Meny

Kringkastingssjefen om DAB-overgangen: – Jeg var bekymret

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har ledet NRK gjennom radiodigitaliseringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen erkjenner at han var bekymret for radiodigitaliseringen i Norge.

– Ja, jeg var bekymret.

– Hvorfor var du det?

Da jeg kom til NRK i 2013, tenkte jeg at slukkeplanen ikke var kommet langt nok. Og jeg er helt overbevist om at vi ikke hadde fått overgangen til DAB hvis ikke NRK og de største kommersielle radioaktørene hadde stått sammen om det. Hadde ikke vi stått sammen, hadde det ikke vært mulig å gjennomføre overgangen, sier Eriksen til ABC Nyheter.

Han overtok som kringkastingssjef to år etter at digitaliseringen av radio ble vedtatt av Stortinget i 2011.

Jeg var usikker på om overgangen ville bli for kostbar, både i lyttere og reklameinntekter, for de kommersielle aktørene. Men vi fant frem til en felles plattform, vi så at DAB ga nye muligheter, og vi lagde en slukkeplan hvor NRK tok et spesielt ansvar ved å slukke sine FM-sendere først, påpeker NRK-sjefen.

Klart for ny DAB-debatt på Stortinget

I løpet av 2017 ble FM-nettet gradvis slukket for de riksdekkene radiokanalene, NRK, P4 og Radio Norge.

Enkelte kommersielle lokalradiokanaler måtte også avslutte sine sendinger på FM-nettet.

Slukkingen har ført til stor debatt i Norge, og tidvis blitt sterkt kritisert.

Senterpartiet har vært skeptiske til overgangen, og mediepolitisk talsperson i partiet, Åslaug Sem-Jacobsen, stilte kulturminister Trine Skei Grande flere kritiske spørsmål under onsdagens spørretime på Stortinget.

Aktuelt: Vedum vil skru på FM-nettet igjen

(Se video: Skei Grande ble presset om DAB)

Tirsdag møttes Skei Grande og radiobransjen til debatt om digitaliseringen, og til tider ble det ampert under debatten. NRK, P4, Bauer Media og Norsk Lokalradioforbund var blant deltagerne.

Etter initiativ fra Sem-Jacobsen, skal det avholdes en interpellasjon på Stortinget førstkommende torsdag om DAB-overgangen.

Hun utfordrer justis-, beredskaps- og innvandringsminister, Tor Mikkel Wara, på følgende:

– Vil statsråden foreta en ny vurdering av å få P1 på FM-båndet for å gjenopprette beredskapen på samme nivå som før FM-slukkingen, og hvilke tiltak vil departementet iverksette for å kompensere for den svekkede beredskapssituasjonen?, skriver Sem-Jacobsen i sitt spørsmål til regjeringen.

– Det er ikke noe FM-nett å slå på

Thor Gjermund Eriksen under tirsdagens debatt om DAB-overgangen. Foto: Tobias Fredø / Kampanje

Det er verken myndighetene, NRK eller andre radiostasjoner som distribuerer DAB- eller FM-nettet. Det er det Norkring som gjør.

I sommer ble det kjent at Norkring hadde sendt noe av det demonterte FM-utstyret til Malawi i Afrika.

Det er ikke noe FM-nett å slå på, slår kringkastingssjefen fast overfor ABC Nyheter.

Jeg tror debatten om overgangen kommer til å roe seg etter hvert, samtidig som jeg har respekt for engasjementet til kritikerne. Jeg opplever at de fleste i Norge gleder seg over et bedre radiotilbud, og ikke står opp om morgenen og tenker at DAB-overgangen er et veldig alvorlig overgrep, sier Thor Gjermund Eriksen.

Høyre: – Å skru på FM-nettet igjen blir å rygge inn i fremtiden

Samleside: Her kan du lese alle sakene om DAB- og FM-bråket

Populært