Paul McCartney ut mot John Lennon: – Det var han som oppløste The Beatles

Tar til motmæle: Det var ikke jeg som oppløste The Beatles, det var John Lennon, insisterer Paul McCartney. Bildet er tatt i 2019.
Tar til motmæle: Det var ikke jeg som oppløste The Beatles, det var John Lennon, insisterer Paul McCartney. Bildet er tatt i 2019. Foto: Toby Melville / Reuters/NTB

– Han ønsket å ligge i seng med Yoko i en uke i Amsterdam for fred.

I et halvt århundre har Paul McCartney båret på ansvaret for at Beatles ble oppløst. Beviset var pressemeldingen i forbindelse med McCartneys første soloalbum «McCartney» i 1970, hvor det het at han ikke «kunne se for seg et tidspunkt hvor Lennon-McCartney ble et aktivt låtskriver-partnerskap igjen».

I et nytt intervju med BBC presenterer imidlertid 79-åringen en ganske annen historie. Der hevder han tvert imot at det var John Lennon som sluttet.

– Vanskeligste perioden i livet

– Det var ikke jeg som tok initiativet til at vi ble oppløst. Det var Johnny, sier McCartney til den britiske rikskringkasteren.

Han utdyper.

– John kom bare inn i rommet en dag og sa «jeg forlater Beatles». Og han sa «Det er ganske spennende, som en skilsmisse». Så var det opp til oss å rydde opp.

McCartney mener å vite hva som var bakgrunnen for at Lennon ville ut av bandet.

– Poenget var egentlig at John var i ferd med å skape et nytt liv med Yoko, og han ønsket ... å ligge til sengs i Amsterdam i en uke for fred. Man kunne ikke krangle på det. Det var den vanskeligste perioden i livet mitt.

Paul McCartneys fremstilling spiller greit inn i den andre historien om Beatles oppløsning, der det er Lennons kjæreste og livslange partner, den japanske kunstneren Yoko Ono, som får skylden for å ha «ødelagt» Beatles.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

The Beatles i sine velmaktsdager en gang på 60-tallet. Fra venstre: Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr og John Lennon. Foto: AP/NTB
The Beatles i sine velmaktsdager en gang på 60-tallet. Fra venstre: Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr og John Lennon. Foto: AP/NTB

Historiens største band

Beatles er til dags dato verdens mestselgende band, med anslagsvis 600 millioner solgte plater, det høyeste antallet nummer én-album i Storbritannia (15) og flest nummer én hits på den amerikanske Billboard-listen (20).

Bandet er den mest legendariske popgruppa i historien, omtrent uansett hvordan du måler det.

Både John Lennon og Paul McCartney fulgte opp Beatles-suksessen med strålende solo-karrierer. McCartney ga ut sitt foreløpig siste album «McCartney III» i fjor, mens partneren og vennen fra Liverpool fikk en langt kortere solokarriere.

John Lennon ble skutt og drept av Mark David Chapman, en fan, 8. desember 1980.

I dag er det bare Paul McCartney og trommeslager Ringo Starr av beatlene som lever. George Harrison, også han med en imponerende solokarriere etter Beatles, døde av kreft 29. november 2001.

Personvernpolicy