Hydrogenbiler: Derfor lar revolusjonen vente på seg

Se hvordan hydrogen fungerer som drivstoff i videoen over. Foto: Norsk Hydrogenforum

Infrastruktur, pris og et usikkert marked hindrer hydrogenbilen fra å ta av i Norge, mener forsker.

Det finnes flere enn ti bilmodeller som bruker hydrogen som drivstoff på privatbilmarkedet, ifølge Norsk Hydrogenforum. Flere av dem er til salgs i Norge.

Likevel er privatbiler som går på hydrogen et sjeldent syn på norske veier. Fram til 2016 ble det solgt færre enn ti i året. I 2016 ble det solgt 23 og 2017 ble det solgt rekordmange 56 hydrogenbiler i Norge, ifølge Opplysningen for Veitrafikk (OFV).

OFV ventet en stor salgsøkning i 2018, men den har uteblitt. Fra januar til og med november i år er det bare solgt 44 hydrogenbiler. Samtidig er fire av Norges seks kommersielle fyllestasjoner for hydrogen lagt ned i 2018 på grunn av manglende kapital hos driftselskapet. Eier du en hydrogenbil må du nå fylle den i enten Bærum eller Bergen.

Hydrogenbiler er utslippsfrie på samme måte som elbiler. Norge har et mål om at alle private nybiler som selges fra 2025 skal være nullutslippsbiler. Det inkluderer hydrogenbiler.

Se hvordan hydrogenteknologien fungerer i videoen øverst i saken.

Aktuelt: Klarsignal for hydrogendrevne hurtigbåter

– Ingen vil bygge infrastruktur

Utviklingen matcher dårlig med Høyre, Venstre, KrF og Frps mål fra 2016 om å få på plass et landsdekkene hydrogenladenettverk, og ambisjoner om 50.000 hydrogenbiler på norske veier innen 2025, som Dagsavisen tidligere har skrevet om. Flere av de nevnte politiske partiene har senere snudd i saken, og mener det ikke er nødvendig å satse videre på hydrogen.

Hydrogenbiler får alle de samme avgiftsfordelene om elbiler, med et løfte om at de kan videreføres enda lenger om nødvendig.

Økonomiske fordeler med hydrogenbil:

  • Ingen engangsavgift.
  • Ingen moms ved kjøp
  • Halv firmabilbeskatning
  • Svært lav årsavgift
  • Fritak for bompenger - i Oslo-Akershus unntatt fra betaling som elbiler må fra 2019
  • Mulighet for gratis offentlig parkering
  • Kan kjøre i kollektivfeltet - også der elbiler har måttet "flytte ut"
  • Mulighet for fritak for fergeavgifter i enkelte fylker

Kilde: Norsk Hydrogenforum

Cyriac George er forsker ved Transportøkonomisk institutt (TØI), og jobber med en doktorgrad om hydrogen som drivstoff i det norske transportsystemet. Han forteller hvorfor hydrogenbilen ikke har blitt en suksess så langt.

– Det enkle svaret er at vi har en «høna eller egget»-situasjon. Det blir ikke mange hydrogenbiler på veiene uten nødvendig infrastruktur i form av fyllestasjoner. Men ingen vil bygge nødvendig infrastruktur uten at det er nok biler til å bruke den. Det er essensen i dette, forklarer George til ABC Nyheter.

Hydrogenbil til salgs: Hyundai FE er den nye rekkevidde-sjefen!

Ser en fremtid for hydrogen

Hydrogenbilen går på strøm, og slipper kun ut vanndamp. Det kreves strøm og energi for å fremstille hydrogengass. Deretter er det en brenselcelle inni bilen som omgjør hydrogengassen til strøm igjen. Strømmen gir bilen energi til å gå. Hovedforskjellen på hydrogen- og batteridreven elbil er at elbiler kan lades fra en stikkontakt i veggen hjemme, mens hydrogenbilen få drivstoff fra en tank, lik bensin- og dieselbiler.

– Da fire kommersielle fyllestasjoner ble lagt ned i år ble det plutselig mye vanskeligere å fylle opp tanken om du har privatbil i Oslo-området, påpeker George.

Samtidig er hydrogenteknologien dyr å benytte seg av. Det fører til at det koster å drive fyllestasjoner, og det koster å fylle hydrogen. Men TØI-forskeren tror kostnadene vil gå ned dersom hydrogendrevne kjøretøy tas i bruk i stor skala.

– Jeg kan se en fremtid for hydrogen. Det er ikke relevant i alle sektorer, men jeg ser ingen grunner til hvorfor man ikke skal investere i dette nå.

Les også: Nexo er elbilen uten lade- og rekkeviddeangst

Tror nøkkelen blir store kjøretøy

Cyriac George er forsker ved Transportøkonomisk institutt, og skriver en doktorgrad om hydrogen i det norske transportbildet. Foto: TØI
Cyriac George er forsker ved Transportøkonomisk institutt, og skriver en doktorgrad om hydrogen i det norske transportbildet. Foto: TØI

Hydrogendrevne kjøretøy har fordelen av lengre rekkevidde enn dagens batteridrevne elbiler. De beste bilmodellene på markedet kan kjøre 700-800 kilometer på én fylling. George tror at om hydrogenteknologi for kjøretøy slår an i Norge, vil det skje for store, tunge kjøretøy først heller enn i privatbilmarkedet.

