Kun ett selskap søkte om støtte i konkurransen:

Fortum vil bygge 26 hurtigladere i Finnmark – venter på pengesvar fra Enova

Fortum har over 1800 hurtigladestasjoner i Norge, men ingen i Finnmark. Det vil selskapet gjøre noe med, men de er avhengig av å lande en økonomisk avtale med det statlige selskapet Enova.
Fortum har over 1800 hurtigladestasjoner i Norge, men ingen i Finnmark. Det vil selskapet gjøre noe med, men de er avhengig av å lande en økonomisk avtale med det statlige selskapet Enova. Foto: Fortum

Finnmark kan få et enormt elbil-løft neste år når 26 nye hurtigladestasjoner skal etableres. Men prosjektet står i fare for å ryke, hvis Enova bevilger Fortum mindre penger enn de ønsker seg.

Finnmark henger bak resten av Norge på utviklingen av infrastruktur for elbiler. Fylket fikk sin første hurtigladestasjon i fjor, som åpnet i Kirkenes på julaften. I sommer åpnet hurtigladestasjon nummer to, i Alta.

Før neste sommer kan ladeinfrastrukturen i Finnmark få et kjempeløft.

Ladeselskapet Fortum har søkt investeringsstøtte fra det statlige selskapet Enova til å etablere 25 eller 26 hurtigladepunkter i Finnmark og Nord-Troms.

– Vi er opptatt av at det skal bli lettere for folk i Finnmark å bruke elbiler. Det er det største fylket vi har med avstander folk i resten av landet ikke er vant til, og en relativt spredt bosetning gjør det vanskelig å bygge uten offentlig støtte, sier prosjektleder Snorre Sletvold i Fortum til ABC Nyheter.

(Artikkelen fortsetter under)

Finnmarks første hurtigladestasjonen åpnet i Kirkenes på julaften. Her er ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen sammen med representanter fra Varanger Kraft på den offisielle åpningen. Foto: Anna Kireeva/Bellona
Finnmarks første hurtigladestasjonen åpnet i Kirkenes på julaften. Her er ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen sammen med representanter fra Varanger Kraft på den offisielle åpningen. Foto: Anna Kireeva/Bellona

Forhandler om penger

Tidligere i år lyste Enova ut en konkurranse om å etablere 25 hurtigladestasjoner fordelt på tre områder: Øst-Finnmark, Midt-Finnmark, og Vest-Finnmark og Nord-Troms. Tilbyderen med det laveste tilbudet ville få investeringsstøtte til å bygge hurtigladestasjonene, slik at de kun må betale for drift og vedlikehold.

Fortum søkte om investeringsstøtte for alle tre områdene i Finnmark. Det var det eneste kvalifiserte selskapet som søkte. Hadde det vært flere enn én kvalifisert aktør som søkte, kunne Enova gitt investeringsstøtte til vinneren med en gang, og byggearbeidet kunne startet umiddelbart.

At det kun ble én søker har ført til utsettelse av byggestart, og usikkerhet knyttet til om prosjektet i det hele tatt blir realisert.

– Med flere søkere er det konkurransen mellom dem som avgjør hvilken støtte som er nødvendig for å utløse byggingen. Det er det laveste tilbudet som vinner. Når det kun er én søker stiller situasjonen seg annerledes. Vi har da anledning til å gå inn i forhandlinger med søkeren om reelle kostnader og støttebehov. Det er der vi står nå, sier kommunikasjonsrådgiver i Enova, Daniel Milford Flathagen til ABC Nyheter.

Enova ønsker ikke å gå ytterligere inn på den konkrete saken, da den fortsatt er under saksbehandling.

Les også: Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs

Se hvilke steder som ble lyst ut i konkurransen, og som kan få hurtigladere neste år, i faktaboks.

Enova har utlyst konkurranse om å etablere hurtiladere på disse 25 stedene:

Fortum med samarbeidspartnere har søkt om støtte fra Enova til tre ulike område-pakker i Finnmark. Dersom partene klarer å få på plass en avtale, vil følgende steder få hurtigladere:

Øst-Finnmark, E6 Levajok – Kirkenes og E75 Vardø – Varangerbotn:

 • Kirkenes
 • Varangerbotn
 • Tana bru
 • Vadsø
 • Vardø
 • Levajok
 • Båtsfjord
 • Berlevåg
 • Mehamn
 • Kjøllefjord
 • Ifjord

Midt-Finnmark, E6 Karasjok – Skaidi og E69 Nordkapp – Olderfjord:

 • Honningsvåg
 • Skaidi
 • Olderfjord
 • Lakselv
 • Karasjok
 • Hammerfest
 • Havøysund

Vest-Finnmark og Nord-Troms, E6 Alta – Skibotn, E8 Skitbotn – Svenskegrensa og E45 Alta – Kautokeino:

 • Alta
 • Máze
 • Kautokeino
 • Burfjord
 • Sørkjosen eller Storslett
 • Mellom Olderdalen og Skibotn
 • Øksfjord

I tillegg ønsker Fortum å etablere en ladestasjon ved Suossjavri Fjellstue, slik at de til sammen bygger ut 26 nye ladeanlegg i Finnmark og Nord-Troms.

Kilde: Enova og Fortum

Prosjektet kan ryke

Saken er fremdeles til behandling hos Enova. Fortum hadde håpet på et svar innen slutten av august, slik at de kunne få etablert noen ladestasjoner før vinteren.

– Nå skal saken være klar for en innstilling i løpet av oktober, med tilsagn i begynnelsen av november. Det har vært litt frem og tilbake med avklaringer av det tilbudet vi har lagt på bordet i forhold til hvilke pengesummer Enova har tilgjengelig for å gi ut. Det er snakk om noen tekniske avklaringer av mindre og større art, sier prosjektleder Sletvold i Fortum.

Han vil ikke gå inn i detalj på hvilke tekniske deler som trenger avklaring, men fordi det er store pengesummer involvert må saken behandles på øverste hold i Enova før investeringsmidlene blir delt ut. Det er en av grunnene til at prosessen tar lang tid.

– Er det en fare for at hele prosjektet kan ryke, slik det står nå? spør ABC Nyheter.

– Fortum har fortsatt intensjoner om å bygge hurtigladere i Finnmark. Dersom Enova stiller vanskelige betingelser eller gir oss et lavere tilskudd enn det vi har satt som intern grense, kan prosjektet ryke.

Gitt at Enova og Fortum kommer til en enighet, vil arbeidet med å få på plass hurtigstasjonene starte så fort telen forsvinner fra bakken. Forhåpentligvis vil et flertall av laderne være klare til bruk for Finnmarks bilister før sommeren 2020.

Samarbeider med syv lokale kraftselskaper

ABC Nyheter intervjuet Fortum om mangelen på hurtigladere iFinnmark i november i fjor, da fylket enda ikke hadde én eneste hurtiglader.

Ladesjefen i Fortum uttalte da at de ikke bygget ut hurtigladere i Finnmark fordi det er for dyrt, blant annet på grunn av høye vedlikholdskostnader.

– Det er ikke nok med 100 prosent investeringstilskudd i Finnmark. Ja, du får et ladenettverk «gratis», men du må drifte det i minimum tre år, hvis ikke kan Enova trekke tilbake støtten. Både drift og vedlikehold koster så mye penger at det ikke er lønnsomt å drive ladestasjoner så langt nord i landet, fordi det er så få elbiler der, sa Ole Gudbrann Hempel i Fortum den gangen.

I den nye konkurransen gir ikke Enova noe ekstra støtte utover 100 prosent investeringstilskudd.

– Hva er grunnen til at dere har ombestemt dere nå, under ett år senere?

– Nå har vi fått med oss syv lokale kraftselskaper på laget. Det er helt avgjørende, svarer Snorre Sletvold i Fortum.

Selv om Fortum står som søker på konkurransen, har de inngått et samarbeid med Alta Kraftlag, Varanger Kraft, Nordkyn Kraftlag, Repvåg Kraftlag, Hammerfest Energi, Luostejok Kraftlag og Ymber.

– De kjenner sine deler av regionen. Vi er avhengige av lokale kontaktpersoner og samarbeidspartnere som har et medeierskap til konseptet og til helhetsløsningen. Sammen danner vi et nettverk som kan bidra til at kundeservice og vedlikehold fungerer.

Elbilforeningen: – Enova må få ut fingeren

Elbilsalget i Finnmark er på vei oppover. Første halvår av 2019 sto elbilsalget i fylket for 10,8 prosent av nybilsalget. Det ble solgt 140 flere elbiler enn samme periode i fjor, ifølge tall fra Opplysningsrådet fra Veitrafikken (OFV).

– Finnmark har nå en høyere elbilandel i nybilsalget enn noe annet europeisk land. Det er ganske imponerende, sier generalsekretær i elbilforeningen Christina Bu til ABC Nyheter.

Christina Bu er generalsektretær i Norsk Elbilforening. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Christina Bu er generalsektretær i Norsk Elbilforening. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Om den positive utviklingen skal fortsette, mener hun Finnmark er helt avhengig av å få et godt hurtigladenettverk. Det vil både innbyggerne og turistene som besøker fylket med bil tjene på.

– De to viktigste grunnene til at folk er usikre på om de bør kjøpe elbil er om rekkevidden er god nok, og om det er god nok tilgang på lading. Det er viktig å vite om du kan kjøre fra Alta til Karasjok uten problemer. Det trengs et nettverk av hurtigladere for å bruke elbil til lengre turer.

Bu mener det er åpenbart at elbilsalget vil få en enorm boost hvis hurtigladerne kommer på plass. Hun er skuffet over at Enova bruker så lang tid på å komme til en avgjørelse i denne saken.

– Nå må Enova få ut fingeren. Fortum var den eneste aktøren som søkte, og de har enda ikke fått svar om de kan bygge. Selskapet ønsker å ta et samfunnsansvar og bygge ut infrastrukturen i Finnmark. Da er det synd om det ikke løser seg med Enova.

Statsministeren: – Infrastruktur viktig

Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere bejublet den positive elbilutviklingen i nybilsalget i Finnmark så langt i 2019.

– Når du ser at veksten er høyest i Finnmark, er det fordi de har hatt et lavt nivå tidligere. Men det viser at også at elbilene har fått sitt gjennomslag i Distrikts-Norge og distriktskommuner, sa Solberg til NTB i august.

Hun understreket også viktigheten å få på plass flere hurtigladere.

– Det er viktig at vi følger opp med det som er infrastrukturen for at dette skal fungere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Drama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog18:42 EØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31 Trump mener riksrettsrapporten er en vits18:21 Fourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18 Julie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57 Blodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53 Person funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38 Stein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53 Trump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33 Kjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26 Fengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51 Av 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42 Fotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41 Veske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10 Kulde på vei etter regnværet
Siste nytt
19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenDrama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog18:42PolitikkEØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31VerdenTrump mener riksrettsrapporten er en vits18:21SportFourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18NorgeJulie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57VerdenBlodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53NorgePerson funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38PengerStein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53VerdenTrump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33NorgeKjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26NorgeFengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51NorgeAv 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42SportFotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41VerdenVeske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10NorgeKulde på vei etter regnværet
Populært