«Bomfest» ved Oslo Rådhus

Oslo Høyre til aksjonister: – Bompenger eneste løsning

Se utdrag av torsdagens appeller i videoen over.

Men Carl I. Hagen (Frp) mener han har funnet en løsning som kan fjerne alle bomstasjonene i Norge. – La alle bilister avgiftslegges likt, så får du inn et enda større beløp.

Gruppen «JA til miljø, NEI til økte bompenger» holdt en demonstrasjon foran Rådhuset i Oslo torsdag kveld. På forhånd hadde 600 personer meldt at de skulle komme. Da demonstrasjonen startet var det til slutt mellom 200-300 personer som trosset surt novembervær og møtte opp.

– Jeg skulle selvfølgelig ønske det kom flere, men vi er fornøyd i det været her. Hadde været vært bedre tror jeg flere hadde kommet. Det skal vi tenke på til neste gang, at vi kanskje tar det på dagtid i en helg, sier Samrand Khezri, sekretær i gruppen som arrangerte demonstrasjonen.

– Så det blir en neste gang?

– Ja, vi skal ikke gi oss.

Bakgrunn: «Bomfest» ved Rådhuset: – Litt skriking og plakater må man regne med

Har ikke råd til å besøke foreldre

Britt Fossum sitter i ledelsen av aksjonsgruppa sammen med Khezri og Cecilie Lyngby. Hun har engasjert seg i saken fordi hun opplever at bompenger kan være et stort hinder i privatlivet.

Britt Fossum er med i ledelsen av gruppa JA til miljø, NEI til økte bompenger. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Britt Fossum er med i ledelsen av gruppa JA til miljø, NEI til økte bompenger. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Foreldrene mine bor på Hadeland. Det koster meg 200 kroner bare i bompenger hver gang jeg skal besøke dem. Det gjør at jeg ikke har råd til å besøke dem så ofte, forteller Fossum til ABC Nyheter.

Med høy alder har foreldrene hennes blitt mer og mer avhengig av hjelp. Derfor er det ekstra sårt at hun ikke får besøkt dem så ofte.

– Det er fryktelig vondt, sier hun.

Fossum har også tre voksne barn, og husker godt hvor mye styr det var å kjøre dem til forskjellige kamper og treninger med forskjellige lag forskjellige steder rundt om i byen.

– Tenk hvor dyrt det har blitt nå i forhold til da jeg holdt på. Jeg synes det er helt forferdelig, og jeg blir veldig ivrig og engasjert av en så stor sak som berører så mange.

Les alle våre siste artikler om bompenger her.

Høyre: – Bompenger eneste finansiering

De rundt 250 tilhørerne fikk servert gløgg og pepperkaker for å holde varmet, sponset av Oslo Høyre og Oslo Frp.

Flere lokale politikere møtte opp og holdt appell. Fremskrittspartiet og Liberalistene ga aksjonistene sin fulle støtte, mens Høyre ved gruppeleder Eirik Lae Solberg forklarte hvorfor de har stemt for bompengene i Oslo.

Gruppeleder for Høyre i Oslo og bystyrerepresentant Eirik Lae Solberg sier ja til både miljø og bompenger. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Gruppeleder for Høyre i Oslo og bystyrerepresentant Eirik Lae Solberg sier ja til både miljø og bompenger. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Det er sånn, og det innrømmer jeg gjerne, at Høyre har godtatt de nye bommene. Vi har stemt for det i bystyret. Den aller viktigste grunnen til det er at vi mener at når byen vokser, så må vi legge til rette for at folk kan handle miljøvennlig og da trenger vi kollektivtransport, sa Lae Solberg fra den lille scenen som var rigget opp foran Oslo Rådhus.

Han sa videre at Oslo Høyre ønsker å bygge ny Fornebu-bane og ny sentrumstunnel for T-banen, men også nye tunneler og veier for bilister.

– Bompenger er den eneste måten å finansiere dette på.

Forsvaret for bompengene ble møtt med buing fra tilhørerne, som hadde ikledd seg røde nisseluer for anledningen.

Rundt 200-300 mennesker møtte opp foran rådhuset torsdag kveld for å markere sin motstand mot bompenger. Foto: Elisabeth Bergskaug
Rundt 200-300 mennesker møtte opp foran rådhuset torsdag kveld for å markere sin motstand mot bompenger. Foto: Elisabeth Bergskaug

Carl I. Hagen: – Like avgifter istedenfor bompenger

Fra bystyremedlem og Frp-politiker Carl I. Hagen var budskapet klokkerklart:

– Bompenger er urettferdig. Hvis vi ikke får inntektene fra bompenger, hvorledes skal vi da finansiere? Nå har jeg svaret. Svaret er at hvis alle som kjører bil betaler nøyaktig de samme avgifter, så ville inntektene til staten øke med 11.220 millioner kroner. Det er mer enn de totale bompengeinntektene til landet.

