EBU bekrefter at ingen palestinske flagg slipper inn på Eurovision

Eurovision-arrangøren sier de har gitt instrukser om å fjerne alle palestinske flagg i Malmö Arena. Foto: Johan Nilsson / TT via AP / NTB
Eurovision-arrangøren sier de har gitt instrukser om å fjerne alle palestinske flagg i Malmö Arena. Foto: Johan Nilsson / TT via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eurovision-arrangøren EBU endrer ingen regler foran årets konkurranse. Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza, og sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende. Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

– Deltakende lands flagg får tas med inn om ikke de er for store. Det er de vanlige reglene, sier Österdahl.

Reglene er ikke nye. Det eneste unntaket er Pride-flagget, ettersom EBU anser flagget som upolitisk. Flere deltakere har imidlertid brutt reglene. Islands bidrag Hatari ble bøtelagt etter Eurovision Song Contest i 2019, ettersom de hadde vist et palestinsk flagg på kamera under stemmeopptellingen. Konkurransen ble det året holdt i nettopp Israel.

– Vi lever dessverre i en tid med mange konflikter, og det er dessverre ikke bare Palestina-konflikten nå. Som sagt, den eneste rimelige holdningen er at vi har med flaggene til landene som deltar, sier Österdahl.