– Jo større kjøretøy, jo mer nyttig er hydrogen. Ta store lastebiler som må kjøre hundrevis av kilometer. Skal de kjøre på batteridrevet strøm vil batteriet ta opp all plassen i bilen. Det lar seg ikke gjøre med ren el-teknologi. Du kan gjøre det med diesel, lett. Men hvis vi ønsker et fossilfritt samfunn, er hydrogen mye mer relevant, sier TØI-forskeren.

Samtidig er det varslet at elbilteknologien vil bli både bedre og billigere de neste fem årene, og mange spør seg om det er behov og rom for hydrogenbiler i privatbilmarkedet.

– Hvis du skal kjøre rundt i byen, handle og levere barn i barnehage, er kanskje elbilen god nok til ditt bruk. Men om du vil kjøre fra Oslo til Sandnes på juleferie, eller frakte varer rundt i landet, så kommer du deg ikke dit med elbil. Hydrogenteknologien kan gjøre det, men bare hvis infrastrukturen blir bedre.

Hydrogenselskap: – Billigere å bygge infrastruktur for hydrogen enn elbil

Ruter fortsetter testing av hydrogenbusser

Flere aktører er i ferd med å teste ut hydrogen på store kjøretøy. Asko har et prøveprosjekt for lastebiler i Trondheim.

I Oslo og Akershus har kollektivselskapet Ruter testet ut hydrogenbusser siden 2012. Prosjektet skal videreføres på større skala fra neste år.

– Ruter har et mål om at all kollektivtransport i Oslo og Akershus skal være utslippsfri innen 2028. Vi tror hydrogendrevne busser kan være en del av løsningen. Det er derfor vi jobber med denne løsningen. Selv om den i dag ikke er konkurransedyktig, så kan det være den blir det på lang sikt, forklarer Pernille Aga, prosjektleder for hydrogenbussprosjektet, til ABC Nyheter.

Siden 2012 har Ruter testet fem hydrogenbusser i vanlig kollektivtrafikk. Bussene holder til på Rosenholm, rett utenfor Oslo-grensa. Der har selskapet et bussanlegg med egen fyllestasjon for hydrogen, hvor bussene tankes opp.

Pernille Aga er prosjektleder for hydrogenbussprosjektet i Ruter. I bakgrunnen står Ruters Administrerende direktør, Bernt Reitan Jenssen. Foto: Ruter
Pernille Aga er prosjektleder for hydrogenbussprosjektet i Ruter. I bakgrunnen står Ruters Administrerende direktør, Bernt Reitan Jenssen. Foto: Ruter

Tror teknologien er moden

Prøveprosjektet var opprinnelig en del av et EU-prosjekt som varte fra 2012-2016. Akershus fylkeskommune, Oslo kommune og Ruter valgte å drifte sine fem hydrogenbusser videre etter prosjektets slutt.

– Nå går bussene veldig bra. De har en høy teknisk stabilitet og fungerer veldig godt. Men det har vært mange utfordringer underveis før vi har kommet til det positive stedet vi er nå. I dag er hydrogen langt dyrere enn annet drivstoff, og det er mindre energieffektivt. Derfor ser vi at Ruter må være med å modne teknologien for å se om den kan komme til et punkt hvor vi kan bruke den i driften vår, sier Aga.

Kanskje du har lagt merke til Ruters hydrogenbusser i bybildet i Oslo de siste seks årene? Foto: Ruter
Kanskje du har lagt merke til Ruters hydrogenbusser i bybildet i Oslo de siste seks årene? Foto: Ruter

Ruter har ute et nytt anbud på 10 hydrogenbusser som skal komme i drift i løpet av 2020.

– Vår antakelse er at teknologien har tatt noen steg på disse 6-7 årene. Vi tror teknologien vil være moden, men at markedet kommersielt sett ikke er modent enda.

Hydrogenbussens fordel er at den kan kjøre lenger enn batteridrevne elbusser uten å fylle drivstoff. Hydrogenbussene fra 2012 må fylles to ganger om dagen for å kjøre full drift. Målet er at en ny generasjon busser skal klare seg med én fylling om dagen, og dermed bli mindre avhengig av infrastruktur.

Hydrogen: Revolusjon eller blindspor?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14 Far siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13 Ekspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50 Lagarde godtatt som sentralbanksjef13:50 Tusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20 Kronprinsparet tok turen til fjells13:19 «Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19 Ny analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Propanlekkasje fra tankbil stanset12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52 Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen07:58 Rapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år06:10 Norge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02 Massiv motstand mot vindkraft i Norge06:02 Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50 Dette skjer i dag05:44 Elon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42 Dette skjedde i natt05:30 Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05 FAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00 HRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45 Strømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31 352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10 Geléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47 86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51 Streik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30 Amnesty-pris til Greta Thunberg02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris
Siste nytt
19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39VerdenHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04VerdenMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14NorgeFar siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13VerdenEkspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50PengerLagarde godtatt som sentralbanksjef13:50NorgeTusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20KulturKronprinsparet tok turen til fjells13:19Sport«Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19MotorNy analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgePropanlekkasje fra tankbil stanset12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52PengerOljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen07:58PengerRapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år06:10NorgeNorge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02NorgeMassiv motstand mot vindkraft i Norge06:02PolitikkFrp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenElon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeFlere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05PengerFAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00VerdenHRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45VerdenStrømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31Penger352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10NorgeGeléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47Verden86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51PengerStreik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30VerdenAmnesty-pris til Greta Thunberg02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris
Populært