Meny

Lordens bilsamling: – Ikke et mål i seg selv at det skal være sært og rart

Lorden på tur i sin Bond Bug. – Det finnes en Star Wars link her. Landspeederen som Luke Skywalker kjører i den første filmen, var bygget på et Bond Bug chassis, så da har man en unnskyldning for å kjøre slik, sier Lorden. Foto: Privat

Det er kanskje forventet at en motorjournalist med stort hjerte for bil har eid mange biler. Men Lord Arnstein Landsems bilhistorikk er av det sære slaget.

Lord Arnstein Landsem (49), eller Lorden blant kjentfolk, har en brennende og livslang interesse for biler som ingen kan dempe. Siden han var tidlig i 20-årene har han formidlet kjærlighet og engasjement for bil til norske bilentusiaster som journalist, forfatter, redaktør og TV-personlighet.

– Bilinteressen har vært med meg helt fra barndommen, så lenge jeg kan huske. Min mor sa at den første lyden hun hørte fra meg var en etterligning av bil, «brrrrrr», mens jeg løp fram og tilbake med en lekebil. Jeg leste alt jeg kom over om bil, og pleide å gå til forhandlerne for å få brosjyrer jeg kunne se i, forteller Landsem til ABC Nyheter.

Amerikansk kjærlighet ...

49-åringen har vært medlem i AMCAR Norge siden han var 15 år. Nå er han blitt redaktør for medlemsmagasinet til organisasjonen, og er også redaktør for det nye entusiastnettstedet refuel.no. Tidligere har han gitt ut en bok om amerikanske biler, kalt nettopp «Amcar». Hans første bil var en Pontiac Firebird fra andre siden av dammen.

– Amerikanske biler var noe jeg ble dratt tidlig mot. De italienske superbilene kunne du bare lese om, de var aldri aktuelle å eie på den tiden. Men det som var kult å se og høre i virkeligheten var de amerikanske bilene med stor V8-motor. Der jeg vokste opp var det en eldre herremann som hadde en AMC Javelin AMX, en bil jeg selv eier i dag. Han var ikke ute ofte, men de få gangene han kjørte, var det stor stas å se.

Landsem er redaktør for AMCAR, og har blant annet en 1974 AMC Javelin AMX med 401 V8 Foto: Privat

... men først og fremst kjærlighet til bil

Landsem var ikke i tvil om at når han skulle få seg sin første bil, skulle den være amerikansk. Pontiacen ble den første av mange, men nordlendingen har ikke begrenset seg til amerikanske merker. Han har eid nærmere 50 biler av høyst varierende merker og opphavsland, I dag eier han totalt 10 biler.

En VW 181 med det Lorden kaller «smakfull Luftwaffe-dekor», er skogsveibil. Her på tur med Shelby, hans engelske bulldog, i baksetet. Foto: Privat

Variasjonen i stallen er stor. Hold deg fast: Mazda MX 5, Fiat Ritmo Abarth, Volkswagen 181, Dodge Magnum SRT8, AMC Javelin AMX, Buick Skylark Convertible, Monteverdi Sahara, Bond Bug, Eshelman Adult Sport Car og en svensk Kit Car.

– Det er mange som har eid flere biler enn jeg har, men jeg har kanskje hatt en større variasjon i utvalget enn mange andre. Det er ikke et mål i seg selv at det skal være sært og rart. Jeg bare synes det er mange ulike biler som er tøffe. Jeg liker alt fra italienske superbiler og engelske luksusbiler til amerikanske muskelbiler, og alt midt i mellom. Som redaktør for refuel.no, som handler om entusiast-stoff fra alle bilmiljøer, så tror jeg også det er en fordel å være såpass altetende innen bil som jeg er.

Les også: Slik var det å kjøre SUV – for 40 år siden

En Dodge Magnum SRT8 med 6,1-liters Hemi V8 er hverdagsbilen. Foto: Privat

Meget sær mikrobil fra 50-tallet

Ingen av bilene Landsem eier for øyeblikket kan beskyldes for å være ordinære, men han trekker fram tre av dem som litt særere enn resten; Monteverdi Sahara, Bond Bug og Eshelman.

Det ser ut som en lekebil, men Eshelman Adult Sport Car er laget for å kjøres av voksne. Dette er en 1956-modell som ble solgt på auksjon i 2013. Landsems egen har han fått tilsendt i deler i posten fra USA. Foto: RM Sotheby's

– Sistnevnte er en meget sær amerikansk mikrobil fra 50-tallet. Den er virkelig liten, men den er for voksne. Jeg synes den ser helt fantastisk ut! Dette er en sjelden bil. Jeg fikk den tilsendt i deler fra USA, og har dessverre ikke fått satt den helt sammen enda.

Lorden vil ikke si det med sikkerhet, men han tror han er den eneste i Norge som eier en bil fra det sveitsiske luksusmerket Monteverdi. Heller ikke den er kjørbar for tiden. Det er imidlertid Bond Bug-en, en bil som ikke har noen verdens ting med James Bond å gjøre, slik undertegnede trodde.

– Ha-ha, nei. Det var et engelsk selskap som produserte den. Bond Bug er spesiell fordi den ser helt vanvittig ut. Men det finnes flere av denne i Norge enn bare min.

MDG-Lan: – Noen ganger er det nødvendig å bli sint

En drømmeverden av luksus

Landsem har vært å se på TV i både Autofil og Panser. Han har skrevet for Bilmagasinet, Racemagasinet, Amcar og Broom.no, for å nevne noe. I tillegg har han jobbet for Max Power og Gatebil.

– Jeg har fått jobbe med hobbyen min, med det som interesserer meg. Det er veldig givende for meg personlig. Et stort pluss er at det er så mange hyggelige mennesker i bransjen.

– Hva er det beste du har opplevd på jobb?

– Jeg har vært så heldig å få prøvekjørt mange veldig brutale superbiler, som Bugatti og Königsegg. Jobben har gitt meg anledning til å prøve noen sinnsyke biler jeg ellers aldri ville fått prøvd. Men det å få prøve luksusbiler til 10-20 millioner er et tveegget sverd. Det er jo biler man aldri i verden får råd til å kjøpe selv. Du beveger deg over i en drømmeverden som ikke er realistisk. Det er et lite minus, sier Lorden, som likevel ikke ville vært foruten all prøvekjøringen.

Det har blitt mange prøvekjøringer av superbiler opp gjennom årene for Lorden, som denne Pagani Huayra. Foto: Privat

– Rally-gutta er de villeste

Ved siden av mange fine møter, både med mennesker og luksusbiler, er passasjeropplevelsene det beste med å være biljournalist.

Gjennom en lang karriere har Landsem fått sitte på med mange av «de store gutta», både Formel 1- og rally-sjåfører. Sistnevnte er en gruppe bilister som imponerer Lorden enormt. Et høydepunktet var å få sitte på med ni ganger verdensmester i rally, Sébastian Loeb i testløypa til Citroën.

– Han kjørte som faen. Jeg aner ikke hvor fort det gikk. Jeg har sittet på med gode asfaltsjåfører også, men da har jeg tenk: «Oi, han er god til å kjøre bil», men samtidig ikke vanvittig. Det er noe jeg kanskje kunne klart om jeg hadde begynt å med racer-kjøring tidlig. Rally-gutta derimot, de er på en annen planet. Jeg sitter på og blir sjokkert. Det eneste jeg klarer å tenke er: «Er det mulig?!». De får til å kjøre så godt på dårlig vei at sjokkerende er det mest beskrivende ordet.

Landsem like før han får sitt livs kjøretur, i passasjersetet på Sebastien Loeb sin rallybil, i Citroëns testløype i Frankrike. Foto: Privat

Andre ord Landsem bruker for å beskrive opplevelsen er «brutalt» og «rått».

– Du blir ristet og slengt fram og tilbake selv om du sitter godt fastspent.

Nyttig: Ord og begreper du bør kunne når du sender bilen på verksted

Glemmer ikke gamle kunster

I nyere tid har Landsem fått sitte på med en pensjonert rally-sjåfør. Svenske Stig Blomqvist som ble verdensmester i 1984. Bilen var fra VM-vinnerens storhetstid, en Audi Quattro fra 80-tallet.

– Jeg visste at han var en versting i sin tid, men ettersom han hadde blitt en eldre herremann, tenkte jeg at det ikke kom til å gå så fort. Vi kjørte av gårde mot skogen, på en grusvei først. Det gikk sakte, og jeg tenkte igjen at han kom til å kjøre rolig. Så kom vi til et visst punkt, og det var tydelig at her, her starter løypa.

Og gjennom hele skogsløypa satt den relativt unge motorjournalisten fra Norge igjen med bakoversveis.

– Full gass! Det gikk i hundre og helvete. «Fy faen», tenkte jeg. «Går det an?!». At han var pensjonist hadde ingenting å si for tempoet. De rally-gutta er noe for seg selv.

Jan Erik Larssen: Lettet med bil i 250 km/t: – Vi var i ferd med å dø

Landsem sammen med rallylegenden Stig Blomqvist i de svenske skoger: – Jeg trodde Blomqvist var blitt rolig pensjonist da jeg steg inn i hans Gruppe B Audi Quattro. Der tok jeg ordentlig feil. Foto: Privat

En Lord blir til

Lord Arnstein Landsem er også noe for seg selv, kanskje spesielt når det kommer til hans uvanlige navn. Fornavnet «Lord» står registrert i det norske folkeregisteret, og om du skal nå Landsem på e-post, er det «lorden» du sender mail til.

– På et tidspunkt eide jeg en 71 Jaguar XJ, en skikkelig herskapelig bil. Siden den var så flott, var jeg på utkikk etter noe artig ekstrautstyr til bilen. Da fant jeg ut av at det hadde vært gøy å ha en tittel som står i stil til bilen.

I Skottland er det mulig å kjøpe små jordlapper for en rimelig penge, og få med «lord»-tittelen på kjøpet.

– Det var egentlig bare tull og tøys, og ikke alvorlig ment. Men så har det festet seg, og nå bruker jeg det.

Les også:

Classic Car Show 2018: Her har verdien på bilene skutt til værs

18 minusgrader og cabriolet – klart det går!

Mannen tiner motoren med hårføner – kona lurer på om det er smart ...

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn
Siste nytt
06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10NorgeKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn
Populært