viser tall fra Politidirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at den allmenne bevæpningen opphørte 3. februar i fjor, har det vært 20 hendelser hvor tjenestemenn har skutt uten å ha kontroll.

Det viser tall ABC Nyheter har innhentet fra Politidirektoratet (POD).

Tallene baserer seg på hva de tolv politidistriktene har rapportert inn til POD, og skal være a jour per 1. september i år.

Spesialenheten for politisaker blir i de aller fleste tilfelle involvert, og de går i sin siste årsrapport gjennom enkelte eksempler.

– Fellestrekket er at det har skjedd brudd på politiets sikkerhetsregler og at polititjenestepersonen på grunn av egen uaktsomhet ikke har forstått at det har vært skudd i kammeret når avtrekk er foretatt, skriver spesialenhetens sjef Jan Egil Presthus i en kommentar til ABC Nyheter.

Den strengeste straffen noen i politiet hittil er ilagt for brudd på straffeloven ved å volde fare for andres liv og helse, er et forlegg på 12.000 kroner.

En episode i måneden

I gjennomsnitt har det med andre ord vært minst én skyteepisode i måneden i løpet av de nitten månedene. To episoder har ført til personskader.

Den alvorligste fant sted i 11. januar 2017, da en tjenestemann skjøt seg selv i leggen under skytetrening på Vatne i Sandnes kommune. Skaden var alvorlig og politimannen var innlagt på sykehus i en periode.

Den andre hendelsen fant sted i mai 2016. Et skudd gikk av da en MP5 ble hengt på ryggen:

«I denne bevegelsen gikk ett skudd av, dette traff betonggulvet på stedet og en rikosjett traff en tjenesteperson i leggen. Rikosjetten medførte et lite sår i huden, på størrelse med et knappenålshode», heter det i rapporten POD sendte inn til Justis- og beredskapsdepartementet (JBD) 9. juni 2016.

Reddet av tilfeldigheter

Men i flere andre av de beskrevne hendelsene synes det som om tilfeldigheter har forhindret fatale skader, viser eksempler fra PODs månedsrapporter:

  • På Harstad politistasjon ble det avfyrt et pistolskudd 6. februar 2016: «Skuddet gikk gjennom veggen fra våpenrommet og inn på hvilerommet på stasjonen, deretter inn i veggen til vaktrommet. Kulen falt ned rett på innsiden av veggen til vaktrommet. På veien gikk kulen igjennom en sofa».
  • 1. mars 2016 på Time lensmannskontor: «Skuddet gikk igjennom veggen fra utstyrsrommet og inn på et kontor på lensmannskontoret, deretter gjennom en glassvegg, og inn i vinduskarmen på yttervegg. Skuddet stoppet i rammeverket ved et stålbeslag på vinduet».
  • Vakta på Ålesund politistasjon 29. september 2016 klokken 17.00: «Tjenestepersonen bar en MP5 og under forflytning mistet vedkommende våpenet. Politidistriktet har rapportert at tjenestepersonen under forsøk på å hindre våpenet i å falle i bakken kom borti avtrekker».
  • Oslo politidistrikt 16. januar i år: «Hendelsen skjedde som følge av formentlig feil tømmeprosedyre av en tjenesteperson forut for patruljekjøring. Hendelsen medførte ikke personskade, men materiell skade på en tjenestebil idet skuddet traff baksetet av bilen».

I det offentlige rom

De fleste farlige skyteepisodene har med andre ord skjedd inne på en politistasjon, skytebane eller inne i en bil. Men tre av dem har funnet sted utenfor det som kan kalles politiets «hjemmebane».

10. september 2016 i Skien, cirka klokken 19.40: «En tjenesteperson gjennomførte feil tømme- og nedspenningsprosedyre på sin tjenestepistol i etterkant av et væpnet oppdrag. Feilen medførte at vedkommende avfyrte et skudd i bakken ute i det offentlige rom».

Utenfor Halsa lensmannskontor 7. oktober 2016 klokken 20.55: «Under flytting av tjenestepistol fra en patruljebil til en annen, gjennomførte en tjenesteperson sjekk av pistolen i hensikt å forvisse seg om at våpenet var tomt. Korrekt tømmeprosedyre ble ikke utført og ett skudd ble avfyrt i bakken utenfor lensmannskontoret».

30. april i år gikk det galt da en av livvaktene i Den kongelige politieskorte (DKP) skulle drive trekkøvelser med pistol i våpenrommet på Slottet. Denne hendelsen ble offentlig omtalt etter at NRK ble kjent med hendelsen i september.

PS: Den siste måneden med allmenn bevæpning - som var januar 2016 - fant det for øvrig sted tre utilsiktede avfyringer:

Én fant sted i vaktbua utenfor skolen hvor prinsesse Ingrid Alexandra går, en annen inne på en politistasjon i Vest politidistrikt hvor politibetjenten fikk et kraftig hosteanfall og trykket uforvarende på pistolens avtrekker. Den siste episoden fant sted i Agder hvor det ble skutt hull i gulvmatten og karosseriet på en bil som sto på en parkeringsplass.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden