ABC Observerer:

En glad - men trengende - laks?

SHIT IN: Nyere forskning viser at en oppdrettslaks som går på plantemat driter mer enn en som spiser vanlig mat. Gjør det oss gladere?
SHIT IN: Nyere forskning viser at en oppdrettslaks som går på plantemat driter mer enn en som spiser vanlig mat. Gjør det oss gladere?

Er det sånn i den tunge lakseindustrien som i databasemiljøet: Putter du skitt inn, kommer det skitt ut? Men er det på midten godt da?

Og er laksen selv happy med det?

Spørsmålene står nærmest i stim etter at Dagens Næringsliv før helgen kunne avsløre nok et miljøproblem knyttet til lakseoppdrett: Oppdrettslaks slipper ut en halv milliard kilo dritt og slam i året, og mer kan det bli.

– Jo mer planteråvarer i fiskefôret, desto mer kommer ut i andre enden, sier forsker Turid Synnøve Aas ved Nofima til avisen.

Hennes kollega Vivian Husa på Havforskningsinstituttet konstaterer at det produseres en halv kilo fiskeskitt og fôr-spill per kilo produsert laks.

En vanlig oppdrettslaks legger igjen rundt to kilo hard avføring på havbunnen før den ender opp på frokost- eller middagsbord.

Årsaken til alarmen er at det brukes stadig mer plantebasert fôr til laksen. Siden den i utgangspunktet er «kjøtteter», sklir mer av maten gjennom kroppen og kommer ut ufordøyd - men den blir ikke sporløst borte.

Mens inntektene fra laksenæringen går mot toppen, ender laksedritten på bunnen og blir liggende og lage problemer for fisk og miljø.

Som i alle andre bransjer gjelder for laksenæringen at putter du «shit in» er det «shit» som kommer ut.

Og blir vi selv glade lakser av slike nyheter?

Les også:

70 000 ganger godnatt, Christen Sveaas

Reis, men ikke røyk!

HO-HO, er det noen krenka barn her?!

Busemann for tog!

Mer fra ABC Nyheter
Stemmer

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus