Meny

Forsker:

– Hadde vi tatt samfunnets kostnader innover oss, hadde vi kjørt mindre bil

Katinka Holtsmark er postdoktor ved økonomisk institutt på UiO. Hun forsker blant annet på hvordan samfunnet kan prislegge klima- og miljøkonsekvenser.
Katinka Holtsmark er postdoktor ved økonomisk institutt på UiO. Hun forsker blant annet på hvordan samfunnet kan prislegge klima- og miljøkonsekvenser. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Kø, veislitasje, luftforurensning, støy og vinterdrift av veier koster samfunnet mye penger. Samfunnsøkonom Katinka Holtsmark anbefaler å bake disse kostnadene inn i satellittbasert veiprising.

KrF leverte i høst et forslag på Stortinget om å utrede og planlegge innføring av satellittbasert veiprising i Norge, for å erstatte dagens bompengesystem. Med unntak av Frp stiller de andre politiske partiene seg i stor grad positive til en utredning.

Forskere, politikere og en samlet bilbransje er enige om at et alternativt avgiftssystem potensielt vil være både mer rettferdig og mer bærekraftig enn dagens bompengesystem.

Men det er stor usikkerhet knyttet til hvilke avgifter som skal bakes inn i et eventuelt satellittbasert veiprisingsystem. Bilbransjen har bedt om en avklaring så raskt som mulig. Politikerne sier de vil vente med å konkludere til en eventuell utredning er klar.

Aktuelt: Bomstasjoner kan erstattes av veiprising: – Rettferdig og bærekraftig

– Kan spare samfunnet

Katinka Holtsmark er utdannet samfunnsøkonom, og forsker ved økonomisk institutt på Universitetet i Oslo, og har noen anbefalinger til hvordan et rettferdig veiprisingssytem bør virke. Torsdag deltok hun på et frokostseminar om veiprising i Oslo i regi av Opplysningsrådet for Veitrafikk og Drivkraft Norge.

Satellittbasert veiprising bør ha to formål, ifølge forskeren. Det ene er finansiering av veibygging, slik vi dag gjør med bompenger. Det andre er å prise for eksterne samfunnskostnader, som for eksempel veislitasje, luftforurensning, kødannelse og ulykker.

Det forsøker politikerne å oppnå dagens bil- og veiavgifter, som drivstoffavgift, engangsavgift og CO2-avgift, men det er varierende hvor treffsikre og virkningsfulle disse avgiftene er.

– Hadde vi tatt samfunnets faktiske kostnader innover oss, hadde vi kjørt mindre bil. Dersom veiprising inkluderer disse kostnadene kan det tvinge folk til å velge billigere og mer miljøvennlige løsninger for seg selv, og dermed spare samfunnet mange kostnader, sier Holtsmark.

Hun understreker at prisen må reflektere faktisk kjøring, slik at det blir dyrere å kjøre gjennom byene enn rundt, og dyrere å kjøre i rushtid enn utenom, for eksempel. Forskeren viser til at ulykker og kø er de tingene som koster samfunnet mest i kroner og øre av utgifter knyttet til kjøring.

– Med veiprising kan man prise inn mange ulike faktorer, og på et detaljert nivå reflektere samfunnskostnadene knyttet til hvor mye man kjører, påpeker Holtsmark.

Vekk med bompenger, ikke med satellittbasert veiprising? Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Vekk med bompenger, ikke med satellittbasert veiprising? Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det grønne og røde perspektivet

Stortingspolitiker Arne Nævra (SV) er opptatt av at satellittbasert veiprising blir et avgiftssystem som ivaretar både det grønne og det røde.

– Det grønne miljøperspektivet er forbasket viktig hvis vi skal takle fremtiden. Det røde er rettferdighetsprinsippet. Det er avgjørende for at avgiftssystemet skal bli godtatt av folk. Hvis ikke blir det vanskelig å drive inn penger, sa han under torsdagens frokostmøte.

SV-politikeren er åpen for å utforske alle muligheter når det gjelder hva slags avgifter og priser som kan bakes inn i satellittbasert veiprising.

Høyre og Venstre er litt mer tilbakeholdne, og er opptatt av at satellittbasert veiprising ikke eser ut til et system som kan betale for alt mulig rart.

– I første omgang er det mest aktuelt å erstatte bompengesystemet med satellittbasert veiprising, sier Jon Gunnes (V), stortingsrepresentant for Venstre.

Helge Orten (H) leder transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. På nåværende tidspunkt har han ikke gjort seg noen tanker om hvilke avgifter som bør med i et satellittbasert veiprisingssystem.

– Vi er opptatt av å få et bærekraftig, helhetlig system som gir inntekter som lar seg kombinere med innfasingen av nullutslippskjøretøy, sa Orten.

Arne Nævra (SV), Helge Orten (H) og Jon Gunnes (V) i debatt om satellittbasert veiprising på MESH i Oslo. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Arne Nævra (SV), Helge Orten (H) og Jon Gunnes (V) i debatt om satellittbasert veiprising på MESH i Oslo. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Varsler økende bompengebelastning

Tor Homleid er daglig leder i Vista Analyse, og har vært med å utarbeide en rapport om avgifter og brukerbetaling i veisektoren på bestilling fra NHO.

Han sier at et av problemene med dagens bompengesystem er at det for mange fremstår tilfeldig hvem som må betale for hva.

– Problemet vi ser først og fremst er at det er store forskjeller i hvor mye det betales i ulike deler av landet, og på hvor mye det koster å bruke ulike veier i samme deler av landet. I framtiden går det mot økende forskjeller i bompengebelastningen. Østlandet, med unntak av Oslo, er i stor grad ferdig med det verste. Men på veiene mot for eksempel Trondheim og Kristiansand vil bompengene øke til nivåer vi ikke er kjent med i dag på grunn av nye, omfattende veiprosjekter, forklarer han.

Aktuelt: Hva er det med bompenger som gjør folk så forbanna?

Statens inntekter har falt med 20 prosent

Under torsdagens frokostseminar presenterte han funn fra rapporten.

Siden 2007 har statens inntekter fra avgifter knyttet til bil og kjøring gått ned med 20 prosent, til tross for at bompengebelastningen har økt i samme periode.

Størst nedgang har det vært de siste fire årene, og det er inntektene fra engangsavgiften som synker mest.

Ifølge Homleid er det Norges elbilpolitkk som har skylden for nedgangen.

– Om vi fortsetter å kjøpe nullutslippskjøretøy i det tempoet vi gjør i dag, betyr det en enorm nedgang i inntekt fra avgifter knyttet til bil og kjøring dersom ikke incentivene for elbiler endres, forklarer Homeid.

Tapte inntekter til staten gjør at dagens avgiftssystem ikke er bærekraftig så lenge elbiler beholder alle fordeler. Dette i kombinasjon med den urettferdige og skjeve fordelingen av bompenger, gjør at et alternativ som satellittbasert veiprising er aktuelt.

Les også:

Starter landsdekkende organisasjon mot bompenger

Oslo Høyre til aksjonister: – Bompenger eneste løsning

Slik blir det nye bomsystemet i Oslo og Akershus fra 2019

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:17 Mann til sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord01:33 Ingen mistenkte etter voldtekt i Frognerparken01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:51 Fotgjenger fløyet til sykehus etter påkjørsel i Rørvik00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit00:25 Tre personer til sykehuset etter båtulykke i Arendal23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene
Siste nytt
02:17NorgeMann til sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord01:33NorgeIngen mistenkte etter voldtekt i Frognerparken01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:51NorgeFotgjenger fløyet til sykehus etter påkjørsel i Rørvik00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit00:25NorgeTre personer til sykehuset etter båtulykke i Arendal23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene
Populært