– Sonja Henie er alle skuespillerinners drømmerolle

«Sonja» er årets store julefilm, og er kvinnedominert både foran og bak kamera. Ine Marie Wilmann synes det er på høy tid: – Jeg tror de fleste kommer til å tenke «Åh, deilig - endelig!»

Filmen om Sonja Henie, kalt «Sonja», kommer ut 1. juledag. Det er en rå tolkning av kunstløperens liv. Ingenting er glanset over og som publikummer får man oppleve Sonja på godt og vondt, privat og profesjonelt. Hun hadde en rik personlighet med mange motstridende sider.

Ine Marie Wilmann (33) kapret rollen som Sonja Henie, noe hun i løpet av samtalen kaller for «alle skuespillerinners drømmerolle».

Sonja Henie i New Yorks Rockefeller Centers skøytebane i 1937. Foto: AP
Sonja Henie i New Yorks Rockefeller Centers skøytebane i 1937. Foto: AP

– Hun er ekstremt kompleks og veldig, veldig interessant. Det er en slags gavepakke som skuespiller å bryne seg på det spennet. Denne filmen går over mange år og fra topp til bunn - som skuespiller er det som godteri, forteller hun ivrig til ABC Nyheter.

Hun sitter i kjelleren til Vika kino, på filmens første pressedag. Filmen ble ferdig klippet kvelden før pressevisningen, og Wilmann har enda ikke hatt mulighet til å se det ferdige resultatet.

På bordet foran henne står et rekesmørbrød hun ikke har rukket å begynne på - det ene intervjuet følges tett av det andre.

– Det er bare fint, det, sier Wilmann smilende, påført den samme røde leppestiften hun har på i de fleste showscenene i filmen.

– Passet ikke inn i kvinneidealet

Sonja Henie deltok i sitt første mesterskap som 10-åring. Hun vant OL-gull i kunstløp i 1928, 1932 og 1936, og er den mestvinnende kunstløperen i historien. Hun tok talentet videre til USA og forhandlet seg frem til en kontrakt på fire filmer med henne selv i stjernerollen.

– Hun passet virkelig ikke inn i datidens kvinneideal. Det er mye man kan si om Sonja, men hun er en skikkelig foregangskvinne på veldig mange felt. Det står det skikkelig respekt av, skryter Wilmann.

Wilmann ble inspirert av å spille Henie, og håper hun kan ta noe av hennes karakter med seg inn i sitt eget liv, spesielt å våge stå i det ubehagelige.

– Det å tørre å gå inn i en situasjon og kanskje oppleve at folk synes du er en drittkjerring, men tåle det. Det tenker jeg mange jenter kunne hatt litt mer av.

Skuespiller Eldar Skar spiller broren til kunstløpsdronningen i filmen, Leif Henie. Han lot seg imponere av Sonja Henies forhandlingsevne.

– På et tidspunkt var hun en av de rikeste kvinnene i verden. Det er helt hinsides når man tenker på det. Ingen kvinner forhandla om penger på den måten hun gjorde på den tiden - hun forhandlet slik menn gjorde, sier Skar til ABC Nyheter.

Se klipp fra «Sonja» under, hvor Henie forhandler med eieren av filmselskapet 20th Century Fox:

Les også: Liv Ullmann: – Det er jo ikke sånn jeg er!

Mye research

I tillegg til den fysiske utfordringen som lå bak rollen som den mestvinnende kunstløperen i historien, var det en utfordring for Wilmann å finne ut hvem Sonja Henie egentlig var.

Wilmann gjorde mye research til rollen og leste alt hun kom over av biografier, materiale, intervjuer og så på alt hun kunne av filmklipp. I tillegg dro hun til Las Vegas for å møte en gammel skøytekollega av Henie. Hun hadde blitt 83 år gammel.

– Det jeg synes er rørende med Sonja, er at hun var ekstremt modig. Hun var et menneske som aldri la seg ned og ga opp. Du ser et menneske som bare bretter opp ermene og fortsetter.

