Meny

Derfor kles sjåføren ut som et bilsete i forskningens navn

Nei, det er ikke et skjult-kamera-stunt - Ford kler ut sjåføren som et bilsete i forskningens navn.

En fremtid der førerløse biler kan komme til å dominere trafikkbildet, er ikke lenger like uvirkelig som det kunne virke som for kun et tiår siden. Men vi vet ikke hvordan vi mennesker, både i og utenfor bil, vil komme til å reagere hvis vi plutselig får øye på en bil uten et menenske bak rattet. Dette ønsket Ford å finne svaret på, og løsningen ble å maskere sjåførene som et bilsete.

I tillegg til å finne ut hvordan mennesker reagerer rundt førerløse biler, var målet med Fords prosjekt å se hvordan bilen signaliserte hva den ville på best mulig måte.

Før de slapp løs i trafikken måtte sjåførene gjennomgå et program der de trente på å holde øynene på veien gjennom den falske hodestøtten som dekket hodet. Gjemt i baksetet satt det i tillegg en assistent som hjalp sjåførene med å få oversikt over trafikken.

På biltaket benyttet man seg av tre farger som skulle kommunisere med andre trafikanter. Mange av de som svarte på spørsmål i forbindelse med prosjektet, responderte at de stoler på lyssignaler. Fargen turkis var den som ble lagt best merke til.

– Å oppnå øyekontakt med en sjåfør er en viktig form for kommunikasjon. Samtidig viste vår studie at trafikanter først og fremst forholder seg til hva en bil gjør. Det neste trinnet for oss blir derfor å se på hvordan vi kan videreutvikle lyssignalene slik at de skal være enkle og intuitive å forstå for alle, sier Dr. Matthias Beggiato ved Chemnitz University of Technology i en pressemelding.

I videoen øverst i saken kan du se hvordan det gikk da de «førerløse» bilene fant veien ut i trafikken.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært