Mener Dales tiltak for tunge kjøretøy ikke holder: – Folk går på bløffen

<p>Regjeringen lanserte denne uken flere tiltak for å bedre sikkerheten for vogntog på vinterveier. Her har et utenlandsk vogntog kjørt seg fast i hurtigtørkende sement på Grefsen i Oslo.</p>
Regjeringen lanserte denne uken flere tiltak for å bedre sikkerheten for vogntog på vinterveier. Her har et utenlandsk vogntog kjørt seg fast i hurtigtørkende sement på Grefsen i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Transport- og logistikkforbundet ønsker de nye tiltakene velkommen, men: – Hvis du som sjåfør ikke har riktig kompetanse, utstyr og erfaring, vil ikke dekkene redde deg.

Artikkelen er oppdatert.

Tirsdag denne uken presenterte samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) nye tiltak for å bedre trafikksikkerheten på norske vinterveier for tunge kjøretøy. Strengere krav til vinterdekk fra 15. november 2020, 20 millioner kroner til flere kontroller og høyere gebyrer for manglende vinterutrustning er løsningene ministeren la på bordet.

Svein Furøy er generalsekretær i Transport- og logistikkforbundet (TLF). Foto: Transport- og logistikkforbundet
Svein Furøy er generalsekretær i Transport- og logistikkforbundet (TLF). Foto: Transport- og logistikkforbundet

NAF og Norges Lastebileier-Forbund (NLF) berømmer regjeringen for endringene de gjør og at de kommer på plass så raskt.

– Dette er en svært gledelig nyhet både for transportnæringen og for øvrige trafikanter. Vi var meget imponerte over responstiden til samferdselsministeren, som etter vårt endringsforslag tidligere i år responderte positivt etter bare et par dager. Den endelige forskriften er også helt i tråd med vårt høringsinnspill, sier NLF-direktør Geir A. Mo i en pressemelding.

Bakgrunn: Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy

– En løsning de finner salgbar

Den relativt nyetablerte medlemsorganisasjonen Transport- og logistikkforbundet (TLF) er også fornøyd med endringen, men mener at regjeringen ikke går langt nok.

Generalsekretær Svein Furøy tror ikke tiltakene Dale kommer med vil løse problemene.

– Strengere krav til vinterdekk er en av løsningene de finner salgbar. Det høres flott ut og folk går på bløffen. Hva vet vel menigmann om fysikken og teknologien som ligger til grunn for å kunne føre et vogntog trygt på glatte norske vinterveier. Men tiltaket er nok til å stagge en sint befolkning og til og med deler av fagbevegelsen lar seg lure av disse dresskledde karene, sier Furøy til ABC Nyheter.

Han mener strengere krav til kvalitet på vinterdekk er nødvendig, og ønsker endringene velkommen, men tror ikke det løser sikkerhetsutfordringen.

– Hvis du som sjåfør ikke har riktig kompetanse, utstyr og erfaring, vil ikke dekkene redde deg. Når du i tillegg kommer fra et land med en av Europas dårligste kjørekulturer målt i antall drepte i trafikken kombinert med lav lønn, lite søvn og dårlig mat krydret med tidspress og et kjøretøy som er dårlig egnet for vinterkjøring, ja så skjønner alle at dette ikke blir bra.

Furøy mener den eneste måten Norge kan få trafikksikre vinterveier på, er å redusere antall utenlandske kjøretøy, og bedre kompetansen til de som kjører i Norge. TLF jobber for å få på plass et transportregister for internasjonal godstrafikk og kabotasjeturer i Norge.

– Det vil gi oss en fullstendig oversikt over hvem som opererer her. Har de alt de trenger? Er utstyret i orden? Er oppdrag og lønn innenfor loven? Det vil kunne gi oversikt over hvem som er transportkjøper og som bestiller disse bilene inn i Norge.

Hva er kabotasje?

Kabotasje er transport mellom steder innad i en annen stat enn der transportøren hører hjemme.

Kabotasje er forbudt - i utgangspunktet.

EU liberaliserer imidlertid transportsektoren med regler som åpner for kabotasje med visse begrensninger.

Klimautslipp er begrunnelsen for EUs kabotasjeregelverk. Det gir utenlandske transportører rett til å utføre inntil tre innenlandske transportoppdrag etter at de har kjørt gods eller busspassasjerer fra utlandet til Norge.

Sosial dumping: I virkeligheten opplever bransjen, fagbevegelsen og myndighetene i flere land at ordningene fører til sosial dumping og konkurranse fra selskaper som bruker dårlig teknisk standard.