– Følte du deg noen gang ferdig med researchen?

– Nei! Jeg begynte til og med å lese litt gamle biografier nå før presseintervjuene for å passe på at jeg refererer til riktige kilder. Da jeg begynte å lese igjen, ble jeg helt sånn «åh, hu der altså!», sier Wilmann lattermildt.

Les også: Hollywoodstjernen som fikk sitt eget land

(Saken fortsetter under bildet)

Fra pressedagen på Vika Kino. Fra venstre: Valene Kane, regissør Anne Sewitsky, Ine Marie Wilmann, Pål Sverre Hagen og Eldar Skar. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Fra pressedagen på Vika Kino. Fra venstre: Valene Kane, regissør Anne Sewitsky, Ine Marie Wilmann, Pål Sverre Hagen og Eldar Skar. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Kvinnedominert filmproduksjon

«Sonja» skiller seg ut som en kvinnedominert filmproduksjon. Den har en kvinnelig hovedrolle, birolle, regissør, produsent og medforfatter av manus.

– Det er på høy tid. Jeg tipper også at publikum kommer til å være ganske glade for det, vi trenger litt avveksling. Jeg tror de fleste kommer til å tenke «Åh, deilig - endelig.» Jeg håper dette blir den første i en rekke av mange, forteller Wilmann ivrig.

Hun får medhold fra sin medskuespillerinne, irske Valene Kane (31). Hun spiller Sonja Henies assistent, fiktive Connie, en karakter som var en sammenslåing av den hæren av assistenter Henie hadde i løpet av livet sitt.
For Kane var antallet kvinner som jobbet på filmen noe av det som tiltrakk henne til prosjektet.

Valene Kane og Ine Marie Wilmann syntes begge det var på tide med en storfilm med flere kvinner både foran og bak kamera. Foto: Jose Haro / Maipo Film
Valene Kane og Ine Marie Wilmann syntes begge det var på tide med en storfilm med flere kvinner både foran og bak kamera. Foto: Jose Haro / Maipo Film

– Dynamikken mellom to damer på skjermen, uten en mann, var veldig interessant for meg.

– Kvinnelig vennskap har en så innviklet og interessant dynamikk - menn har rett og slett ikke den kompleksiteten kvinner har i sine vennskap. Jeg elsket å utforske det, forteller Kane entusiastisk til ABC Nyheter.

Den irske skuespillerinnen hadde aldri hørt om Sonja Henie før hun ble tilbudt rollen som hennes assistent, men hun ble raskt fascinert av henne.

– Hun var et virkelig fascinerende menneske. Til og med i dag ville hun vært fascinerende. Hun var en modig, selvsikker, inspirerende kvinne som utgjorde fantastiske ting. Hun var så forut sin tid, skryter Kane.

Les også: Reddet liv ved å endre hårsveisen

Ikke et glansbilde

Filmen skaper ikke et perfekt glansbilde av Henie - hennes dårlige sider kommer godt frem og man forlater kinosalen uten å helt vite hva man skal tenke om den tidligere Hollywoodstjernen. Wilmann synes det var utfordrende å stole på produksjonens fremstilling av Henie, og slippe kontrollen.

(Saken fortsetter under bildet)

– Denne historien, Sonja generelt, alt jeg leste om for å forberede meg - ingenting føltes datert. Det kunne like godt vært i dag. Hun var et veldig moderne menneske, forteller Wilmann med beundring. Foto: Adi Marineci / Maipo Film
– Denne historien, Sonja generelt, alt jeg leste om for å forberede meg - ingenting føltes datert. Det kunne like godt vært i dag. Hun var et veldig moderne menneske, forteller Wilmann med beundring. Foto: Adi Marineci / Maipo Film

– Om Sonja kunne man fortalt veldig mange forskjellige historier, og da hadde det også blitt forskjellige karakterer tror jeg. Jeg digger henne jo.

