Usedvanlig bredt israelsk fotfeste i Eurovision i år

Eden Golan fotografert under et intervju i Tel Aviv i april.
Eden Golan fotografert under et intervju i Tel Aviv i april. Foto: Gil Cohen-magen / AFP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israelsk involvering i Eurovision – som starter i neste uke – går langt lenger enn Eden Golan, den 20 år gamle sangerinnen som skal synge en pen, men heller urolig ballade.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(TEL AVIV): Eden Golan har allerede ankommet Malmø, men hun vil ikke se stort av byen. På grunn av dødstrusler, har livvaktene hennes bestemt at hun stort sett skal holde seg på sitt hotellrom. Aldri tidligere har Israel sent et så stort sikkerhetsoppbud til Eurovision som i 2024.

Fra før av hadde byen Malmø et dårlig renomme blant mange israelere. Skuespilleren Kim Bodnia, som spilte en dansk detektiv i den svensk-danske serien Broen, fortalte i 2016 til israelsk radio at han, som dansk jøde, følte seg usikker i Malmø, og at han trakk seg fra serien på grunn av antisemittismen i den svenske byen.

Og i de siste ukene har israelske journalister besøkt Malmø, inkludert nabolag som Rosengård. De fortalte israelerne hjemme om palestinske flagg som kunne sees «overalt» i enkelte nabolag, om hvordan de ble dyttet og truet av folk som hørte dem snakke hebraisk. Og ikke minst, hvordan enkelte til og med fortalte dem om «planer» for å angripe den israelske Eurovision-delegasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nervøs

Etter at hun ankom Malmø innrømmet Golan, i en post på Instagram, at hun var «litt nervøs». Hun sa ikke noe om hun fryktet at noe kunne skje under hennes opptreden på scenen. Men Golan sa likevel at hun var stolt av å representere sitt land, og hun ville også understreke hennes sympati med de israelske gislene som ennå holdes i Gaza.

– Jeg er fylt med mange følelser, spenning, forhåpninger, og jeg er også litt nervøs. Men mest av alt ønsker jeg å gi den beste opptredenen jeg vet jeg kan gi, skrev hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er beæret og fylt med stolthet over å representere vårt land. Denne sangen representerer oss, alle oss, inkludert de som er hjemme og de som ikke er der, vi venter på dere, skrev hun.

Hennes ballade har noe urolig over seg, ikke overraskende siden den handler om massakren som fant sted på sangfestivalen Nova den 7. oktober, der flere hundre ungdommer ble drept av Hamas-aktivister, en massakre som utløste dagens krig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Golan er naturligvis klar over hvor omstridt Israels deltakelse er i år. Ikke bare har artister i mange europeiske land krevd en boikott i protest mot hennes lands deltakelse. I Norge ville ikke NRKs faste panel av kommentatorer delta hvis Israel ville stille.

Flere deltakere

Men det få vet, er at israelsk involvering i Eurovision går langt dypere enn kun den tre-minutters lange balladen Hurricane til Eden Golan.

Det er faktisk to israelere som stiller i år. Etter ikke å ha deltatt i Eurovision i 33 år, skal Luxemburg stille, og artisten som vant den lokale konkurransen var nettopp israeleren Tali Golergant. Trolig er også hun klar over at hennes etniske bakgrunn kan være omstridt, så i intervjuer har hun gang på gang understreket at hun mer enn noe annet er «internasjonal», siden hun skal ha levd i minst fem land i løpet av sine 23 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men i et intervju med en israelsk avis, forteller Golerant at det allerede lenge har vært vanskelig å være en israelsk eller jødisk artist ute i den store verdenen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet hva det vil si å være jødisk i verdenen, og det er tøft. Du må være stolt, men også forsiktig. Jeg skjuler det ikke, men ja, jeg må være klok og var, sa hun. Senest i forrige uke publiserte avisen Haaretz en artikkel der en lang rekke israelske artister og kunstnere fortalte at de, siden krigen i Gaza startet, ikke lenger inviteres til utenlandske utstillinger eller forestillinger.

Israelsk hovedsponsor

Den langt største israelske involveringen i Eurovision 2024 i Malmø er imidlertid uten tvil knyttet til sponsorene. Eurovision har seks sponsorer, inkludert flyselskapet Easyjet og det norsk-etablerte cruiseselskapet Royal Carribean. Men hovedsponsoren er Moroccan Oil, et israelsk selskap som selger hud- og hårprodukter basert på marokkansk arganolje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte har gått så langt som å hevde at grunnen til at Israel ikke ble ekskludert fra Eurovision i år var nettopp på grunn av denne israelske hovedsponsoren. Men også dette selskapet holder i disse dager en lav israelsk profil.

Hvis en går inn på det norsk-språklige nettstedet til Moroccan Oil, er det vanskelig i det hele tatt å skjønne hvilket land hud- og hårproduktene kommer fra. Det hebraisk-språklige nettstedet, derimot, forteller at de trenger nye ansatte, og oppfordrer folk til å søke jobb hos dem.

Moroccan Oil produseres i Maalot-Tarshiha, en by i nord-Israel som i de siste månedene har kommet under hyppige rakettangrep fra Hizballah-geriljaen i Libanon.

(Første semifinale i Eurovision i Malmø går av stabelen tirsdag 7. mai. Israel og Eden Golan skal på scenen i den andre semifinalen torsdag 9. mai, det skal også Norge og Gåte. Finalen er lørdag 11. mai).