Risikoen for eggstokkreft og hjernekreft øker ved høyt inntak av ultraprosessert mat

Frossenpizza regnes gjerne som ultraprosessert mat.
Frossenpizza regnes gjerne som ultraprosessert mat. Foto: Dalibor Musil / / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ultraprosessert mat kan øke risikoen for å utvikle hjernekreft og spesielt eggstokkreft, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ultraprosessert mat er industriprodusert mat som inneholder stoffer du typisk ikke finner på kjøkkenet. Mange av ingrediensene er tatt ut av de opprinnelige råvarene, bearbeidet, og satt sammen til fristende, velsmakende og langtidsholdbare produkter. Ofte ved hjelp av fargestoffer, overflatemidler og konserveringsmidler.

Forskere ved institutt for folkehelse Imperial College London har gjennom omfattende studier vurderte kostholdet til nesten 200.000 middelaldrende voksne i Storbritannia over en periode på ti år.

Spesielt to typer kreft

Det den ferske studien viser er at det er særlig to typer kreft ultraprosessert mat øker risikoen for å få.

– Høyere inntak av ultraprosessert mat er assosiert med en større risiko for generell kreft og spesielt eggstokkreft og hjernekreft, heter det i forskningsrapporten ifølge Washington Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De som inntar ultraprosessert mat og drikke har også høyere risiko for blant annet overvekt og fedme, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.

Forskerne ved Imperial College London fant også ut at inntak av ultraprosessert mat øker risikoen for å dø av kreft. Forskere ved International Agency for Research on Cancer, universitetet i Sao Paulo and Nova-universitetet i Lisboa har også bidratt i studien.

I studien dras matvarer som frokostblanding, frossenpizza, brus og chips som eksempler på ultraprosessert mat.

Rundt 60 prosent av kaloriene voksne mennesker i USA får i seg, stammer fra ultraprosessert mat. I England, Frankrike, Canada, Libanon og Japan, ligger prosenten på mellom 25 og 50, skriver Washington Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så mange utviklet kreft

Av de totalt 197.426 britene som deltok i studien var det 15 921 som utviklet kreft. 4009 av deltakerne døde som følge av kreftrelaterte årsaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For hver tiende prosents økning av ultraprosessert mat i en persons kosthold, økte forekomsten av kreft med totalt to prosent, skriver Imperial College London i en uttalelse i forbindelse med resultatet.

Samtidig lå økningen av eggstokkreft på 19 prosent for hver tiende prosents økning av ultraprosessert mat i en persons kosthold.

I studien er det uklart hvorfor forekomsten av eggstokkreft var høyere enn andre krefttyper, men ifølge annen forskning skal det være en sammenheng mellom krefttypen og stoffet akrylamid, som ifølge FHI sannsynligvis er et kreftfremkallende stoff som dannes hvis man steker matvarer som inneholder mye stivelse.