Meny

MDG-Lan: – Sjokkert over hvor mye regjeringen somler med hurtigladere

Lan Marie Nguyen Berg mener regjeringen må få på plass en bedre ordning for finansiering av hurtigladere for elbiler over hele landet. Særlig i Finnmark, et fylke uten én eneste hurtiglader.
Lan Marie Nguyen Berg mener regjeringen må få på plass en bedre ordning for finansiering av hurtigladere for elbiler over hele landet. Særlig i Finnmark, et fylke uten én eneste hurtiglader. Foto: Henry Romero / Reuters/NTB Scanpix

Elbil-salget i Norge har skutt i været, men Finnmark har fortsatt ikke én eneste hurtiglader i fylket. MDG krever at regjeringen tar grep.

Oslo-byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG), var nylig på besøk hos lokallag i Tromsø og Alta.

– Jeg ble sjokkert da jeg fikk høre fra mine partifeller i Finnmark hvor mye regjeringen somler med utbygging av hurtigladere. Vi kan ikke ha det sånn at man må bo i en av storbyene for å kunne ha elbil. Det er et hån mot folk flest og næringslivet rundt omkring i landet som ønsker å leve mer miljøvennlig og bidra til å kutte klimautslippene, sier Berg til ABC Nyheter.

– Manglende handlekraft

Ifølge Elbilforeningens ladekart finnes det bare seks offentlige normalladere tilgjengelige i hele Finnmark, i tillegg til noen Tesla-superladere. Fylkets nærmeste hurtiglader finner du så langt sør som i Tromsø, Laksevatn og Nordkjosbotn i Troms.

– I løpet av fem år har ikke regjeringen vært i stand til å bygge én eneste hurtiglader i hele Finnmark. Maken til manglende handlekraft skal man lete lenge etter. Det er alvorlig, fordi vi allerede ser alvorlige konsekvenser av klimaendringene i Norge med mer tørke og flom. FNs klimapanel sier at verden har 12 år på seg til å halvere klimautslippene, påpeker Oslo-byråden.

De første hurtigladerne i fylket er på vei, og kommer på plass i løpet av de nærmeste månedene. Varanger kraft skal etablere en hurtiglader i Kirkenes og en i Alta. I tillegg er det planer om en i Hammerfest. I 2019 åpner en hurtiglader i Porsanger.

Les våre siste artikler om elbiler her.

Mener regjeringen svikter distriktene

Fylkesleder i Finnmark MDG, Farid Sharati. Foto: Miljøpartiet de Grønne
Fylkesleder i Finnmark MDG, Farid Sharati. Foto: Miljøpartiet de Grønne

Miljøpartiet de Grønne har flere av sine sterkeste kommuner i Finnmark. Partiet sitter i posisjon i Alta, og har over 10 prosent oppslutning i Vardø og Lebesby.

Fylkesleder i Finnmark MDG, Farid Sharati mener regjeringen svikter det store flertallet av innbyggerne i distrikts-Norge som ønsker å leve mer miljøvennlig når de prioriterer store motorveiprosjekter fremfor et landsdekkende hurtiglader-nettverk.

– MDG har gjennom mange år foreslått økte bevilgninger til å få på plass et landsdekkende nett av hurtigladere. I vårt alternative statsbudsjett foreslår vi 240 millioner kroner ekstra til å bygge 1000 nye ladepunkter i året, sier Sharati til ABC Nyheter.

Enkelt og greit: Slik lader du elbilen med hurtiglader

– Vanskelig i Finnmark

MDG krever at regjeringen får ut fingeren og får fart på utbygging av ladepunkter for elbiler over hele landet. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) sier regjeringen jobber med saken.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) understreker at den positive elbil-utviklingen har skjedd etter regjeringsskiftet i 2013. Arkivfoto. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) understreker at den positive elbil-utviklingen har skjedd etter regjeringsskiftet i 2013. Arkivfoto. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vi har flere initiativ for å få på plass et godt ladenettverk i hele Norge. Men det har vist seg å være vanskelig i Finnmark, selv om Enova har tilbudt 100 prosent støtte. Støtteordningene vi har etablert gjennom Enova har ikke gitt de resultatene vi ønsker enda, sier Elvestuen til ABC Nyheter.

I 2016 forsøkte Enova å lokke kommersielle aktører til å etablere en ladekorridor gjennom hele landet, helt fram til Kirkenes. Ingen aktører søkte den utlyste støtten, selv om staten kunne ta kostnaden av hele investeringen.

– Vi må ha rause tiltak for Finnmark

I 2017 ble det etablert en ny ordning hvor Enova støtter kommuner med etablering av inntil to hurtigladere, dersom kommunen har færre enn to fra før. Foreløpig har det gitt lite fortgang på sakene i Finnmark.

– Behovet for støtte i Finnmark er høyere enn i resten av landet. Det er helt naturlige grunner for det. Vi må ha målrettede tiltak for Finnmark for at ladepunkter skal komme på plass. Vi følger med på utviklingen og legger opp til å ha en mer treffsikker ordning gjennom Enova, sier klimaministeren.