Les mer om EUs kabotasjeregelver hos europalov: Om bussbransjen og om godsbransjen.

Les om kabotasje hos regjeringen

Les om kabotasje hos Norges Lastebileier-forbund

Registerforslag havarerte i 2012 og 2018

Et transportregister viser seg imidlertid å være vanskelig å etablere. Stoltenberg-regjeringen foreslo å opprette et lignende register i 2012, men det var ikke i tråd med EØS-regelverket og forslaget ble skrinlagt.

I oktober 2018 fremmet SV et nytt forslag om å etablere et transportregister, og fikk støtte fra blant andre Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Regjeringspartiene stemte imot forslaget, og samferdselsminister Jon Georg Dale argumenterte med at et register også nå vil være ulovlig innenfor regelverket til EØS.

Det er et felleseuropeisk regelverk som gjelder for internasjonal transport og kabotasjekjøring. For å endre og stramme opp regelverket må Norge få gjennomslag i EU.

Vesentlig gebyrøkning endrer lønnsomheten for juks

At de nye tiltakene for å trygge tunge kjøretøy på norske vinterveier er en bløff, går ikke samferdselsminister Jon Georg Dale med på.

– Vi mener det vil gjøre veiene tryggere av flere grunner. Dekkravene er skjerpet, og utskiftingen begynner ganske raskt. De gebyrsatsene vi legger opp til er høye, og de akkumuleres. Hvis du mangler kjettinger til fire dekk får du nå fire bøter hvor du tidligere kun fikk én. Dermed blir det vesentlig dyrere å ikke følge regelverket, sier han til ABC Nyheter

Resultatet blir at risikoen for å bli tatt er såpass stor at det vil være lønnsomt for aktørene å la være å jukse, mener Dale.

Dale: Grensekontroll ikke nok mot vogntogmangler

Stiller krav til vær-kompetanse i EØS-regelverk

Dale ønsker fremdeles å gjøre mer for å bedre sikkerheten på norske vinterveier enn de tiltakene som ble presentert tirsdag.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Hvis du har et gyldig sertifikat i et EU-land, kan du kjøre i alle de andre. Hvis vi først får aksept for lovendringer eller innstramminger i EU, vil det bli anvendt i de fleste land. Derfor bruker vi mye tid på å jobbe med disse sakene i EU. Vi prøver å få til innstramminger for kabotasjeregelverket, sier Dale til ABC Nyheter.

Det er flere ting Norge ønsker å endre på i dagens kabotasjeregelverk.

– Hele mobilitetspakken som regulerer kabotasje forsøker Norge å stramme inn på flest mulige områder. I dag har du lov til tre kabotasjeturer i løpet av et opphold. Deretter kan du krysse grensen til Sverige og komme inn igjen med én gang. Vi mener det bør være en karantenetid. Det er et eksempel på innstramminger vi mener er nødvendige. Vi har fått til noen gjennomslag, men jobben er ikke sluttført i EU enda.

En endring Norge med flere andre land har fått gjennomslag for, er strengere krav til kompetanse til å takle ulike værforhold i føreropplæringen, slik at utenlandske sjåfører kan bli bedre rustet til å kjøre i Norge på vinterstid.

– Det innebærer at det i føreropplæringen i EU-land blir stilt strengere krav til vinterkompetanse. Dermed blir nye sjåfører som tar sertifikat i EU bedre kvalifisert til å kjøre på vinterveier.

Den direktivendringen trer i kraft fra 1. januar 2020.

TLF mener Dale lyver

Svein Furøy i TLF mener imidlertid at Dale lyver når han sier det blir stilt strengere krav til vinterkompetanse i EU-land.

Ifølge et notat på regjeringen sine sider om direktivendringene, har det blitt vedtatt et kompromiss om å styrke kjøreopplæringen i EU-land. Det lyder som følger:

«I det vedtattet kompromisset er det bestemt at det skal være fokus på kjøring på veger av ulik standard, med ulik trafikkmengde, og under ulike værforhold. Sjåføren skal forstå hvordan et transportoppdrag skal forberedes og planlegges når værforholdene er unormale, bruk av sikkerhetsutstyr og skal kunne ta stilling til om oppdraget må avbrytes eller utsettes grunnet værforholdene.»

– Det er dette ministeren mener med vinterkompetanse, men det de har fått gjennomslag for har ingen betydning for vinterkompetansen til sjåfører fra Øst-Europa, sier Furøy.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:37 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø
Siste nytt
00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:37NorgeNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø
Populært