– Vi kunne fjernet alle bomstasjonene i Norge ved å si at alle som kjører bil, enten det drives med strøm, bensin eller diesel betaler nøyaktig de samme avgifter. Der har vi svaret.

Forslaget ble møtt med jubel fra tilhørerne.

Høyres Eirik Lae Solberg påpekte at forslaget fra Hagen har lite med lokalpolitikk å gjøre.

– Jeg merket meg at Carl mener det er andre måter å gjøre det på. Da regner jeg med at han, nå som han har begynt å møte på Stortinget igjen, kan følge opp det på Stortinget. Så følger jeg med spenning med på det. Får vi en mulighet til å redusere bompengene, så gjør jeg det svært gjerne.

Aktuelt: Slik blir det nye bomsystemet i Oslo og Akershus fra 2019

Snudde ryggen til Ap

Både Arbeiderpartiet og Miljøpartiet de Grønne påpekte at alle partiene i Oslo, foruten Frp, har stemt for de 53 nye bomstasjonene som åpner i Oslo og Akershus neste år.

Da bystyre-representant for Arbeiderpartiet Andreas Halse gikk på scenen snudde tilhørerne ryggen til.

– Jeg har ikke kommet hit for å tilby dere masse. Jeg har kommet hit for å tilby dere én ting, og det er ærlighet. Dette er vi faktisk for. Vi gjør disse endringene fordi vi tror de er med på å skape en bedre by, gjør kollektivtrafikken bedre, gjør det lettere å sykle. Vi tror byen blir bedre av det, sa Halse fra scenen.

Bompengeaksjonistene snudde ryggen til Arbeiderpartiets Andreas Halse for å vise sin motstand mot det han sa. Høyres Eirik Lae Solberg ble stående med ansiktet vendt mot Halse. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Bompengeaksjonistene snudde ryggen til Arbeiderpartiets Andreas Halse for å vise sin motstand mot det han sa. Høyres Eirik Lae Solberg ble stående med ansiktet vendt mot Halse. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

MDG møtt med voldsom buing

Bompengemotstanderne ble stående med ryggen til også da kandidat til bystyret for MDG, Arne Haabeth holdt appell. Sistnevnte måtte rope for å overdøve den enorme buingen fra publikum.

– Alle partier har gått inn for bompenger. Alle partier støtter dette. Frps samferdselsminister godkjenner dette. Høyre godkjenner dette. Forskjellen er at MDG står for det.

Haabeth utdyper hva han mener til ABC Nyheter etter aksjonen.

– Jeg synes det er drøyt at Frp mener de er imot bompenger og at Høyre fremstiller det som om det er noe de motvillig har gått med på. Ja, Frp lokalt har stemt imot, men bypakken som bompengene er en del av er et spleiselag mellom stat og kommune. Frp og Høyre sitter i regjeringen og har stemt for bypakken og bompengene på vegne av staten. Også smykker Frp seg med at de er imot bompenger? Det er å tale med to tunger, mener jeg, sa Haabeth.

Jon Georg Dale (Frp): – Uaktuelt å bestemme bompenger

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 Tyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35 Liverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04 Erna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58 Haaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54 Venstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37 Celtic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35 Flere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03 Irakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40 Fire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31 Telenor har stabilisert flere av tjenestene17:12 Ørjan Nyland med tap i Premier League-debuten16:58 Opptur for Solskjær, Uniteds unggutter lekte seg til seier mot Brighton16:50 Nå starter Høyre jakten på Høies erstatter16:23 Petter Stordalen og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre16:06 Flere drept av bilbombe nord i Syria16:05 Krigshelten som ble frivillig fange i Auschwitz15:29 Jødiske gravsteiner utsatt for hærverk i Danmark14:27 Trolig ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen
Siste nytt
16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenTyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35SportLiverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04PolitikkErna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58SportHaaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54NorgeVenstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37SportCeltic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35VerdenFlere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03VerdenIrakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40NorgeFire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31NorgeTelenor har stabilisert flere av tjenestene17:12SportØrjan Nyland med tap i Premier League-debuten16:58SportOpptur for Solskjær, Uniteds unggutter lekte seg til seier mot Brighton16:50PolitikkNå starter Høyre jakten på Høies erstatter16:23KulturPetter Stordalen og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre16:06VerdenFlere drept av bilbombe nord i Syria16:05VerdenKrigshelten som ble frivillig fange i Auschwitz15:29VerdenJødiske gravsteiner utsatt for hærverk i Danmark14:27NorgeTrolig ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen
Populært