Trump får kraftige Jerusalem-advarsler

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarer om at Trump krysser en rød linje dersom han anerkjenner Jerusalem som hovedstad i Israel. Foto: AP / NTB scanpix.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarer om at Trump krysser en rød linje dersom han anerkjenner Jerusalem som hovedstad i Israel. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved å anerkjenne Jerusalem som hovedstad i Israel vil Donald Trump krysse en grense for muslimer, advarer Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Herr Trump! Jerusalem er en rød linje for muslimer, sa Erdogan i en TV-sendt tale til sitt eget parti tirsdag formiddag.

Videre advarte han om et slikt steg vil føre til at Tyrkia kaller inn til et hastemøte i Organisasjonen for Islamsk samarbeid (OIC), og han advarte også om at Tyrkia kan «gå så langt» som å kutte alle bånd til Israel.

Lignende advarsler runget også fra andre muslimske land. Saudi-Arabia uttrykker sin «dypeste bekymring» over meldingene om at USA-president Donald Trump kan komme til å anerkjenne Jerusalem som hovedstad i Israel.

– Dette vil få alvorlige konsekvenser og vil føre til ytterligere komplikasjoner i konflikten mellom Palestina og Israel. Det vil også forhindre de pågående forsøkene på å få liv i fredsprosessen der, heter det i en saudiarabisk uttalelse tirsdag.

Nabil Shaath, rådgiver for Palestinas president Mahmoud Abbas, understreker det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette ville fullstendig ødelagt enhver mulighet Trump har for å spille rollen som en ærlig fredsmegler, sier han.

Selv EU uttrykker sterk uro rundt Trumps avgjørelse.

– Siden tidlig i år har EU vært klare og tydelige i forventningene om at man må reflektere grundig over konsekvensene av en eventuell unilateral beslutning om Jerusalems status, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Aktuelt:

Høyesterett gir grønt lys til Donald Trumps innreiseforbud

Trump klager over «urettferdig» behandling av Flynn

Økende vekst og inflasjon i Tyrkia