Ruter kjører eldre i Oslo dør til dør for 17 kroner

Ruters aldersvennlige transport kommer i form av rosa minibusser. Pilotprosjektet ble lansert i fjor, og fikk nylig 11 millioner kroner bevilget av Oslo-byrådet for å utvide prosjektet til flere bydeler.
Ruters aldersvennlige transport kommer i form av rosa minibusser. Pilotprosjektet ble lansert i fjor, og fikk nylig 11 millioner kroner bevilget av Oslo-byrådet for å utvide prosjektet til flere bydeler. Foto: Miljøpartiet de Grønne

– Kaster vi bort penger på eldre? Ja, på en måte. Men totalt sett kan samfunnet gå i null, sier Claes Kanold i kollektivselskapet Ruter.

I fremtiden må Ruter, som opererer i Oslo og Akershus, yte mer persontilpasset service, mener Kanold. Han trekker fram aldersvennlig transport, et nytt konsept selskapet er i ferd med å etablere.

Er du over 67 år gammel og bor bydel Nordre Aker eller bydel Sagene i Oslo, kan du bestille en minibuss på døra fra Ruter mellom klokken 10 og 18, mandag til lørdag. Bussen kjører deg dit du skal. Området inkluderer Storo storsenter og Ullevål sykehus. Du må ringe senest én time før du trenger å bli hentet. Prisen: 17 kroner per tur.

– Vi har allerede over 500 faste kunder. De fleste er over 80 år. Noen er over 100. Du kan spørre hvorfor vi gjør dette. Kaster vi penger etter eldre? Ja, på en måte. Men er det 6 av kundene som kan bo hjemme lenger og unngå sykehjem på grunn av tjenesten vår, så går samfunnet totalt sett i null. Det er bærekraftig, sier Claes Kanold.

Aktuelt: Er dette framtidas Oslo-trafikk?

– Har vært forbundet med noe usexy

Transportfremtiden i byene er grønn. I alle fall hvis vi skal tro norske politikere. Regjeringens ambisjoner om mindre bilbruk skaper behov for nye transportløsninger. Ruter jobber med å utvikle mobilitetsløsninger for fremtiden.

– Mobilitet er noe annet enn kollektivtransport. Kollektivtransport har vært forbundet med dekk og diesel, noe usexy. Nye mobilitetsløsninger handler om teknologi, ja. Men menneskelig service er fortsatt det viktigste Vi skal hjelpe folk til å leve bedre liv. Vi skal skape tjenester folk vil ha, sier leder for mobilitetstjenester i Ruter, Claes Kanold.

Tirsdag fortalte han om selskapets fremtidsprosjekter på et frokostseminar i Oslo, i regi av IT-konsulentselskapet Knowit.

Les også: Ruter bruker mye mer på kontroller enn de får inn

– Sparer Nadderud for 500 biler i uka

Et stabilt tilbud til eldre i Oslo sentrum godt på vei etablert. Samtidig skal Ruterflex-ordningen kunne brukes til andre formål, som å frakte barn og unge til fritidsaktiviteter.

I Bærum kjører Ruter et testprosjekt hvor de henter barn og ungdom fra ni forskjellige skoler i Nadderud-området klokken 14 hver dag, og kjører dem til fotballtrening på Stabæks ungdomsakademi.

Ruter frakter mellom 140-160 barn om dagen til trening i små, grønne skolebusser. Når treningen er slutt, blir barna kjørt hjem til døren.

– Daglig utgjør det maks 11 busser, istedenfor 100 biler. Vi sparer Nadderud for 500 biler i uken. Det påvirker både miljø og trengsel. I tillegg har vi fått tilbakemelding fra flere foreldre som sier at når de slipper å stresse hjem for å rekke og hente barna på trening, er det flere som velger kollektivtransport til jobb istedenfor bil, forteller en engasjert mobilitetsleder.

Claes Kanold er leder for Ruters mobilitetstjenester. Han jobber med å utvikle alternative måter for kundene å reise rundt i Oslo og Akershus på. Mobilitet er nøkkelordet. Det er mer sexy enn kollektiv, ifølge Kanold. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Claes Kanold er leder for Ruters mobilitetstjenester. Han jobber med å utvikle alternative måter for kundene å reise rundt i Oslo og Akershus på. Mobilitet er nøkkelordet. Det er mer sexy enn kollektiv, ifølge Kanold. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Dette er smart, og gjør livet enklere

Aud Tennøy har doktorgrad i by- og regionplanlegging og er forskningsleder for byutvikling og bytransport i Transportøkonomisk institutt (TØI). Hun reagerer positivt når hun hører om Ruters Nadderud-prosjekt.

– Nå snakker vi om praktiske, gode løsninger som gjør det mulig for folk å komme seg rundt. Dette er smart, og gjør livet enklere for folk. Bærum er såpass spredt at det er vanskelig å ha et godt kollektivtilbud fra ni skoler til Nadderud. Da er spesialløsninger som denne godt egnet. Forhåpentligvis kan det overføres til andre transportutfordringer også, sier Tennøy til ABC Nyheter.

Les også: Slutt på gratis elbil-lading i Oslo i 2019

– Vi har Buddy. Tesla kommer

Mellom 2018-2021 skal Ruter teste ut selvkjørende busser, med håp om å lansere et reelt rutetilbud i 2021.

– En av utfordringene med selvkjørende busser er å skape sosial aksept for det. Folk er skeptiske. Men de som har testet det og blitt vant til det, sier det er som å kjøre heis. Samtidig finnes det mange som er redde for å kjøre heis. Om du gikk inn i en heis i New York på slutten av 20-tallet var det jo en sjåfør der som styrte heisen, påpeker Kanold.

Han tror det norske folk vil ble modne for konseptet etter hvert. Først må teknologien bli bedre.

– Den er ikke helt der den bør være enda. Tenk på det som en gammel Buddy-elbil som kjørte rundt i Norge for 20 år siden. Vi lo litt av det da. Nå har vi tusenvis av teslaer i gatene, og ingen ler av dem. Alle vil ha en Tesla. Selvkjørende busser i dag er som Buddy. Men Tesla kommer.

(Artikkelen fortsetter under)

Video: Ruter har ambisjoner med sitt selvkjørende buss-prosjekt.

– Hvor nyttig er selvkjørende?

Aud Tennøy i TØI er spent på å se om Ruter klarer å få på plass et rutetilbud for selvkjørende kjøretøy i Oslo allerede i 2021. En av de største utfordringene, som Kanold selv påpeker, er om lovgivningen vil tillate det.

Aud Tennøy forsker på byutvikling og bytransport ved Transportøkonomisk institutt. Foto: Transportøkonomisk Institutt
Aud Tennøy forsker på byutvikling og bytransport ved Transportøkonomisk institutt. Foto: Transportøkonomisk Institutt

– Samtidig lurer jeg på hvor de ser for seg at disse rutene skal gå. Det bør vel være i områder med mindre folk og biler, og ikke midt i sentrum. Hvis ruten er avgrenset og enkel å kjøre, så kan det hende de får det til. Det hadde vært stilig, sier Tennøy.

At bussen kan kjøre der den skal uten å kjøre noen, er det stor sannsynlighet for, ifølge TØI-forskeren.

– Det er ren teknologi. Det er få som er redde for at selvkjørende busser skal kjøre ned folk. Når det gjelder tidsramme for når selvkjørende busser blir en etablert del av kollektivtilbudet, er det få i bransjen som tør å være tydelige på det. Ingen vet sikkert. Det virkelige spørsmålet er hvor nyttig det er som en del av transportsystemet, da de må kjøre sakte i uoversiktlige bymiljøer, sier Tennøy.

– Hva er den mest nyttige transportformen for byer?

– Gange. Byer og områder må bygges så det er enkelt å gå. I både store og små byer skjer en stor del av personturene til fots. Men i en by må det ikke bare være én ting. Det må være en kombinasjon av alle transportmidler.

Les også: Ruter får støtte til ti nye hydrogenbusser i Oslo

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:49 Obama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25 Valgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10 Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39 Klimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 Trump raser etter rentebeslutning20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser Kongen utslippsfloken19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Politiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06 Tyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03 Alvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57 Solberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38 SAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32 Journalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31 Trump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55 Røyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54 Sterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36 Fullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30 Venstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28 Russisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26 Sørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23 India varsler forbud mot e-sigaretter13:59 Sol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55 Corbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36 Kristoff spurtet til seier i Slovakia12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel
Siste nytt
21:49VerdenObama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25PolitikkValgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10ReiseCruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39MotorKlimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerTrump raser etter rentebeslutning20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser Kongen utslippsfloken19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgePolitiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06VerdenTyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03NorgeAlvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57PolitikkSolberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38ReiseSAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32KulturJournalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31VerdenTrump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55VerdenRøyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54PengerSterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36PolitikkFullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30PolitikkVenstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28SportRussisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26NorgeSørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23Helse og livsstilIndia varsler forbud mot e-sigaretter13:59NorgeSol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55VerdenCorbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36SportKristoff spurtet til seier i Slovakia12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel
Populært