Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy: – Et skritt i riktig retning

Video: Disse reglene kan tre i kraft i høst.

Snart kan det bli strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy, og økte gebyrer for sjåfører med mangelfullt utstyr.

Samferdselsdepartementet og Vegdirektoratet vil endre kravene til vinterdekk for tunge kjøretøy, og er i full gang med arbeidet. Opprinnelig ønsket myndighetene at de nye kravene skulle bli gjeldene allerede denne vinteren, men fordi vinteren nærmer seg kan det drøye til neste år.

Deler av den norske tungtransport-bransjen ønsker innstramminger velkommen.

– Endringen vil bedre situasjonen og er et skritt i riktig retning, men det vil bare være et steg på veien, sier Dag Nordvik til ABC Nyheter.

Han er fagsjef for teknikk i Norges Lastebileierforbund (NLF).

– Dekk og vinterkjøring i Norge er et komplekst område. Særlig fordi dekk er et kompromiss, uansett hvordan man ser på det. Det er ingen dekk som fungerer optimalt for alle forhold, så man må jobbe seg fram til et godt dekk som takler flest mulige forhold. Dekk er komplisert.

Dette er de mulige endringene

Spørsmålet er hvilke dekkrav som er hensiktsmessige å stille for å klare å oppnå bedre trafikksikkerhet for tungbil-sjåfører på norske vinterveier. I en høring har Vegdirektoratet bedt dekk- og tungbilbransjen om hjelp.

I dag er det et krav at tunge kjøretøy bruker dekktypen Mud and Snow, M + S-dekk, på vinterføre. Vegdirektoratet vil endre kravet til en annen dekktype, kalt 3 peak mountain snowflake, 3PMSF-dekk.

De har bedt en rekke bransjeaktører ta stilling til følgende:

 • Bør kravet til mønsterdybde på vinterdekk forbli på 5 mm, eller bør det økes 7 millimeter?
 • Bør det stilles krav til at dekktypen 3PMSF brukes på alle hjul på både bil og tilhenger? Eller bør 3PMSF kun bli obligatorisk på styrehjul og drivhjul på bil, mens resten av hjulene på bil og tilhenger kan bruke M+S-dekk?
 • Vegdirektoratet ønsker å øke gebyrer for kjøring uten å ha med kjettinger, kjøring med dekk med for dårlig mønsterdybde og kjøring uten påbudte vinterdekk, og åpner for innspill om dette fra bransjen.

Vegdirektoratet opplyser om at det siste punktet - økte gebyrer - kan bli innført denne vintersesongen, selv hvis nye dekk-krav ikke kan innføres før neste år.

Se Vegdirektoratets forslag til nye gebyr-satser i faktaboks.

Forslag til nye satser:

Vegdirektoratet foreslår følgende økning og differensiering av satsene for kjøring med dekk under lovlig mønsterdybde og manglende vinterdekk:

 • Kjøretøy med tillatt totalvekt under 7500 kg ilegges et gebyr på 1000 kr per dekk med mangler.
 • Kjøretøy med tillatt totalvekt over 7500 kg ilegges et gebyr på 2000 kr per dekk med mangler.
Vegdirektoratet foreslår følgende økning og differensiering av satsene for kjøring uten å medbringe pålagt antall kjetting:

Forslag a) ett gebyr per manglende kjetting

 • Kjøretøy med tillatt totalvekt under 7500 kg ilegges et gebyr på 750 kr.
 • Kjøretøy med tillatt totalvekt over 7500 kg ilegges et gebyr på 1200 kr.
 • For motorvogn med tillatt totalvekt over 7500 kg som trekker tilhenger med tillatt totalvekt over 3500 kg ilegges et gebyr på 1500 kr.
Forslag b) ett gebyr for manglende kjetting uavhengig av antallet som mangler
 • Kjøretøy med tillatt totalvekt under 7500 kg ilegges et gebyr på 1500 kr.
 • Kjøretøy med tillatt totalvekt over 7500 kg ilegges et gebyr på 3000 kr.
 • For motorvogn med tillatt totalvekt over 7500 kg som trekker tilhenger med tillatt totalvekt over 3 500 kg ilegges et gebyr på 4500 kr.
Kilde: Statens vegvesen

– Bedre bremseegenskaper, uansett føre

Flere bransjeaktører anbefaler å holde kravet til mønsterdybde på 5 mm, istedenfor å øke det til 7.

– Det er gjort en rekke tester, både i laboratorium og i Finland og Sverige, som viser at man ikke vil oppnå noen høyere friksjon mot veibanen om man endrer mønsterdybden. Dekkmønster helt ned på 1,6 millimeter kan ha god friksjonsevne, avhengig av kjøreforhold. Vi mener en mønsterdybde på 7 millimeter ikke vil gi bedre effekt enn dagens krav til 5 millimeter, sier Dag Nordvik i NLF.

At krav om 3PMSF-dekk vil bedre sikkerheten, er han imidlertid ikke i tvil om.

– Akselerasjonstester viser at 3PMSF har 25 prosent bedre akselerasjonsevne enn M + S-dekket har. Det betyr at dekket også har bedre bremseegenskaper, uansett føre.

Bremser man bedre på vanskelig vinterføre, minsker sjansen for ulykker og uhell. NLF anbefaler imidlertid per i dag ikke å ta i bruk 3PMSF på alle hjulene.

– Vi anbefaler 3PMSF på for- og styrende hjul på bil. Grunnen til at vi ikke anbefaler det på alle hjul, er at dekket ikke har så høyt fokus på det som heter sideveisegenskaper. Det handler om at kjøretøyet takler å ta imot krefter sidelengs, forklarer Nordvik.

For hengere er det viktigste å kunne bremse og ta imot sidekreftene. Generelt har M + S-dekkene bedre sideegenskaper enn 3PMSF, og derfor oppfordrer NLF myndighetene til å beholde M + S-dekkene på en del av hjulene, enn så lenge.

Ikke alle aktører er enige i at de foreslåtte endringene har noe for seg. Transport- og logistikkforbundet mener det finnes for lite faktagrunnlag som tilsier at skjerpede krav for vinterdekk faktisk bedrer sikkerheten. De ønsker at alle forslaget forkastes eller legges på is.

Les også: Ønsker kontroll av alle vogntog på grensa

(Artikkelen fortsetter under)

Video: Derfor sliter toakslede vogntog på vinterføre

– Dekker ikke behovet til Norge

Det bransjen opplever som problemet med M + S-dekk, også slik situasjonen har vært på norske vinterveier de siste årene, er at kvaliteten på disse dekkene varierer stort.

– Problemet er at dekk i dag er regulert etter internasjonale normer, knyttet til FNs dekkrav. De er dessverre veldig universelle, og dekker ikke Norges særegne behov på vinterføre.

Det betyr at det finnes svært gode M + S-dekk som er godt egnet for å kjøre på norske vinterveier. Men det betyr også at det finnes M + S-dekk som slett ikke er det.

– Dette er oftest et problem med utenlandske vogntog. Som oftest vil transportørene utstyre selve bilen med gode dekk, men så har de leid inn hengere hvor de ikke har god nok kunnskap om dekkene. Under sine kontroller avdekker Statens vegvesen at dekkvaliteten på hengerhjul og trailere fra utlandet ofte er veldig dårlig. Det er harde dekk som mangler egenskaper for å kjøre på vintervei. Men vi kan ikke forby dem, fordi de oppfyller de internasjonale M + S-kravene, sier Nordvik.

De internasjonale kravene til 3PMSF-dekk er mye strengere. Derfor vil norske krav til 3PMSF-dekk for tungbiler på vinterføre gi umiddelbart bedre trafikksikkerhet.

På grunn av dekkets svakhet på sideegenskaper, skulle NLF imidlertid ønske at det ble utarbeidet en bedre standard for M + S-dekkene.

– Sammen med dekkprodusenter og andre nordiske transportforeninger oppfordrer vi de nordiske landene til å utarbeide egne M + S-krav som har gode egenskaper på vinterføre.

Det er imidlertid ikke et aktuelt spørsmål fra myndighetenes side i denne omgang.

– Ikke dekkene alene som avgjør

NLF er positive til at forslaget også inkluderer strengere gebyrer for dekk- og kjettingmangler hos sjåfører.

– Mange utenlandske transportører låner med seg kjettinger for å dra til Norge. Ofte stemmer ikke kjettingene med hjuldimensjonene på kjøretøyet de kjører, slik at de i praksis ikke har mulighet til å legge på kjetting. Det gir en falsk trygghet, og det er positivt hvis dette blir slått hardere ned på, sier fagsjef for teknikk i NLF.

Forbundet kaller de foreslåtte endringene et skritt i riktig retning, men mener det fortsatt er en lang vei å gå for å gjøre norske vinterveier trygge.