Kane syntes Henie kunne virke «så fæl». Da ble Wilmann beskyttsom:

– Jeg ble litt sånn «men hun er ikke det! Jeg kan skjønne at du opplever det sånn, men det er en grunn til at hun blir kald her! Det er en grunn til at hun gjør som hun gjør.» Jeg må tåle at andre kanskje ikke liker henne, forteller Wilmann og smiler blygt.

Les også: «Den sorte Marilyn»: – Hadde jeg vært hvit, ville jeg erobret verden

Ensomheten til Henie

Wilmann forteller om en kunstner som kjente Henie på hennes siste år. Han fortalte at Henie aldri sluttet å overraske, og alltid viste nye sider ved seg selv.

– Det er nok litt av ensomheten til Sonja - jeg tror kanskje ikke noen noen gang kom helt inn på henne.

Sonja Henie i sitt og ektemannen Niels Onstads hjem Granholtet på Landøya i 1956. Foto: Sverre A. Børretzen / NTB scanpix
Sonja Henie i sitt og ektemannen Niels Onstads hjem Granholtet på Landøya i 1956. Foto: Sverre A. Børretzen / NTB scanpix

– Jeg føler det er litt det inntrykket man sitter igjen med når man har sett filmen, at ingen helt vet hva som foregår her inne, sier Wilmann og holder en hånd på brystet.

Henie fremstilles som svært selvopptatt i filmen. Omtrent alltid får den bastante kunstløperen viljen sin og har kontroll over alle menneskene i livet sitt.

Wilmann lener seg frem i sofaen og starter så vidt på en forklaring, før hun pauser litt. Hun begynner på nytt:

– Altså - hun ble tatt ut av skolen i fjerde klasse. Hun har ikke lært normale sosiale koder. Alt handlet om henne, og det hun driver med - karriere fra hun var 10 år. Det gjør noe med hele fokuset ditt. Fokuset ditt er jo en egosentrisk måte å leve et liv på, og det setter spor i relasjonene - selv til de aller nærmeste, forteller hun med stor innlevelse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:56 Flyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48 Demokrater vil stille Trump for riksrett04:27 Reiseselskapet Thomas Cook slått konkurs04:24 Tre Emmy-priser til «Chernobyl»04:11 Ving: 9.000 nordmenn berørt av Thomas Cook-konkurs03:40 Flere på fulltid i byggebransjen03:06 Emmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43 Van Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36 Solskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45 Mistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38 Iran vil legge fram plan for Persiabukta12:08 Utagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00 Drillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56 Friskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44 Politiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33 De minste barna rammes oftest av grov vold09:58 Rapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43 Stor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15 Kjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13 Ferieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30 Forsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02 22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58 Hongkong forbereder seg på nye protester06:22 Kvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21 Sri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Colombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09 LO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55 Nye demonstrasjoner mot Egypts president03:15 FN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36 Tidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34 Over 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11 Nytt jordskjelv i Albania01:56 Brann på gård i Nome slukket00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania
Siste nytt
04:56NorgeFlyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett04:27VerdenReiseselskapet Thomas Cook slått konkurs04:24VerdenTre Emmy-priser til «Chernobyl»04:11NorgeVing: 9.000 nordmenn berørt av Thomas Cook-konkurs03:40NorgeFlere på fulltid i byggebransjen03:06VerdenEmmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43VerdenVan Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36SportSolskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45SportMistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38VerdenIran vil legge fram plan for Persiabukta12:08NorgeUtagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00Helse og livsstilDrillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56SportFriskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44NorgePolitiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33NorgeDe minste barna rammes oftest av grov vold09:58VerdenRapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43NorgeStor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15SportKjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13ReiseFerieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30NorgeForsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02Verden22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58VerdenHongkong forbereder seg på nye protester06:22NorgeKvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21VerdenSri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenColombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09NorgeLO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president03:15VerdenFN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36NorgeTidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34VerdenOver 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11VerdenNytt jordskjelv i Albania01:56NorgeBrann på gård i Nome slukket00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania
Populært