Uforståelig illustrasjon i høringenDette ga hintet om bomstasjon på balkongen

Dette var illustrasjonene fra høringen om bomstasjonen som står i Sandakerveien, markert på kartet som R2_9. Statens vegvesen bemerker at Sandakerveien er en trang gate med bebyggelse tett innpå, men det kommer ikke fram mer informasjon nøyaktig hvor stolpen skal settes opp.
Dette var illustrasjonene fra høringen om bomstasjonen som står i Sandakerveien, markert på kartet som R2_9. Statens vegvesen bemerker at Sandakerveien er en trang gate med bebyggelse tett innpå, men det kommer ikke fram mer informasjon nøyaktig hvor stolpen skal settes opp. Foto: Statens vegvesen / Oslo kommune

Bomstasjonen som stengte for utsikten var markert som en grønn boble og rosa strek. – Alvorlig varsku til alle borettslag og sameier i byen, sier styremedlem i borettslaget. Hos Vegvesenet legger de seg flat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bomstasjonen i Sandakerveien i Oslo er i ferd med å bli Østlandets mest kjente etter at den historiske bygården der Arne B. Øystese har leilighet og sitter i styret til, fikk en massiv stolpe rett foran vinduene og balkongene.

Saken ble først omtalt i Dagsavisen.

Statens vegvesens første reaksjon var at prosjektet har ligget ute på høring og at de ikke har hørt noe fra borettslaget.

ABC Nyheter har sett på høringen som ble lagt ut av Statens vegvesen og behandlet i Oslo kommune. Der er forslag til plassering markert som en grønn boble som dekker hele kvartalet på et kart med lav oppløsning, fulgt opp av en revidert utgave der boblen er erstattet med en rosa strek.

Det var ikke presisert at en tykk stolpe skulle settes opp rett foran vinduene, dette er i så fall noe borettslaget måtte ha gjettet seg til kunne skje.

– Varsku til alle borettslag og sameier

– Vi fikk jo fortalt at slikt er en del av å bo i en by. Det vil med andre ord si at vi som borettslag må konstant følge med på alle planprosesser. Dette for å sikre oss mot at ingen stenger igjen for vinduene våre. Så må vi bruke tid på å prøve å finne de ansvarlige prosjektledere, grunneiere, og så videre, for å få informasjon på bordet, sier Øystese til ABC Nyheter.

Borettslaget Marcus Thranes gate 8-20 fikk en av Oslos nye bomstasjoner svært tett på, knapt en meter fra balkongen. Foto: Hilde Unosen
Borettslaget Marcus Thranes gate 8-20 fikk en av Oslos nye bomstasjoner svært tett på, knapt en meter fra balkongen. Foto: Hilde Unosen

– Er det slik det skal være for alle som bor i byen altså? Hvor aktive må vi være? I så fall er det et alvorlig varsku til alle borettslag og sameier i byen, advarer han.

– Bommene er blitt svære

Siden bygget fra 1915 har historisk verdi, står det på gul liste hos byantikvaren, som sendte inn høringsuttalelse. De har også lagt merke til «bobla».

– Da ante vi ingenting om utseendet, og vi så aldri noe materiale. Bommene er blitt veldig svære, de er jo mye større enn hva vi har vært vant til tidligere prosjekter, forteller byantikvar Janne Wilberg til Dagsavisen.

Prosjektleder i Statens vegvesen, Anne-Grethe Nordahl, vedgår overfor ABC Nyheter at de ikke har lagt ut på høring noe mer detaljert enn det som fremgår av høringsbrevet vi viste til.

– Generelt er det slik at vi som offentlig etat skal vi involvere og rådføre oss med berørte innbyggere når vi skal gjennomføre prosjekter. Der har vi sviktet i dette tilfellet. Det beklager vi, sier hun.

Tror ikke de er alene

Øystese oppdaget ikke at noe var i gjære før fundamentet allerede var støpt. Han trekker kontraster til saksbehandlingen da borettslaget skulle bytte ut vinduer.

– Vi mener det er ironisk med for eksempel at vi hadde så mye styr og omfattende saksbehandling bare for å få byttet ut vinduene på denne historiske gården, men at staten kan stenge utsikten fra dem uten videre. Dette vekker ikke akkurat tillit til slike planprosesser.

– Det er ikke alle borettslag og sameie som har ressurser til den type arbeidskrevende saksbehandling. Denne saken med bomstasjonen kom veldig på spissen, men jeg tror ikke vi er alene som har opplevd lignende hendelser, sier han.