I forslag til statsbudsjett for 2019 er det lagt inn 344 millioner kroner ekstra i potten til Enova. Pengene er imidlertid ikke øremerket elbil-satsing, men klimatiltak for hele samferdselssektoren.

Tror nullutslippsmålet er realistisk

At MDG mener regjeringen somler, stiller Elvestuen seg uforstående til.

– Elbilsalget er på tett opp mot 30 prosent av nybilsalget i år. Sist måned var det på 38 prosent. Vi har både salg og ladetilbud for elbiler som ingen andre land i verden er i nærheten av å ha. Norge leder an i utviklingen og ligger langt foran.

Stortinget har vedtatt et mål om at alle nye biler som selges fra 2025 skal være nullutslippsbiler, biler som ikke bruker fossilt drivstoff. Klimaministeren mener i alle høyeste grad at målet er realistisk å nå.

– For fem år siden var salget av elbiler på under fem prosent av nybilsalget. På seks år til er det fullt mulig å nå tilnærmet 100 prosent. Vi må ha en offentlig innsats for å sørge for at vi har et nasjonalt ladenettverk. Samtidig må vi forvente at markedet bidrar. Men jeg skal ikke gi meg på at vi skal ha et landsdekkende hurtigladersystem i Norge.

Utfordring: – 74 prosent av bilene vi har kjøpt så langt i år, kan vi ikke kjøpe etter 2025

Hvorfor trenger Finnmark hurtigladere?

Elbilforeningen mener imidlertid at tempoet på utbygging av ladeinfrastruktur opp betraktelig om målet skal være realistisk.

– Målet gjelder for hele landet, også Finnmark. Innbyggere i Finnmark kjøper også elbiler og vil være en del av dette. Samtidig reiser nordmenn mye på bilferie og vi er avhengig av god dekning i hele landet. Utfordringen gjelder ikke bare i Finnmark. Cirka halvparten av norske kommuner mangler hurtiglader, sier generalsekretær Christina Bu til ABC Nyheter.

Generalsekretær i Elbilforeningen, Christina Bu. Foto: Norsk elbilforening
Generalsekretær i Elbilforeningen, Christina Bu. Foto: Norsk elbilforening

Mange kommersielle aktører bidrar til utbygging av ladestasjoner i Norge. Bu sier at det ikke er myndighetens ansvar alene å få på plass infrastruktur, men at de må tilrettelegge og planlegge, sånn at utbyggingen går raskt nok.

– Det er ikke alle steder i Norge det er kommersielt bærekraftig å sette opp en hurtiglader. Selv om man får 100 prosent støtte til selve byggingen, koster det penger å drifte laderen. Hvis bruken er lav, noe den vil være enkelte steder, blir kostnadene høyere enn inntekten, og det blir kommersielt lite gunstig å drive.

Les også:

Slutt på gratis elbil-lading i Oslo i 2019

Nils og familien kjørte 6000 kilometer med Tesla og campingvogn

Ladet bilen fra vanlig stikkontakt – det endte i katastrofe

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:50 Brann i bygning i Notodden sentrum04:46 Mulla Krekar pågrepet i Oslo av PST04:42 Kraftig jordskjelv ved Bali04:35 Regjeringen: FN-mandat ikke et krav for å delta i koalisjon i Persiabukta04:01 Demonstranter imot teleskop på Hawaii04:01 Rushtidsultimatum fra Frps kandidat i Rogaland03:40 Duterte vil bryte forbindelsene med Island03:33 Vaktordning mot rusforgiftning i fadderukene02:45 313 lik gravd opp av massegrav i Syria02:21 Norsk barnehage kommer dårlig ut i ny forskning02:16 Trump vurderer å sparke handelsminister Ross01:50 Israel fordømmer EU for å prøve å redde Iran-avtalen01:14 Kritisk for skadd syklist i Nordland00:58 Mexico avviser nye amerikanske asyl-restriksjoner00:37 Tre personer pågrepet for drap i Danmark23:32 Alan Turing blir det nye ansiktet på ny 50-pundseddel23:28 Savnet niåring funnet i god behold i Vestfold23:23 CNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:03 CNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:01 Minnestund for Umeå-ofre22:57 Niåring savnet i Re i Vestfold22:18 Republikanere bryter tausheten og kritiserer Trump for Twitter-utfall21:33 Bohinen sikret Stabæk-poeng på overtid21:23 Bjørn skutt i Selbu21:16 Boris Johnson: – Trumps utspill er totalt uakseptabelt20:34 Norge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24 EUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15 Trump ber kritikere forlate USA20:05 Hund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04 Jeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40 Tekniske problemer stanset Indias månelanding19:39 Hamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35 15-åring knivstukket på Holmlia – gjerningsperson tatt19:35 SAS-pilot tatt med promille18:39 Ytterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05 Amerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55 Van Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22 Klart for å koble hjerne og datamaskin?17:19 FN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17 Delvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14 Iran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59 Konfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12 Her reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11 Ukraina vil tvangskastrere pedofile15:55 Trump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52 Gay Pride i dyreriket15:46 15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45 Bygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20 Mann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12 MC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02 Stine Hovland klar for AC Milan14:48 Dansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42 Bollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31 Krekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22 Havarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16 Påtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13 Populært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02 Trump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43 Historisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28 Sander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24 Inflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23 Varmt, grått og fuktig vær i vente13:08 Tyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05 Drapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50 Odd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46 Sjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40 Norske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37 Politiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32 Russisk forsker pågrepet for forræderi12:31 Medier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19 Casillas blir del av Portos klubbapparat12:17 Filippinene slår alarm om denguefeber12:05 Driftsunderskudd i Systembolaget11:42 Norge med milliongave til FNs skattearbeid11:40 Kina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32 Ekspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25 Forskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07 Granatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00 CAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42 Rogalending ble europamester i brettseiling10:40 To svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37 Kvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33 Haiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23 Novak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09 Flere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49 Regjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40 Domstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39 Flyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22 282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08 Flest bobileiere i distriktene09:06 26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46 Norske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44 Barn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41 Strid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34 Nationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11 Nille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51 To dårlige innspill ødela for Hovland07:50 Stadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41 Elleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31 Pro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan
Siste nytt
04:50NorgeBrann i bygning i Notodden sentrum04:46NorgeMulla Krekar pågrepet i Oslo av PST04:42VerdenKraftig jordskjelv ved Bali04:35NorgeRegjeringen: FN-mandat ikke et krav for å delta i koalisjon i Persiabukta04:01VerdenDemonstranter imot teleskop på Hawaii04:01NorgeRushtidsultimatum fra Frps kandidat i Rogaland03:40VerdenDuterte vil bryte forbindelsene med Island03:33NorgeVaktordning mot rusforgiftning i fadderukene02:45Verden313 lik gravd opp av massegrav i Syria02:21NorgeNorsk barnehage kommer dårlig ut i ny forskning02:16VerdenTrump vurderer å sparke handelsminister Ross01:50VerdenIsrael fordømmer EU for å prøve å redde Iran-avtalen01:14NorgeKritisk for skadd syklist i Nordland00:58VerdenMexico avviser nye amerikanske asyl-restriksjoner00:37VerdenTre personer pågrepet for drap i Danmark23:32VerdenAlan Turing blir det nye ansiktet på ny 50-pundseddel23:28NorgeSavnet niåring funnet i god behold i Vestfold23:23VerdenCNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:03VerdenCNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:01VerdenMinnestund for Umeå-ofre22:57NorgeNiåring savnet i Re i Vestfold22:18VerdenRepublikanere bryter tausheten og kritiserer Trump for Twitter-utfall21:33SportBohinen sikret Stabæk-poeng på overtid21:23NorgeBjørn skutt i Selbu21:16VerdenBoris Johnson: – Trumps utspill er totalt uakseptabelt20:34SportNorge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24VerdenEUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15VerdenTrump ber kritikere forlate USA20:05VerdenHund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04NorgeJeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40VerdenTekniske problemer stanset Indias månelanding19:39VerdenHamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35Norge15-åring knivstukket på Holmlia – gjerningsperson tatt19:35NorgeSAS-pilot tatt med promille18:39NorgeYtterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05SportAmerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55SportVan Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22Helse og livsstilKlart for å koble hjerne og datamaskin?17:19VerdenFN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17NorgeDelvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14VerdenIran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59VerdenKonfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12VerdenHer reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11VerdenUkraina vil tvangskastrere pedofile15:55VerdenTrump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52VerdenGay Pride i dyreriket15:46Sport15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45NorgeBygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20NorgeMann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12NorgeMC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02SportStine Hovland klar for AC Milan14:48SportDansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42PolitikkBollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31VerdenKrekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22VerdenHavarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16VerdenPåtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13NorgePopulært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02VerdenTrump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43SportHistorisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28SportSander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24VerdenInflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23NorgeVarmt, grått og fuktig vær i vente13:08VerdenTyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05NorgeDrapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50SportOdd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46SportSjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40NorgeNorske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37NorgePolitiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32VerdenRussisk forsker pågrepet for forræderi12:31SportMedier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19SportCasillas blir del av Portos klubbapparat12:17VerdenFilippinene slår alarm om denguefeber12:05VerdenDriftsunderskudd i Systembolaget11:42NorgeNorge med milliongave til FNs skattearbeid11:40VerdenKina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32SportEkspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25VerdenForskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07PolitikkGranatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00SportCAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42SportRogalending ble europamester i brettseiling10:40NorgeTo svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37NorgeKvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33VerdenHaiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23SportNovak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09NorgeFlere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49NorgeRegjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40VerdenDomstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39NorgeFlyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22Sport282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08NorgeFlest bobileiere i distriktene09:06Norge26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46NorgeNorske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44VerdenBarn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41NorgeStrid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34NorgeNationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11NorgeNille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51SportTo dårlige innspill ødela for Hovland07:50VerdenStadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41NorgeElleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31VerdenPro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan
Populært