Märtha og Durek: Slik har deres første år som kjærester vært

<p>Märtha og Durek på de første offisielle bildene som ble tatt av dem etter de kunngjorde forholdet i fjor. </p>
Märtha og Durek på de første offisielle bildene som ble tatt av dem etter de kunngjorde forholdet i fjor.  Foto: Daryl Henderson / NTB scanpix

De har hisset på seg flere av landets helseeksperter og stått i en mediestorm uten like. I dag er det ett år siden prinsesse Märtha Louise først kunngjorde forholdet til Durek Verrett. 

12. mai i fjor ble mange overrasket og nysgjerrige da prinsesse Märtha Louise (48) avslørte at hun hadde fått seg ny kjæreste.

Senere ble det lagt ut flere bilder av det nyforelskede paret og mange lurte på hvem den amerikanske sjamanen var.

Märtha og Durek (45) møttes gjennom felles venner, men de har også sagt at de føler at de har møtt hverandre i tidligere liv.

– Jeg gikk inn døra og sa: Jeg kjenner deg. Da sa han: Ja, før vi ble født ville skjebnen ha det til at vi skulle møtes, sa Märtha til Skavlan i fjor.

Allerede dagene etter de hadde bekreftet forholdet oppstod det enorm interesse rundt det nye paret. Märtha og Durek var gjester på God Morgen Norge og utenfor stod en haug av kjendisreportere for å få en bit av dem.

Les også: Durek avslører fremtidsplaner med Märtha – vil bo sammen i USA

Kreftforening ba kongefamilien rydde opp

Intervjuet var bare starten på mediestormen som ventet dem. Den frittalende sjamanen hadde tidligere sagt at han kunne «snu atomer» og at blodkreft handlet om «ubalanse i skjelettet». Det fikk blant annet Blodkreftforeningen til å reagere kraftig.

De sendte ut en pressemelding med tittelen «Ber kongehuset rydde opp!», hvor de blant annet skrev:

«Vi vet at mange alvorlig syke mennesker leter etter alternative løsninger når de kommer i en livskritisk situasjon. Det er mange som prøver å sko seg på å fremme alternative løsninger, og det blir feil når det som av mange blir oppfattet som useriøs og udokumentert behandling får en form for godkjenningsstempel på seg ved at de knyttes til bruk av en kongelig tittel – den øverste leder av vår nasjon».

Oppmerksomheten rundt paret roet seg heller ikke ned uka etter. Da dro prinsessen og kjæresten på en turne med navnet «The Princess and The Shaman», hvor de skulle holde foredrag om selvrealisering.

Prinsesse Märtha og Durek Verrett i København før et av sine foredrag om selvrealisering. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix
Prinsesse Märtha og Durek Verrett i København før et av sine foredrag om selvrealisering. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix

Bruk av prinsessetittel skapte reaksjoner

Märtha og Durek fikk både ros og kritikk for turneen. Komiker Zahid Ali sa til NTB etter et av foredragene at han syntes det var mindre alternativt enn pressen hadde fremstilt det.

– Jeg ble veldig overrasket over hvor nedpå og annerledes foredraget var i forhold til hvordan mediene har framstilt det. Jeg hadde nesten ventet ofring av dyr og sexorgier, men dette var jo et helt vanlig motivasjonsseminar, sa han.

Märtha fikk imidlertid sterk kritikk for å bruke prinsessetittelen i businessammenheng, og noen måneder senere valgte hun å slutte å bruke tittelen i disse sammenhengene.

– Det var et feiltrinn, og jeg skjønner at det provoserer når prinsessetittelen blir brukt på denne måten, skrev hun på Instagram i august.

Noen måneder senere skulle Durek gi ut boken sin «Spirit Hacking» på norsk, men utgivelsen ble stoppet av forlaget Cappelen fordi de mente at flere av passasjene i boken var problematiske.

Forlagssjef Knut Ola Ulvestad sa til VG at det var spesielt avsnittene om kreft og kreftbehandling som gjorde at de ikke ville gi ut boken.

Les også: Prinsessen og sjamanen: – Business og åndelighet

(Saken fortsetter under)

Durek Verrett skulle egentlig gi ut boken «Spirit Hacking» med forlaget Cappelen, men de så seg nødt til å stoppe utgivelsen. Boken ble senere utgitt av forlaget Lille Måne. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Durek Verrett skulle egentlig gi ut boken «Spirit Hacking» med forlaget Cappelen, men de så seg nødt til å stoppe utgivelsen. Boken ble senere utgitt av forlaget Lille Måne. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

La seg flat etter utleverende utsagn

De kritiske artiklene om boken fikk Durek til å gå hardt ut mot norsk presse. I en direktesending på Instagram kalte han norske medier for mobbere.

– Jeg vil ikke la mobberne holde på mer. Norske medier, dere er mobbere. Dere mobber både meg kjæresten min for å selge aviser. Det er synd. Dere vil ikke at folk skal få vite sannheten, sa han ifølge NTB.

Durek Verrett hadde over 100.000 følgere på Instagram og flere kjente personer på kundelisten før han ble sammen med Märtha, men han var ikke vant til å forholde seg til regler om hva man bør uttale seg om og ikke.

Flere av de personlige tingene han fortalte om forholdet til Märtha skapte overskrifter, noe han i ettertid har beklaget seg for.

– Jeg gjør mye feil, jeg skal være ærlig om det. Jeg har gjort noen alvorlige feil, jeg har brakt skam over henne, kongefamilien og barna hennes, og jeg må ta ansvar for de tingene jeg har gjort, sa han i podkasten The Life Stylist, ifølge Dagbladet.

Første juledag ble imidlertid sakene om forholdet deres overskygget av den tragiske nyheten om at Ari Behn hadde gått bort.

Tiden etter har de begge holdt lav profil og Märtha har fokusert på forholdet til sine tre barn.

Holder sammen til tross for motgangen

Rett før innreiseforbudet til USA ble innført i starten av mars, rakk Märtha akkurat å dra på et lite overraskelsesbesøk til Durek i USA.

Siden da har de ikke fått sett hverandre, men de har likevel kommet med noen kjærlighetserklæringer til hverandre på sosiale medier.

Mandag la Durek ut en hyllest til alle mødre på Instagram i forbindelse med den amerikanske morsdagen.

Da takket Märtha han for alt han hadde gjort for henne og døtrene hennes.

– Takk for at du er en mann som forstår og gir plass til oss kvinner. Til oss mødre. Og mest av alt, takk for at du er der for meg og jentene mine!

Les også: Durek Verrett: – Utrolig lei meg for tapet deres

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært