Israel slipper LO inn trass i kongressvedtak om boikott av Israel

BOIKOTT: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er pålagt av LO-kongressen å arbeide for økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel.
BOIKOTT: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er pålagt av LO-kongressen å arbeide for økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mars vedtok Israel en lov som forbyr innreise for folk som støtter boikott av landet. Nå får ABC Nyheter opplyst at Israel ikke automatisk vil utelukke LO-medlemmer, trass i LO-vedtak om boikott av Israel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Siden dialog og resolusjoner har hatt liten effekt må det heretter arbeides for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel for å nå disse målene.»

Slik lyder vedtaket LO-kongressen fattet i sitt handlingsporogram 1017-2021 - mot advarsler fra LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

«Vil sette samarbeidet i fare»

– En boikott vil sette palestinske arbeidere og fagbevegelse i mye, mye vanskeligere situasjon enn i dag. En boikott fremmet av LO vil sette samarbeidet med palestinere i fare. Da vil vi bli nekta innreise, og våre revisorer vil bli nekta innreise. Da faller grunnlaget for vårt samarbeid bort. Vi MÅ fortsette å jobbe politisk, framholdt Gabrielsen.

Med 193 mot 117 stemmer ble boikott-kravet likevel vedtatt.

I perioden fra LO-kongressen til nå har ikke ABC Nyheter funnet noen henvendelser fra LO til departementene om boikott, i de offentlige postjournalene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En internasjonal boikott er ikke noe LO kan gjøre alene. Det arbeides nå internt med å vurdere tiltak, kanaler og mulige støttespillere, forteller LOs informasjonssjef Jenny Ann Hammerø i en epost.

– Oppfølgingen vil skje i samråd med våre forbund og internasjonale samarbeidspartnere. Det vil fortsatt ta litt tid før vi kan gi svar på hva dette kan innebære i praksis, legger hun til.

LO har nylig protestert mot USAs beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, i form av et brev til USAs ambassade.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Israels ambassade med sterk reaksjon mot LO

– LO-medlemskap utelukker ikke

Gabrielsen hadde grunn til uro.

I mars vedtok Israels nasjonalforsamling, Knesset, en lov som forbyr utstedelse av visum eller oppholdstillatelse til utenlandske statsborgere som oppfordrer til akkurat det LO nå står for - økonomisk, kulturell eller akademisk boikott, enten det er av Israel eller de ulovlige bosetningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Umiddelbart kunne ikke den israelske ambassaden i Norge fastslå om loven ville ramme innreise for representanter fra LO eller medlemsforbundene.

Men nå avklarer ambassaden Israels holdning i en skriftlig uttalelse til ABC Nyheter:

«Innreiseforbudet gjelder ikke medlemmer av LO og medlemsforbund per se, men aktivister som delegitimerer den jødiske statens suverenitet. Grensepolitiet vurderer hvert enkelt tilfelle og har mandat til å håndheve loven om innreisetillatelse.»

Les også: Israel forbyr innreise for boikott-tilhengere

På kollisjonskurs om flyktninger

LO krever at norske myndigheter fører en politikk som bidrar til at Israel avslutter okkupasjonen av Vestbredden og annekteringen av palestinsk land. Blokaden av Gaza må oppheves, muren rives, heter det i LO-kongressens vedtak, som også gikk lenger:

LO krever at de mange palestinske flyktningene som siden opprettelsen av Israel har bodd i flyktningeleire i nabolandene, eller andre steder, skal få rett til å vende hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kravet om at alle palestinske flyktninger, som i generasjoner har blitt brukt som brikker i et politisk spill av sine egne ledere og andre i regionen, skal «vende tilbake til sine hjem», betyr i praksis at Israel ikke lenger vil kunne eksistere som en jødisk, demokratisk stat.», skriver den israelske ambassaden videre til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Boikott er destruktivt»

Ambassaden skriver videre at i Israel har alle borgere like politiske og sosiale rettigheter, og israelske arabere er godt integrert i det israelske samfunnet. Israelske arabere har langt bedre levekår i Israel enn i de fleste land i Midtøsten - mens palestinere med flyktningstatus i naboland som Libanon, blir behandlet som andrerangs borgere uten samme rettigheter på lik linje med resten av befolkningen.

«Israel støtter en tostatsløsning basert på to stater for to folk. Boikott som virkemiddel, er en destruktiv fremgangsmåte for å oppnå reell og varig fred. Boikott skaper splid, og hindrer oppbygging av tillit og gjensidig anerkjennelse nødvendig i en fredsprosess.», konkluderer ambassaden.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra LO