BMW har laget en selvkjørende motorsykkel

Se video av BMWs selvkjørende motorsykkel i aksjon. 

Den skal ikke selges til MC-entusiaster, men bidra til å bedre sikkerhetssystemer på fremtidens motorsykler. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en testbane i Provence i Frankrike ble journalister og bransjefolk vitne til at en motorsykkel kjørte helt på egen hånd. Motorsykkelen, en BMW R 1200 GS, startet av seg selv, kjørte en runde rundt banen før den stanset av seg selv, uten å velte.

En selvkjørende motorsykkel kan virke meningsløst. Hva skal sjåføren ta seg til om motorsykkelen gjør all jobben? Da virker kanskje andre transportkjøretøy mer fornuftige å bruke.

Sikkerhetsteknologi

BMWs plan med den autonome motorsykkelen er imidlertid ikke masseproduksjon og salg. Produsenten ønsker å bruke den til å utvikle teknologi som kan bedre sikkerheten for motorsyklister.

MC-sjåfører er gruppe trafikanter som er mer utsatt for alvorlige skader og dødsfall dersom de havner i en trafikkulykke enn bilister er.

– Prototypen hjelper oss å få utvidet kunnskap om kjøretøyets dynamikk. Slik kan vi klassifisere sjåførers oppførsel, og fastslå om fremtidige situasjoner vil bli farlige. Målet er at motorsykkelen skal kunne informere, advare eller gripe inn direkte, sier sjefingeniør Stefan Hans.

Les også: MC-fører (60) filmet sin egen villmannskjøring

Vil hjelpe uoppmerksomme sjåfører

I to år har han og en gruppe ingeniører jobbet med prosjektet bak lukkede dører.

BMW håper å bruke det autonome kjøretøyet til å utvikle tryggere motorsykler som skal hjelpe uoppmerksomme sjåfører i farlige situasjoner ved veikryss, av- og påkjørsel og bremsing.

BMWs første autonome motorsykkel ble presentert på BMW Motorrad Techday 2018 tidligere i september.

BMW er ikke den første produsenten som har tatt i bruk kunstig intelligens i sine motorsykler: Honda avduket veltesikker motorsykkel

Les også: Sandra ble overveldet av «vinglete» MC-fører

Personvernpolicy