Meny

Hydrogenbiler: Derfor lar revolusjonen vente på seg

Se hvordan hydrogen fungerer som drivstoff i videoen over. Foto: Norsk Hydrogenforum

Infrastruktur, pris og et usikkert marked hindrer hydrogenbilen fra å ta av i Norge, mener forsker.

Det finnes flere enn ti bilmodeller som bruker hydrogen som drivstoff på privatbilmarkedet, ifølge Norsk Hydrogenforum. Flere av dem er til salgs i Norge.

Likevel er privatbiler som går på hydrogen et sjeldent syn på norske veier. Fram til 2016 ble det solgt færre enn ti i året. I 2016 ble det solgt 23 og 2017 ble det solgt rekordmange 56 hydrogenbiler i Norge, ifølge Opplysningen for Veitrafikk (OFV).

OFV ventet en stor salgsøkning i 2018, men den har uteblitt. Fra januar til og med november i år er det bare solgt 44 hydrogenbiler. Samtidig er fire av Norges seks kommersielle fyllestasjoner for hydrogen lagt ned i 2018 på grunn av manglende kapital hos driftselskapet. Eier du en hydrogenbil må du nå fylle den i enten Bærum eller Bergen.

Hydrogenbiler er utslippsfrie på samme måte som elbiler. Norge har et mål om at alle private nybiler som selges fra 2025 skal være nullutslippsbiler. Det inkluderer hydrogenbiler.

Se hvordan hydrogenteknologien fungerer i videoen øverst i saken.

Aktuelt: Klarsignal for hydrogendrevne hurtigbåter

– Ingen vil bygge infrastruktur

Utviklingen matcher dårlig med Høyre, Venstre, KrF og Frps mål fra 2016 om å få på plass et landsdekkene hydrogenladenettverk, og ambisjoner om 50.000 hydrogenbiler på norske veier innen 2025, som Dagsavisen tidligere har skrevet om. Flere av de nevnte politiske partiene har senere snudd i saken, og mener det ikke er nødvendig å satse videre på hydrogen.

Hydrogenbiler får alle de samme avgiftsfordelene om elbiler, med et løfte om at de kan videreføres enda lenger om nødvendig.

Økonomiske fordeler med hydrogenbil:

  • Ingen engangsavgift.
  • Ingen moms ved kjøp
  • Halv firmabilbeskatning
  • Svært lav årsavgift
  • Fritak for bompenger - i Oslo-Akershus unntatt fra betaling som elbiler må fra 2019
  • Mulighet for gratis offentlig parkering
  • Kan kjøre i kollektivfeltet - også der elbiler har måttet "flytte ut"
  • Mulighet for fritak for fergeavgifter i enkelte fylker

Kilde: Norsk Hydrogenforum

Cyriac George er forsker ved Transportøkonomisk institutt (TØI), og jobber med en doktorgrad om hydrogen som drivstoff i det norske transportsystemet. Han forteller hvorfor hydrogenbilen ikke har blitt en suksess så langt.

– Det enkle svaret er at vi har en «høna eller egget»-situasjon. Det blir ikke mange hydrogenbiler på veiene uten nødvendig infrastruktur i form av fyllestasjoner. Men ingen vil bygge nødvendig infrastruktur uten at det er nok biler til å bruke den. Det er essensen i dette, forklarer George til ABC Nyheter.

Hydrogenbil til salgs: Hyundai FE er den nye rekkevidde-sjefen!

Ser en fremtid for hydrogen

Hydrogenbilen går på strøm, og slipper kun ut vanndamp. Det kreves strøm og energi for å fremstille hydrogengass. Deretter er det en brenselcelle inni bilen som omgjør hydrogengassen til strøm igjen. Strømmen gir bilen energi til å gå. Hovedforskjellen på hydrogen- og batteridreven elbil er at elbiler kan lades fra en stikkontakt i veggen hjemme, mens hydrogenbilen få drivstoff fra en tank, lik bensin- og dieselbiler.

– Da fire kommersielle fyllestasjoner ble lagt ned i år ble det plutselig mye vanskeligere å fylle opp tanken om du har privatbil i Oslo-området, påpeker George.

Samtidig er hydrogenteknologien dyr å benytte seg av. Det fører til at det koster å drive fyllestasjoner, og det koster å fylle hydrogen. Men TØI-forskeren tror kostnadene vil gå ned dersom hydrogendrevne kjøretøy tas i bruk i stor skala.

– Jeg kan se en fremtid for hydrogen. Det er ikke relevant i alle sektorer, men jeg ser ingen grunner til hvorfor man ikke skal investere i dette nå.

Les også: Nexo er elbilen uten lade- og rekkeviddeangst

Tror nøkkelen blir store kjøretøy

Cyriac George er forsker ved Transportøkonomisk institutt, og skriver en doktorgrad om hydrogen i det norske transportbildet. Foto: TØI

Hydrogendrevne kjøretøy har fordelen av lengre rekkevidde enn dagens batteridrevne elbiler. De beste bilmodellene på markedet kan kjøre 700-800 kilometer på én fylling. George tror at om hydrogenteknologi for kjøretøy slår an i Norge, vil det skje for store, tunge kjøretøy først heller enn i privatbilmarkedet.

– Jo større kjøretøy, jo mer nyttig er hydrogen. Ta store lastebiler som må kjøre hundrevis av kilometer. Skal de kjøre på batteridrevet strøm vil batteriet ta opp all plassen i bilen. Det lar seg ikke gjøre med ren el-teknologi. Du kan gjøre det med diesel, lett. Men hvis vi ønsker et fossilfritt samfunn, er hydrogen mye mer relevant, sier TØI-forskeren.

Samtidig er det varslet at elbilteknologien vil bli både bedre og billigere de neste fem årene, og mange spør seg om det er behov og rom for hydrogenbiler i privatbilmarkedet.

– Hvis du skal kjøre rundt i byen, handle og levere barn i barnehage, er kanskje elbilen god nok til ditt bruk. Men om du vil kjøre fra Oslo til Sandnes på juleferie, eller frakte varer rundt i landet, så kommer du deg ikke dit med elbil. Hydrogenteknologien kan gjøre det, men bare hvis infrastrukturen blir bedre.

Hydrogenselskap: – Billigere å bygge infrastruktur for hydrogen enn elbil

Ruter fortsetter testing av hydrogenbusser

Flere aktører er i ferd med å teste ut hydrogen på store kjøretøy. Asko har et prøveprosjekt for lastebiler i Trondheim.

I Oslo og Akershus har kollektivselskapet Ruter testet ut hydrogenbusser siden 2012. Prosjektet skal videreføres på større skala fra neste år.

– Ruter har et mål om at all kollektivtransport i Oslo og Akershus skal være utslippsfri innen 2028. Vi tror hydrogendrevne busser kan være en del av løsningen. Det er derfor vi jobber med denne løsningen. Selv om den i dag ikke er konkurransedyktig, så kan det være den blir det på lang sikt, forklarer Pernille Aga, prosjektleder for hydrogenbussprosjektet, til ABC Nyheter.

Siden 2012 har Ruter testet fem hydrogenbusser i vanlig kollektivtrafikk. Bussene holder til på Rosenholm, rett utenfor Oslo-grensa. Der har selskapet et bussanlegg med egen fyllestasjon for hydrogen, hvor bussene tankes opp.

Pernille Aga er prosjektleder for hydrogenbussprosjektet i Ruter. I bakgrunnen står Ruters Administrerende direktør, Bernt Reitan Jenssen. Foto: Ruter

Tror teknologien er moden

Prøveprosjektet var opprinnelig en del av et EU-prosjekt som varte fra 2012-2016. Akershus fylkeskommune, Oslo kommune og Ruter valgte å drifte sine fem hydrogenbusser videre etter prosjektets slutt.

– Nå går bussene veldig bra. De har en høy teknisk stabilitet og fungerer veldig godt. Men det har vært mange utfordringer underveis før vi har kommet til det positive stedet vi er nå. I dag er hydrogen langt dyrere enn annet drivstoff, og det er mindre energieffektivt. Derfor ser vi at Ruter må være med å modne teknologien for å se om den kan komme til et punkt hvor vi kan bruke den i driften vår, sier Aga.

Kanskje du har lagt merke til Ruters hydrogenbusser i bybildet i Oslo de siste seks årene? Foto: Ruter

Ruter har ute et nytt anbud på 10 hydrogenbusser som skal komme i drift i løpet av 2020.

– Vår antakelse er at teknologien har tatt noen steg på disse 6-7 årene. Vi tror teknologien vil være moden, men at markedet kommersielt sett ikke er modent enda.

Hydrogenbussens fordel er at den kan kjøre lenger enn batteridrevne elbusser uten å fylle drivstoff. Hydrogenbussene fra 2012 må fylles to ganger om dagen for å kjøre full drift. Målet er at en ny generasjon busser skal klare seg med én fylling om dagen, og dermed bli mindre avhengig av infrastruktur.

Hydrogen: Revolusjon eller blindspor?

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:02 Brannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01 Norwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47 Wara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41 Sveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09 Danmark får Tour de France-starten i 202114:04 Gigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53 Skiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:17 Klæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08 IT-problemene hos Posten løst13:06 Betennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49 Trond Giske innstilles ikke som nestleder i Trøndelag Ap12:43 Sivile fraktet ut av IS' siste område i Syria12:29 Pave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14 Løfshus demper presset på Skistad12:10 Halfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03 BMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33 Knausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32 Labour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31 Nye hackerangrep oppdaget i Europa11:23 – Fregatten vil aldri seile igjen10:58 Putin truer USA med raketter10:37 Massepunktering på E610:02 Bonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58 FIS godkjente Vikersund-endringene09:48 Kvinne død etter økseangrep på gravlund09:09 Dragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09 Japans handelsunderskudd vokser09:08 Prisnedgang på bensin og diesel i januar08:48 Deler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48 12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38 100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16 Johaugs hyllest av broren08:07 Kristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41 Kvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32 Stjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22 Bli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20 Følg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03 Svensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55 Kong Harald fyller 82 år torsdag06:50 Handelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40 Den Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35 Savner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30 Stor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25 Venstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23 Nordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54 Giske-comeback skaper splid05:42 Mobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32 Åttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:57 Rangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12 Trump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07 Putins popularitet faller før årlig tale03:34 Bøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30 CNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17 Ap-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33 Rekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28 Venezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25 Kripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44 Trump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57 Letingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50 Regjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26 Bollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10 Demokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00 Ap vil straffe koranskole-foreldre23:42 Hadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42 Lyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28 Bayern stoppet Liverpool på Anfield22:42 Aktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11 To fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47 Tusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33 Ulveklager skal behandles om én uke21:31 Britisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52 FBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49 Sjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36 80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23 «Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»19:07 Ungarn varsler våpenkjøp i Norge18:59 Kvinne kritisk skadd i angrep i Haugesund – mann i 40-årene siktet for drapsforsøk18:50 Ruud herjet og tok seg enkelt videre i Rio18:40 Franske medier: Knivangrep i Marseille18:29 Kristoffersen rett ut av parallellslalåmen i Stockholm18:25 EU-razzia mot norske oppdrettsselskaper18:22 Sju barn mistet livet i brann i Canada18:09 Halvparten av oss har opplevd dette på nært hold17:46 – Jeg trodde Thon ville vist større raushet17:42 – Kolonne står klar til å hente ut sivile fra IS-område i Syria17:41 Polen krever unnskyldning fra Israel for «rasistiske» kommentarer17:36 Danske Bank stenger i flere land etter hvitvaskingssak17:17 Sju av åtte Ap-lag i Nord-Trøndelag ønsker Giske velkommen17:11 Fire års fengsel for mishandling av familien i 25 år16:46 Elvestuen på miljømøte i Moskva16:40 Noen må betale dyrt for de billige klærne dine16:27 Fire funnet skadd etter snøskred i sveitsisk skianlegg16:19 Ungarn gjør Juncker til skyteskive i ny kampanje16:13 Frp vil ikke hente fremmedkrigere hjem til Norge16:10 15 skadd i skipskollisjon i Østersjøen16:09 Svenske som kjempet mot IS, dømt for krigsforbrytelser
Siste nytt
15:02PengerBrannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01VerdenNorwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47PolitikkWara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41PengerSveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09SportDanmark får Tour de France-starten i 202114:04Helse og livsstilGigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53NorgeSkiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:17SportKlæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08NorgeIT-problemene hos Posten løst13:06SportBetennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49PolitikkTrond Giske innstilles ikke som nestleder i Trøndelag Ap12:43VerdenSivile fraktet ut av IS' siste område i Syria12:29VerdenPave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14SportLøfshus demper presset på Skistad12:10SportHalfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03MotorBMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33KulturKnausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32PolitikkLabour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31VerdenNye hackerangrep oppdaget i Europa11:23Norge– Fregatten vil aldri seile igjen10:58VerdenPutin truer USA med raketter10:37NorgeMassepunktering på E610:02SportBonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58SportFIS godkjente Vikersund-endringene09:48NorgeKvinne død etter økseangrep på gravlund09:09PolitikkDragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09PengerJapans handelsunderskudd vokser09:08MotorPrisnedgang på bensin og diesel i januar08:48PengerDeler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48Kultur12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38Livet100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16SportJohaugs hyllest av broren08:07SportKristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41PolitikkKvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32SportStjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22VerdenBli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20PolitikkFølg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03PengerSvensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55NorgeKong Harald fyller 82 år torsdag06:50VerdenHandelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40ReiseDen Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35SportSavner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30NorgeStor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25PolitikkVenstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23Helse og livsstilNordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54PolitikkGiske-comeback skaper splid05:42VerdenMobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32NyheterÅttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:57SportRangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12PolitikkTrump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07PolitikkPutins popularitet faller før årlig tale03:34PolitikkBøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30VerdenCNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17PolitikkAp-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33Helse og livsstilRekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28VerdenVenezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25NorgeKripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44VerdenTrump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57VerdenLetingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50MotorRegjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26PolitikkBollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10VerdenDemokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00NorgeAp vil straffe koranskole-foreldre23:42PolitikkHadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42SportLyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28SportBayern stoppet Liverpool på Anfield22:42NorgeAktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11PengerTo fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47VerdenTusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33NorgeUlveklager skal behandles om én uke21:31VerdenBritisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52VerdenFBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49NorgeSjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36Verden80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23Verden«Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»19:07PolitikkUngarn varsler våpenkjøp i Norge18:59NorgeKvinne kritisk skadd i angrep i Haugesund – mann i 40-årene siktet for drapsforsøk18:50SportRuud herjet og tok seg enkelt videre i Rio18:40VerdenFranske medier: Knivangrep i Marseille18:29SportKristoffersen rett ut av parallellslalåmen i Stockholm18:25VerdenEU-razzia mot norske oppdrettsselskaper18:22VerdenSju barn mistet livet i brann i Canada18:09MotorHalvparten av oss har opplevd dette på nært hold17:46Penger– Jeg trodde Thon ville vist større raushet17:42Verden– Kolonne står klar til å hente ut sivile fra IS-område i Syria17:41VerdenPolen krever unnskyldning fra Israel for «rasistiske» kommentarer17:36VerdenDanske Bank stenger i flere land etter hvitvaskingssak17:17PolitikkSju av åtte Ap-lag i Nord-Trøndelag ønsker Giske velkommen17:11NorgeFire års fengsel for mishandling av familien i 25 år16:46PolitikkElvestuen på miljømøte i Moskva16:40VerdenNoen må betale dyrt for de billige klærne dine16:27VerdenFire funnet skadd etter snøskred i sveitsisk skianlegg16:19VerdenUngarn gjør Juncker til skyteskive i ny kampanje16:13PolitikkFrp vil ikke hente fremmedkrigere hjem til Norge16:10Verden15 skadd i skipskollisjon i Østersjøen16:09VerdenSvenske som kjempet mot IS, dømt for krigsforbrytelser
Populært