– Det er ikke dekkene alene som avgjør. Kjørehastigheten i forhold til føre, hvordan man har lastet, og erfaring og kompetanse hos sjåføren er andre viktige faktorer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Tidligere E-sjef: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55 Thingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52 «Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38 Danmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52 Store mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34 Fylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06 Haaland uaktuell til Malta-kampen11:20 EM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10 Dansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09 En drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04 Eckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49 Gressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02 Høy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00 35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40 Serbias president innlagt på sykehus09:30 Verdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17 Ni år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette09:08 27 år gammel mann fra Øst-Europa siktet for drap i Florø08:43 Hitlers eiendeler auksjoneres bort08:21 Mistenkt for bibliotekbrann i Larvik ble ved en feil løslatt i forrige uke06:56 Israelske luftangrep mot Gazastripen06:50 Frode Berg et steg nærmere hjemreise06:20 Krimkommentator kritisk til politiets informasjonsflyt06:19 Fem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia06:01 Fortsatt mange branner i Australia06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:17 Ni år gammel gutt savnet i Oslo04:28 Tenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen04:22 Lovende start for Hovland og Ventura i Mexico03:37 Trump benåder to soldater02:59 Sterke reaksjoner mot TV 2s Tonning Riise-episode02:43 Siktet skoleskytter i California er død02:30 Bolivia utviser cubanere og Venezuelas diplomater01:33 Mann til sykehus etter trafikkulykke i Moss00:54 Dansk mann pågrepet etter drap i Malmö00:53 Politiet ønsker tips etter voldtekt i Stavanger00:24 Prins Andrew: Dårlig dømmekraft å fortsette vennskapet med Epstein00:11 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang22:49 Sverige klare for EM etter sterk borteseier over Romania22:08 Kvinne funnet drept i Florø22:04 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51 Anita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39 15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13 Veksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59 Demokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46 Over 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35 Mystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51 Historisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51 Sørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25 Nå kan norske tog få to etasjer19:09 Bill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42 Søreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04 Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02 Haaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56 Manshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45 NRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50 Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30 Gratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55 Tror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54 Følte seg truet av Trump under høringen15:15 Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07 Kirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06 Skal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Ordfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv skroter forslag til innstramming i boliglån
Siste nytt
15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeTidligere E-sjef: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55SportThingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52Norge«Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38VerdenDanmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52NorgeStore mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34NorgeFylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06SportHaaland uaktuell til Malta-kampen11:20SportEM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10VerdenDansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09VerdenEn drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04SportEckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49SportGressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02PolitikkHøy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00Sport35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40VerdenSerbias president innlagt på sykehus09:30SportVerdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17NorgeNi år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette09:08Norge27 år gammel mann fra Øst-Europa siktet for drap i Florø08:43VerdenHitlers eiendeler auksjoneres bort08:21NorgeMistenkt for bibliotekbrann i Larvik ble ved en feil løslatt i forrige uke06:56VerdenIsraelske luftangrep mot Gazastripen06:50NorgeFrode Berg et steg nærmere hjemreise06:20NorgeKrimkommentator kritisk til politiets informasjonsflyt06:19VerdenFem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia06:01VerdenFortsatt mange branner i Australia06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeNi år gammel gutt savnet i Oslo04:28NorgeTenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen04:22SportLovende start for Hovland og Ventura i Mexico03:37VerdenTrump benåder to soldater02:59NorgeSterke reaksjoner mot TV 2s Tonning Riise-episode02:43VerdenSiktet skoleskytter i California er død02:30VerdenBolivia utviser cubanere og Venezuelas diplomater01:33NorgeMann til sykehus etter trafikkulykke i Moss00:54VerdenDansk mann pågrepet etter drap i Malmö00:53NorgePolitiet ønsker tips etter voldtekt i Stavanger00:24VerdenPrins Andrew: Dårlig dømmekraft å fortsette vennskapet med Epstein00:11NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang22:49SportSverige klare for EM etter sterk borteseier over Romania22:08NorgeKvinne funnet drept i Florø22:04NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51NorgeAnita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39Verden15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13PengerVeksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59VerdenDemokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46PengerOver 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35NorgeMystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51SportHistorisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51SportSørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25ReiseNå kan norske tog få to etasjer19:09PolitikkBill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42NorgeSøreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04VerdenTidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02SportHaaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56NorgeManshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45NorgeNRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50NorgeHøyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30NorgeGratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55SportTror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54PolitikkFølte seg truet av Trump under høringen15:15VerdenTyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07NorgeKirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06MotorSkal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseOrdfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv skroter forslag til innstramming i boliglån
Populært