Inspirert av NRKs «Exit»:

Politiet med narko-varsko: Døddrukken 15-åring fikk blåst kokain opp i nesen

BLE KOPIERT: Scenen der William (Pål Sverre Hagen) ligger i koma og kameratene Adam (Simon Berger) , Jeppe (Jon Øigarden) og Henrik (Tobias Santelmann) til slutt blåste kokain opp i nesen hans.
BLE KOPIERT: Scenen der William (Pål Sverre Hagen) ligger i koma og kameratene Adam (Simon Berger) , Jeppe (Jon Øigarden) og Henrik (Tobias Santelmann) til slutt blåste kokain opp i nesen hans. Foto: Ingeborg Klyve

Oslo-politiet bruker en scene fra NRK-serien «Exit» som skrekkeksempel på mindreårige som misbruker narkotiske stoffer. – En veldig bra serie, sier NRK.

I et innlegg på Facebook med overskrift «Kjære foreldre! Viktig melding!» beskriver Ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon hvordan de ble «overrasket av en flodbølge» av henvendelser da de tilbød elever i deres skolekrets hjelp med rusproblematikk. På kort tid hadde 30 ungdommer meldt seg – og det bare fra ett årstrinn.

Ifølge politiet ruser ungdommene seg blant annet på hasj og marihuana, amfetamin, kokain og ecstasy.

Les også: Trygve Hegnar om mennene i NRK-serien Exit: – De er grotesk tåpelige!

Inspirert av «Exit»

«For noen helger siden sovnet en femten år gammel gutt av på fest. Han var beruset. Kompisene blåste kokain opp i nesen hans. De hadde sett en norsk tv-serie hvor det ble gjort, og synes det var kult og spennende», skriver politiet.

Serien det vises til er NRKs finansdrama «Exit», som har fått voldsom oppmerksomhet for å vise orgier av sex, fest og dop. NRK hevder at den er basert på 70 prosent virkelighet og 30 prosent oppdiktning.

I en scene fra TV-serien ligger en av finansakrobatene bevisstløs på sykehus. Kameratene er innom, og blåser da kokain opp i nesen hans, slik at han våkner med et brøl.

Dette har, ifølge politiet, ungdommene kopiert.

(Saken fortsetter under bildet).

Karakterene i NRK-serien Exit har penger damer, og masse dop. Nå advarer politiet mot narkotika-oppblomstring blant de yngste. Foto: Fra NRK-serien Exit
Karakterene i NRK-serien Exit har penger damer, og masse dop. Nå advarer politiet mot narkotika-oppblomstring blant de yngste. Foto: Fra NRK-serien Exit

Flere tilfeller enn før

Nå har politiet snakket med skoleledelse, skolehelsetjeneste, rådgivere, ruskonsulenter og SaLTo- koordinatorer, og opplyser at alle uttrykker stor bekymring for utviklingen.

«Vi er nødt til å snakke om dette! Vi er nødt til å løfte debatten på et overordnet nivå. Vi er nødt til å problematisere at våre ungdommer smertedøyver, eksperimenterer og leker med farlige rusgifter. Dette gjelder svært potent hasj og marihuana, amfetamin, kokain, extacy og andre stoffer», skriver politiet i innlegget, signert avdelingsleder Johan Benitez.

– Det er relativt mange flere tilfeller nå enn før. Dette gjelder personer fra 14 år og oppover. I noen få tilfeller er de også enda yngre. De fleste av dem er gutter, men noen av dem er jenter, utdyper Johan Benitez til VG.

Les også: Politiet advarer mot sterk ecstasy

På Facebook kommer Benitez med en klar oppfordring til foreldre:

«Ungdomsavsnittet ber deg snakke med din ungdom om rus og utfordringer i hverdagen. Vi ber deg være plagsom, krevende, masete, irriterende, varm, omsorgsfull, hjertelig og gammeldags. Gjør gode avtaler og vær tett på! Involver andre som har kompetanse dersom du trenger hjelp. Du er primærforebygger!»

DRAMASJEF: Ivar Køhn i NRK. Foto: Ola Kaland/NRK
DRAMASJEF: Ivar Køhn i NRK. Foto: Ola Kaland/NRK

– «Exit» er en veldig bra serie

Dramasjef Ivar Køhn i NRK deler politiets syn på at det er et voksende problem at så unge benytter narkotiske stoffer. Men allmennkringkasteren vil ikke ta selvkritikk for å ha vært inspirator til hendelsen der 15-åringen fikk kokain da han var full og sov.

– Jeg støtter det som ungdomsavsnittet sier om at de henstiller folk til å ta det opp med barna. Det er et mye større problem enn «Exit» som TV-serie, sier dramasjef Ivar Køhn til ABC Nyheter.

Han kommenterer deres rolle som allmennkringkaster slik:

– TV påvirker på alle mulige måter. Det er vanskelig å ta stilling til en sånn

konkret hendelse. Som sagt opplever jeg det slik Ungdomsavsnittet tar opp, at det er et samfunnsproblem at kokain er tilgjengelig for 15-åringer.

– «Exit» bygger på research, det er ting som skjer i samfunnet. Det er bedre at vi snakker om det, enn at vi ikke snakker om det. «Exit» er en veldig bra serie. Den når bredt ut, legger Køhn til.

I disse dager diskuteres det om det skal lages flere sesonger av serien. Avgjørelsen tas før jul. Køhn sier de tar alle reaksjoner som kommer inn med i vurderingen – både de omstridte sex-scenene, og altså det utagerende narkotikamisbruket.

NRK-serie: «Exit» med fra venstre: Henrik (Tobias Santelmann), Jeppe (Jon Øigarden), Adam (Simon Berger) og William (Pål Sverre Hagen). Foto: Ingeborg Klyve
NRK-serie: «Exit» med fra venstre: Henrik (Tobias Santelmann), Jeppe (Jon Øigarden), Adam (Simon Berger) og William (Pål Sverre Hagen). Foto: Ingeborg Klyve

– Vi har gjort vurderinger av det vi har sendt. Dette er en vanlig del av det vi gjør. Når vi har laget ting som er basert på research og virkeligheten, må vi våge å vise det. Det ligger i allmennkringkasterens oppdrag. Vi skal gjenspeile samfunnet, vise norsk kultur, sier dramasjef Køhn.

ABC Nyheter har ikke lykkes med å få kommentar fra avdelingsleder Johan Benitez om hans syn på «Exit» som inspirator for ungdommen. Han avslutter innlegget på Facebook slik:

– Vi har ikke råd til å miste en eneste ungdom inn i rus og lidelse. Vi som arbeider på Ungdomsavsnittet bryr oss om deg og din ungdom!

SE VIDEO: Trygve Hegnar om «Exit»: – Grotesk tåpelige:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært