Finanstopp om NRK-serien «Exit»: – Det er jo noen trekk man kjenner igjen

<p>Tidligere oljeanalytiker, nå bærekraftsanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, er ikke overrasket over det hun ser i «Exit»: - Det er jo noen trekk man kjenner igjen som man har sett hos enkeltpersoner, sier Saltvedt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix</p>
Tidligere oljeanalytiker, nå bærekraftsanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, er ikke overrasket over det hun ser i «Exit»: - Det er jo noen trekk man kjenner igjen som man har sett hos enkeltpersoner, sier Saltvedt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mens forfatter og finansrådgiver Tom Kristensen savner skildringen av hovedpersonenes jobbliv: - I «Exit» ser jeg så langt bare «play hard».

Fredag hadde dramaserien «Exit» premiere på NRK. Samtidig kan samtlige åtte episoder strømmes umiddelbart i strømmetjenesten NRK TV. Serien baserer seg på intervjuer med fire menn i Norges finansmiljø, gjennomført våren 2017. Allerede i første episode ser vi en hverdag bestående av vold, narkotika og prostituerte.

Tidligere oljeanalytiker, nå bærekraftsanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, mener serien ikke representerer det norske finansmarkedet.

– For det første syntes jeg serien er utrolig rå og spennende. Det første jeg tenker er; wow, dette er jo helt utrolig. Men det er ikke noe jeg kjenner meg igjen i fra finansmarkedet, sier Saltvedt til Kampanje.

Les også: Facebook vil ikke faktasjekke politikere

– Men jeg kjenner igjen noen av karaktertrekkene som er der, legger hun til.

– «Exit» representerer ikke det norske finansmarkedet. Det har vært en endring siden jeg begynte. De som kommer inn nå er mye mer seriøse. Det stilles mer krav til åpenhet og du slipper ikke unna med den type oppførsel. Tillit blir lagt mer og mer vekt på i finansmarkedet, og dette er jo ikke veldig tillitsvekkende, sier Saltvedt.

Lukkede «gutteklubber»

Saldtvedt tror finansmiljøet endrer seg når flere kvinner går inn bransjen.

– Med en høyere kvinneandel blir det annerledes. Du får brutt ned de mannsbastionene som har holdt på sånn. Det har vært litt lukket en del av disse «gutteklubbene». Når du får flere damer inn, så blir det mindre av dette også, sier analytikeren.
Øystein Karlsen har regissert og skrevet «Exit». I sommer sa han at rundt 70 prosent bygger på historier fortalt fra kilder og at 30 prosent er oppdiktet. Saltvedt sier hun tror på de tallene.

– Jeg har jo sett det, det må jeg si, selv om mye har skjedd i løpet av de siste ti årene. Det er jo noen trekk man kjenner igjen som man har sett hos enkeltpersoner. Sånn sett er jeg ikke helt overrasket over hendelsene, sier Saltvedt.

VIDEO: Se traileren til «Exit» her:

Færre følger med: Nedtur for Farmen på TV 2 - har mistet nesten 150.000 seere på et år

Egofokus og spisse albuer

I første episode møter vi Hermine, spilt av Agnes Kittelsen, som drømmer om å få barn. Hermine er gift med Adam, spilt av svenske Simon J. Berger, som oppfordrer henne til å ikke miste håpet. Det Hermine ikke vet er at Adam har sterilisert seg.

– De trekkene jeg tenker mest på er de veldige ego- og jeg-fokuset. I stedet for å tenke på familier og kolleger. så er det veldig spisse albuer og enormt pengefokus som står i sentrum. Det viktigste i livene deres er å tjene penger og bli rik. Det gir jo denne tomhetsfølelsen og meningen med livet forsvinner litt, så ruser de seg. Ifølge serien får de fort mye penger og blir veldig rike, men så tar rusen helt overhånd. Hvis du har såpass stort forbruk av rusmidler så vil det være vanskelig å gjøre en god jobb, sier Saltvedt.

Hun sier at hun selv har observert flere av trekkene.
– Også det veldige egofokuset og fokuset på at penger er veien til lykke, og ikke minst hvordan de behandler kvinner og ikke minst konene sine. Det er jo et trekk jeg har observert selv. Hvis man tar seg en tur på Tjuvholmen så får man jo observert ting, sier Saltvedt.

VIDEO: Se Beyonces nye DNB-film

Spiller i «Exit»: Tobias Santelmann, Jon Øigarden, Simon Berger og Pål Sverre Hagen. Foto: NRK.
Spiller i «Exit»: Tobias Santelmann, Jon Øigarden, Simon Berger og Pål Sverre Hagen. Foto: NRK.

Redd for inntrykket «Exit» etterlater seg

Serien tegner et lite flatterende bilde av den norske finansbransjen. Dagbladets anmelder, Marie Kleve, omtaler hovedpersonene som: «Forferdelige mennesker, blottet for empati, samvittighet og omtanke for selv sine nærmeste».

– Er du redd for at folk vil få et negativt inntrykk av finansbransjen etter å sett «Exit»?
– Det er jo det jeg er redd for. Det er jo en innmari viktig bransje, det å styre kapital er jo ekstremt viktig. Det å ha tillit til finansmarkedet er utrolig viktig for å få kapitalen til å flyte. Når finanskrisen kom så stoppet jo kapitalen opp. Jeg håper virkelig ikke noen tror dette er representativt for finansbransjen i dag, selv om det helt sikkert finnes noen individer som lever sånn, det tviler jeg ikke på, sier Saltvedt og legger til:
– Jeg vet jo mange har sett «The Wolf of Wall Street» og du får slengbemerkninger fra enkelte om at det er sånn vi lever, og det er jo bare sprøyt. Jeg håper virkelig ikke dette blir tatt som en illustrasjon på livet i finansbransjen.

Fortsetter satsing:

TV 2 Sumo-serie er sett av over 100.000 – nå blir det ny sesong

Saken fortsetter etter bildet.

Har vurdert «Exit»:Forfatter og finansrådgiver Tom Kristensen ser mye «play hard» i «Exit», men savner «work hard»-delen av hovedpersonenes liv. Foto: AKAM1K3.
Har vurdert «Exit»:Forfatter og finansrådgiver Tom Kristensen ser mye «play hard» i «Exit», men savner «work hard»-delen av hovedpersonenes liv. Foto: AKAM1K3.

– En viss dose skepsis

Forfatter og finansrådgiver Tom Kristensen, har skrevet flere bøker med utgangspunkt i det norske finansmiljøet som «En kule» og «Freshwater». Kampanje spurte om Kristensen ville se første episode og vurdere hvorvidt serien treffer og tar finansmiljøet på kornet.

– Jeg må innrømme at det var med en viss dose skepsis jeg satte meg ned for å se første episode av «Exit». For jeg hadde i minnet et annet forsøk på filmatisering av et norsk finansmiljø, nemlig «Rottenetter». Den filmen var befolket med skuespillere som tydelig følte seg svært ubekvemme i dress. Og en kan si mye rart om finansfolk, men ubekvemme i dress er de ikke. Og selve filmen ble ikke engang en parodi på et finansmiljø, den ble en parodi på et norsk filmteam som forsøkte å beskrive et finansmiljø. Altså en parodi på seg selv, skriver Kristensen.

– Nå skal det sies at i «Exit» ser i hvert fall skuespillerne ut som om de trives i finansmiljøets uniformer, inkludert dressko uten strømper. Det er glimtvis gode skuespillerprestasjoner og festingen er både vill og hemningsløs, som annonsert, skriver forfatteren.

Vanskelig marked: Tv-gigant kaster kortene i Norge - har tapt over 25 millioner kroner på to år– Kunne like gjerne vært arvinger

Kristensen mener serien med fordel kunne viet mer tid til jobbene til hovedpersonene og stresset og anspentheten jobbene fører med seg.

– Mitt største ankepunkt er at vi bare får små drypp av hva disse gutta jobber med. Disse fire kunne like gjerne være arvinger til hver sin storformue. Og det er ikke rike arvinger som er forsøkt framstilt her. Så hvor er stresset, seiersrusen, anspentheten, den evige kampen om å hanke inn penger fra investorer, pakke inn verdipapirer i glanset papir og overivrig og framoverlent forsøke på å selge det til «the even bigger fool»? Og hva med den evige redselen for å bli oppdaget og jaget, enten av Økokrim eller av rundlurte investorer? spør Kristensen.

– Majoriteten av finansfolk er redelige

Forfatteren mener som Saltvedt at majoriteten av finansfolk er helt annerledes enn mennene fremstilt i «Exit».

– I stressede miljøer hvor målet er mest mulig penger på kortest mulig tid, er det noe som heter «work hard, play hard». I «Exit» ser jeg så langt bare «play hard» (jeg har bare sett den første episoden). Og det er de relativt få som opererer i gråsonene i finansmarkedene som det er laget film av her. For, dessverre for oss som forsøker å lage drama og thrillere, majoriteten av finansfolk på Aker Brygge og Tjuvholmen er seriøse, redelige, hardt arbeidende og egentlig ganske så kjedelige, skriver Kristensen, før han avslutter med:

– Pene mennesker, dyre klær, smykker, hus, fritidsboliger, biler, kombinert med kynisme, dobbeltliv og hemningsløs festing kan være okey å se på. Men jeg skulle ønske at vi også fikk ta del i hvorfor all denne galskapen. Det tror jeg man ville ha funnet i «work hard». Da ville det blitt et mer spennende og realistisk drama, og skuespillerne hadde hatt mer å spille på.
Kampanje har vært i kontakt med flere finanstopper som ikke ønsket å kommentere «Exit». Investor Peter Warren skrev:
– Jeg har ikke sett annet enn omtale av denne serien og fra mitt ståsted virker den ikke troverdig.
Øystein Stray Spetalen hadde kun følgende kommentar da Kampanje tok kontakt:
– Den skal jeg ikke se.

Artikkelen er først publisert i Kampanje.com

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:25 Coronafriske «pasient 47» spiser lunsjen sin på et eget bord13:15 Langrenn med hovedsponsor på plass13:01 31 personer fikk feil prøvesvar12:48 Europeisk handelsløsning med Iran på plass12:45 IS-siktet kvinne varetektsfengslet fram til etter påske11:59 Passasjertrafikken på norske flyplasser ned 93 prosent11:57 Billig olje gir lav inflasjon i euro-landene11:56 Syklist døde i ulykke i Telemark11:52 Vedum: – Selv med denne pakken vil flere miste jobbene sine11:11 – Dette bildet oppsummerer for meg alt som er galt med landet11:11 Eliteserieklubbene kan trene organisert fra onsdag11:08 Reagerer kraftig mot Forsvaret-forskrift: – Vil få mulighet til å beordre sivile11:08 EOS-utvalget refser PST11:06 Sverige spår arbeidsledighet på 9 prosent10:40 Lego-overskuddet nær doblet10:32 Første hetebølge i Antarktis10:28 Fem corona-pasienter ble bedre etter å ha fått blodplasma fra friske10:20 Oslo Børs åpner opp 2,5 prosent10:19 Nesten 12.000 nye dagpengesøknader til Nav på mandag10:18 Guvernør: New York trenger 1 million helsearbeidere10:17 Milliardkontrakt inngått for D-blokka i regjeringskvartalet09:59 21-årig blogger blåste av virus-advarsler – nå er hun selv smittet09:23 Norske oljeselskaper selger ikke med tap: – Vi forventer at de overlever09:20 Indonesia stenger grensa for utlendinger09:19 194 innsatte løslatt før tiden for å redusere smitterisiko09:19 Solbakken & co. går ned 20 prosent i lønn08:31 ESA godkjenner norsk støtte til flyselskaper08:25 Bayern-sjefen vil forlenge Bundesliga til høsten08:14 19 omkommet i voldsom skogbrann i Kina08:05 Politiet oppfordrer folk til å ta samfunnsansvar07:52 Nå gjør de bestselgeren sin elektrisk07:45 Bred enighet om ny krisepakke07:43 Norsk forskning: Vil bruke astronaut-urin til å blande månebetong07:39 Norwegian kansellerer alle avganger til Finnmark i april07:39 Oljeprisen stiger07:38 Forskere i Trondheim har utviklet ny coronatest i rekordfart07:22 USA har vedtatt at våpenbutikker kan holde åpent06:55 Flere enn 20.000 helsearbeidere smittet i Italia og Spania06:51 Virus-stopp for Eliteserien: – Snudd hverdagen nesten på hodet06:31 Ajer om van Dijk-sammenligningen: – Selvfølgelig smigrende06:30 Dyrene tar tilbake storbyens tomme gater06:19 Harry og Meghan starter hverdagslivet i Los Angeles06:15 Norsk politikk i coronadvale – men iskanten kommer06:04 Dette skjer i dag06:00 Zimbabwes innbyggere må velge mellom sult og corona05:56 Svensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon05:31 Loveleen Brenna kritiserer informasjonen til minoriteter05:30 Dette skjedde i natt05:30 Corona-dødeligheten i Norge så langt: 0,6 prosent04:56 Rasende russ får ikke penger tilbake for avlyst treff i Kongeparken04:49 Skogbrannsesongen i Australias hardest rammede delstat er over04:20 Koronakrisen kan gi reduserte tiltaler og straffer04:01 Magnus Carlsen kondolerte etter at rivalen mistet kona03:31 Undersøkelse avslører økt usikkerhet i boligmarkedet01:59 Singapore opprettholder forbud om sex mellom likekjønnede01:47 Bolsonaro-videoer fjernet fra Twitter for brudd på virusretningslinjer01:43 Hver femte nordmann oppgir dårligere fysisk form01:42 Porto nekter å følge nasjonal nedstengning00:05 Fagforbundet mener deltidsstillinger på sykehjem kan ha forsterket koronakrisen00:01 Personbilfører til Ullevål – fikk traktorskuffe i hodet i kollisjon23:40 Florida vil ikke ha koronarammet cruiseskip23:39 Norsk Industri advarer mot at lokale karantenetiltak kan føre til søksmål23:39 Fortsatt tillit til myndighetene gjennom koronakrisen23:38 Nær 130 ansatte i Odfjell Drilling i Bergen får permitteringsvarsel23:38 Finland forlenger coronatiltak23:38 Spania forbyr begravelsesseremonier23:37 TV 2: Nær enighet på Stortinget om tredje krisepakke22:39 Norske alpinanlegg frykter konkursras21:41 Torsdag satt rådmannen i coronakrisemøte – fredag reiste han til Thailand21:34 Regjeringen fortsetter samarbeidet med flyselskapene21:32 Spekter frykter koronakollaps i kollektivtrafikken21:31 Bulgaria og Østerrike påbyr ansiktsmasker i offentligheten21:30 Trafikken gjenopptas på Dovrebanen21:30 Søk etter savnet isklatrer i Rjukan avsluttet21:15 – Bare én måte å løse jordbrukets kritiske mangel på arbeidskraft21:00 Italia forlenger nedstengningen til 12. april20:35 Professor: – Det vil komme flere alvorlige pandemier20:34 Svensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon20:30 Over 3.000 koronadøde i Frankrike20:29 Over 70 ærfugler funnet døde på Østlandet20:14 Øykommuner i Nordland forbereder coronaevakuering19:47 Kristen feiring i Frankrike var smittebombe19:45 Helsemyndighetene: Tegn til avflating av coronakurven19:13 Høie: Ikke vær redd for å møte opp hos fastlegen eller på sykehus19:11 Nær halvparten av norske aviser sier det er aktuelt med permitteringer19:07 FHI: – Klar over at det er betydelige mørketall18:33 Beredskapssjef frykter coronasvikt i internasjonale forsyningslinjer18:29 Ikke alle forstår corona-reglene: Her er to råd til myndighetene18:28 Undersøkelse: Fire av ti industribedrifter vurderer eller har iverksatt permittering18:27 Ungarn har vedtatt ny unntakslov18:27 Kombinert-Graabak advarer mot «kilometerkrigen»18:23 Organisasjon etterlyser krisepakke for sårbare barn18:23 Laveste økning i smittetall i Italia siden 10. mars18:12 Tror Danmark kan gjenåpnes gradvis etter påske17:31 Mann i 30-årene døde etter trafikkulykke i Målselv17:24 Hospitalskip på plass i New York17:22 Populær religiøs leder kan ha smittet titusener17:10 Svenskene bedt om ikke å reise i påsken16:58 Nakstad: Altfor tidlig å senke skuldrene16:12 Regjeringen gjør det enklere å få sosialhjelp
Siste nytt
13:25VerdenCoronafriske «pasient 47» spiser lunsjen sin på et eget bord13:15SportLangrenn med hovedsponsor på plass13:01Helse og livsstil31 personer fikk feil prøvesvar12:48PengerEuropeisk handelsløsning med Iran på plass12:45NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengslet fram til etter påske11:59ReisePassasjertrafikken på norske flyplasser ned 93 prosent11:57PengerBillig olje gir lav inflasjon i euro-landene11:56NorgeSyklist døde i ulykke i Telemark11:52PolitikkVedum: – Selv med denne pakken vil flere miste jobbene sine11:11Verden– Dette bildet oppsummerer for meg alt som er galt med landet11:11SportEliteserieklubbene kan trene organisert fra onsdag11:08NorgeReagerer kraftig mot Forsvaret-forskrift: – Vil få mulighet til å beordre sivile11:08NorgeEOS-utvalget refser PST11:06PengerSverige spår arbeidsledighet på 9 prosent10:40PengerLego-overskuddet nær doblet10:32VerdenFørste hetebølge i Antarktis10:28Helse og livsstilFem corona-pasienter ble bedre etter å ha fått blodplasma fra friske10:20PengerOslo Børs åpner opp 2,5 prosent10:19PengerNesten 12.000 nye dagpengesøknader til Nav på mandag10:18Helse og livsstilGuvernør: New York trenger 1 million helsearbeidere10:17PengerMilliardkontrakt inngått for D-blokka i regjeringskvartalet09:59Helse og livsstil21-årig blogger blåste av virus-advarsler – nå er hun selv smittet09:23PengerNorske oljeselskaper selger ikke med tap: – Vi forventer at de overlever09:20ReiseIndonesia stenger grensa for utlendinger09:19Norge194 innsatte løslatt før tiden for å redusere smitterisiko09:19SportSolbakken & co. går ned 20 prosent i lønn08:31PengerESA godkjenner norsk støtte til flyselskaper08:25SportBayern-sjefen vil forlenge Bundesliga til høsten08:14Verden19 omkommet i voldsom skogbrann i Kina08:05NorgePolitiet oppfordrer folk til å ta samfunnsansvar07:52MotorNå gjør de bestselgeren sin elektrisk07:45PolitikkBred enighet om ny krisepakke07:43NorgeNorsk forskning: Vil bruke astronaut-urin til å blande månebetong07:39ReiseNorwegian kansellerer alle avganger til Finnmark i april07:39PengerOljeprisen stiger07:38Helse og livsstilForskere i Trondheim har utviklet ny coronatest i rekordfart07:22VerdenUSA har vedtatt at våpenbutikker kan holde åpent06:55Helse og livsstilFlere enn 20.000 helsearbeidere smittet i Italia og Spania06:51SportVirus-stopp for Eliteserien: – Snudd hverdagen nesten på hodet06:31SportAjer om van Dijk-sammenligningen: – Selvfølgelig smigrende06:30VerdenDyrene tar tilbake storbyens tomme gater06:19VerdenHarry og Meghan starter hverdagslivet i Los Angeles06:15PolitikkNorsk politikk i coronadvale – men iskanten kommer06:04NorgeDette skjer i dag06:00VerdenZimbabwes innbyggere må velge mellom sult og corona05:56SportSvensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon05:31NorgeLoveleen Brenna kritiserer informasjonen til minoriteter05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstilCorona-dødeligheten i Norge så langt: 0,6 prosent04:56NorgeRasende russ får ikke penger tilbake for avlyst treff i Kongeparken04:49VerdenSkogbrannsesongen i Australias hardest rammede delstat er over04:20NorgeKoronakrisen kan gi reduserte tiltaler og straffer04:01SportMagnus Carlsen kondolerte etter at rivalen mistet kona03:31NorgeUndersøkelse avslører økt usikkerhet i boligmarkedet01:59VerdenSingapore opprettholder forbud om sex mellom likekjønnede01:47VerdenBolsonaro-videoer fjernet fra Twitter for brudd på virusretningslinjer01:43NorgeHver femte nordmann oppgir dårligere fysisk form01:42VerdenPorto nekter å følge nasjonal nedstengning00:05NorgeFagforbundet mener deltidsstillinger på sykehjem kan ha forsterket koronakrisen00:01NorgePersonbilfører til Ullevål – fikk traktorskuffe i hodet i kollisjon23:40ReiseFlorida vil ikke ha koronarammet cruiseskip23:39PengerNorsk Industri advarer mot at lokale karantenetiltak kan føre til søksmål23:39PolitikkFortsatt tillit til myndighetene gjennom koronakrisen23:38PengerNær 130 ansatte i Odfjell Drilling i Bergen får permitteringsvarsel23:38Helse og livsstilFinland forlenger coronatiltak23:38VerdenSpania forbyr begravelsesseremonier23:37PolitikkTV 2: Nær enighet på Stortinget om tredje krisepakke22:39PengerNorske alpinanlegg frykter konkursras21:41VerdenTorsdag satt rådmannen i coronakrisemøte – fredag reiste han til Thailand21:34ReiseRegjeringen fortsetter samarbeidet med flyselskapene21:32ReiseSpekter frykter koronakollaps i kollektivtrafikken21:31Helse og livsstilBulgaria og Østerrike påbyr ansiktsmasker i offentligheten21:30NorgeTrafikken gjenopptas på Dovrebanen21:30NorgeSøk etter savnet isklatrer i Rjukan avsluttet21:15Penger– Bare én måte å løse jordbrukets kritiske mangel på arbeidskraft21:00Helse og livsstilItalia forlenger nedstengningen til 12. april20:35Helse og livsstilProfessor: – Det vil komme flere alvorlige pandemier20:34SportSvensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon20:30Helse og livsstilOver 3.000 koronadøde i Frankrike20:29NorgeOver 70 ærfugler funnet døde på Østlandet20:14Helse og livsstilØykommuner i Nordland forbereder coronaevakuering19:47Helse og livsstilKristen feiring i Frankrike var smittebombe19:45Helse og livsstilHelsemyndighetene: Tegn til avflating av coronakurven19:13Helse og livsstilHøie: Ikke vær redd for å møte opp hos fastlegen eller på sykehus19:11PengerNær halvparten av norske aviser sier det er aktuelt med permitteringer19:07Helse og livsstilFHI: – Klar over at det er betydelige mørketall18:33PengerBeredskapssjef frykter coronasvikt i internasjonale forsyningslinjer18:29NorgeIkke alle forstår corona-reglene: Her er to råd til myndighetene18:28PengerUndersøkelse: Fire av ti industribedrifter vurderer eller har iverksatt permittering18:27Helse og livsstilUngarn har vedtatt ny unntakslov18:27SportKombinert-Graabak advarer mot «kilometerkrigen»18:23Helse og livsstilOrganisasjon etterlyser krisepakke for sårbare barn18:23Helse og livsstilLaveste økning i smittetall i Italia siden 10. mars18:12VerdenTror Danmark kan gjenåpnes gradvis etter påske17:31NorgeMann i 30-årene døde etter trafikkulykke i Målselv17:24Helse og livsstilHospitalskip på plass i New York17:22VerdenPopulær religiøs leder kan ha smittet titusener17:10Helse og livsstilSvenskene bedt om ikke å reise i påsken16:58Helse og livsstilNakstad: Altfor tidlig å senke skuldrene16:12PengerRegjeringen gjør det enklere å få sosialhjelp
Populært