Asle Toje: – Etniske nordmenn en minoritet i fremtiden

Forskningsdirektør ved Det norske Nobelinstituttet Asle Toje mener etniske nordmenn vil i fremtiden bli en minioritet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Forskningsdirektør ved Det norske Nobelinstituttet Asle Toje mener etniske nordmenn vil i fremtiden bli en minioritet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskningsdirektør Asle Toje ved Nobelinstituttet mener etniske nordmenn vil bli en minoritet i Norge i fremtiden. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag la Brochmann-utvalget fram sin rapport om hvordan innvandring påvirker det norske velferdssystemet.

Dagens Næringsliv skriver at utvalgsmedlem Asle Toje, forskningsdirektør ved Nobelinstituttet, er uenig med utvalget på flere områder og at han la fram flere egne merknader til rapporten.

Bakgrunn: – Innvandring kan true oppslutningen om velferdsstaten

– Nordmenn vil havne i mindretall

Han slår i en av merknadene fast at etniske nordmenn vil havne i mindretall i fremtiden dersom dagens innvandringspolitikk videreføres.

– Rapportens fremskrivinger tar utgangspunkt i at etniske nordmenn ikke vil komme i mindretall. Rapporten simpelthen stipulerer at innvandringen vil avta, uten å forklare hvorfor eller hvordan, skriver Toje.

Han bekrefter at det har vært heftige diskusjoner om dette i utvalget. Selv mener han at de store asylankomstene i 2015, da det kom 31.000 personer til Norge, kan bli en ny form for normalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi lever i en verden hvor det befinner seg 7,5 milliarder mennesker og hvor det ikke er noen tegn til at freden vil senke seg. Snarere tvert imot ser vi en oppblomstring av konflikter, fortsetter han.

Toje har også liten tro på kvalifiseringslinjen flertallet i utvalget legger seg på. Det er urealistisk og for dyrt, mener han. Norge bør i stedet velge asylsøkere fra land som lettere lar seg integrere i det norske samfunnet. Han viser til Canada som i større grad «håndplukker» asylsøkere som får komme til landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brochmann: – Jeg skjønner ingenting av det han sier

Professor Grete Brochmann som har ledet arbeidet med utredningen er sterkt uenig med Toje. Foto: NTB scanpix
Professor Grete Brochmann som har ledet arbeidet med utredningen er sterkt uenig med Toje. Foto: NTB scanpix

Utvalgsleder Grete Brochmann forstår ikke hvordan Toje kan hevde at nordmenn vil bli en minoritet i fremtiden.

– Jeg skjønner ingenting av det han sier. Det er ikke utvalget som har gjort disse beregningene. Det er SSB sine beregninger som ligger til grunn, sier Brochmann til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brochmann understreker at innvandring er en tilleggsutfordring.

– Innvandring har beskjedne effekter for offentlige finanser sammenliknet med aldrende befolkning og nedgang i oljeinntekter, sier Brochmann.

Les også: Færre mener innvandring er bra for Norge

Innvandring står for 80 prosent av befolkningsveksten

Ved inngangen til 2016 var 698.550 innvandrere og 149.657 norskfødte med innvandrerforeldre registrert bosatt i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det utgjør 16,3 prosent av folkemengden, det er en økning på 119 prosent fra 2006, viser en gjennomgang ABC Nyheter har gjort av innvandringstallene de 10 siste årene.

I 2060 er andelen ventet å stige til 33 prosent.

– Økningen i antallet og antallet innvandrere har vært spesielt kraftig de siste ti årene, både om vi sammenligner med tidligere tider i Norge og om vi sammenligner med andre europeiske land, sa seniorrådgiver i SSB Marianne Tønnessen til ABC Nyheter i november i fjor.

Les hele saken: 1,7 millioner innvandrere i 2060

Tønnessen sier veksten vil fortsette, og i 2100 vil 49 prosent av befolkningen enten være innvandrere eller ha foreldre som har innvandret, ifølge maksandelen i prognosene for innvandring.

Innvandring

Antall innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre 1. januar 2006: 385.672

Antall innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre 1. januar 2016: 848.207

Andel innbyggere med norsk opprinnelse 1. januar 2006: 4.011.560

Andel innbyggere med norsk opprinnelse: 1. januar 2016: 4.043.797