«Bomfest» ved Oslo Rådhus

Oslo Høyre til aksjonister: – Bompenger eneste løsning

Se utdrag av torsdagens appeller i videoen over.

Men Carl I. Hagen (Frp) mener han har funnet en løsning som kan fjerne alle bomstasjonene i Norge. – La alle bilister avgiftslegges likt, så får du inn et enda større beløp.

Gruppen «JA til miljø, NEI til økte bompenger» holdt en demonstrasjon foran Rådhuset i Oslo torsdag kveld. På forhånd hadde 600 personer meldt at de skulle komme. Da demonstrasjonen startet var det til slutt mellom 200-300 personer som trosset surt novembervær og møtte opp.

– Jeg skulle selvfølgelig ønske det kom flere, men vi er fornøyd i det været her. Hadde været vært bedre tror jeg flere hadde kommet. Det skal vi tenke på til neste gang, at vi kanskje tar det på dagtid i en helg, sier Samrand Khezri, sekretær i gruppen som arrangerte demonstrasjonen.

– Så det blir en neste gang?

– Ja, vi skal ikke gi oss.

Bakgrunn: «Bomfest» ved Rådhuset: – Litt skriking og plakater må man regne med

Har ikke råd til å besøke foreldre

Britt Fossum sitter i ledelsen av aksjonsgruppa sammen med Khezri og Cecilie Lyngby. Hun har engasjert seg i saken fordi hun opplever at bompenger kan være et stort hinder i privatlivet.

Britt Fossum er med i ledelsen av gruppa JA til miljø, NEI til økte bompenger. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Britt Fossum er med i ledelsen av gruppa JA til miljø, NEI til økte bompenger. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Foreldrene mine bor på Hadeland. Det koster meg 200 kroner bare i bompenger hver gang jeg skal besøke dem. Det gjør at jeg ikke har råd til å besøke dem så ofte, forteller Fossum til ABC Nyheter.

Med høy alder har foreldrene hennes blitt mer og mer avhengig av hjelp. Derfor er det ekstra sårt at hun ikke får besøkt dem så ofte.

– Det er fryktelig vondt, sier hun.

Fossum har også tre voksne barn, og husker godt hvor mye styr det var å kjøre dem til forskjellige kamper og treninger med forskjellige lag forskjellige steder rundt om i byen.

– Tenk hvor dyrt det har blitt nå i forhold til da jeg holdt på. Jeg synes det er helt forferdelig, og jeg blir veldig ivrig og engasjert av en så stor sak som berører så mange.

Les alle våre siste artikler om bompenger her.

Høyre: – Bompenger eneste finansiering

De rundt 250 tilhørerne fikk servert gløgg og pepperkaker for å holde varmet, sponset av Oslo Høyre og Oslo Frp.

Flere lokale politikere møtte opp og holdt appell. Fremskrittspartiet og Liberalistene ga aksjonistene sin fulle støtte, mens Høyre ved gruppeleder Eirik Lae Solberg forklarte hvorfor de har stemt for bompengene i Oslo.

Gruppeleder for Høyre i Oslo og bystyrerepresentant Eirik Lae Solberg sier ja til både miljø og bompenger. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Gruppeleder for Høyre i Oslo og bystyrerepresentant Eirik Lae Solberg sier ja til både miljø og bompenger. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Det er sånn, og det innrømmer jeg gjerne, at Høyre har godtatt de nye bommene. Vi har stemt for det i bystyret. Den aller viktigste grunnen til det er at vi mener at når byen vokser, så må vi legge til rette for at folk kan handle miljøvennlig og da trenger vi kollektivtransport, sa Lae Solberg fra den lille scenen som var rigget opp foran Oslo Rådhus.

Han sa videre at Oslo Høyre ønsker å bygge ny Fornebu-bane og ny sentrumstunnel for T-banen, men også nye tunneler og veier for bilister.

– Bompenger er den eneste måten å finansiere dette på.

Forsvaret for bompengene ble møtt med buing fra tilhørerne, som hadde ikledd seg røde nisseluer for anledningen.

Rundt 200-300 mennesker møtte opp foran rådhuset torsdag kveld for å markere sin motstand mot bompenger. Foto: Elisabeth Bergskaug
Rundt 200-300 mennesker møtte opp foran rådhuset torsdag kveld for å markere sin motstand mot bompenger. Foto: Elisabeth Bergskaug

Carl I. Hagen: – Like avgifter istedenfor bompenger

Fra bystyremedlem og Frp-politiker Carl I. Hagen var budskapet klokkerklart:

– Bompenger er urettferdig. Hvis vi ikke får inntektene fra bompenger, hvorledes skal vi da finansiere? Nå har jeg svaret. Svaret er at hvis alle som kjører bil betaler nøyaktig de samme avgifter, så ville inntektene til staten øke med 11.220 millioner kroner. Det er mer enn de totale bompengeinntektene til landet.

– Vi kunne fjernet alle bomstasjonene i Norge ved å si at alle som kjører bil, enten det drives med strøm, bensin eller diesel betaler nøyaktig de samme avgifter. Der har vi svaret.

Forslaget ble møtt med jubel fra tilhørerne.

Høyres Eirik Lae Solberg påpekte at forslaget fra Hagen har lite med lokalpolitikk å gjøre.

– Jeg merket meg at Carl mener det er andre måter å gjøre det på. Da regner jeg med at han, nå som han har begynt å møte på Stortinget igjen, kan følge opp det på Stortinget. Så følger jeg med spenning med på det. Får vi en mulighet til å redusere bompengene, så gjør jeg det svært gjerne.

Aktuelt: Slik blir det nye bomsystemet i Oslo og Akershus fra 2019

Snudde ryggen til Ap

Både Arbeiderpartiet og Miljøpartiet de Grønne påpekte at alle partiene i Oslo, foruten Frp, har stemt for de 53 nye bomstasjonene som åpner i Oslo og Akershus neste år.

Da bystyre-representant for Arbeiderpartiet Andreas Halse gikk på scenen snudde tilhørerne ryggen til.

– Jeg har ikke kommet hit for å tilby dere masse. Jeg har kommet hit for å tilby dere én ting, og det er ærlighet. Dette er vi faktisk for. Vi gjør disse endringene fordi vi tror de er med på å skape en bedre by, gjør kollektivtrafikken bedre, gjør det lettere å sykle. Vi tror byen blir bedre av det, sa Halse fra scenen.

Bompengeaksjonistene snudde ryggen til Arbeiderpartiets Andreas Halse for å vise sin motstand mot det han sa. Høyres Eirik Lae Solberg ble stående med ansiktet vendt mot Halse. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Bompengeaksjonistene snudde ryggen til Arbeiderpartiets Andreas Halse for å vise sin motstand mot det han sa. Høyres Eirik Lae Solberg ble stående med ansiktet vendt mot Halse. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

MDG møtt med voldsom buing

Bompengemotstanderne ble stående med ryggen til også da kandidat til bystyret for MDG, Arne Haabeth holdt appell. Sistnevnte måtte rope for å overdøve den enorme buingen fra publikum.

– Alle partier har gått inn for bompenger. Alle partier støtter dette. Frps samferdselsminister godkjenner dette. Høyre godkjenner dette. Forskjellen er at MDG står for det.

Haabeth utdyper hva han mener til ABC Nyheter etter aksjonen.

– Jeg synes det er drøyt at Frp mener de er imot bompenger og at Høyre fremstiller det som om det er noe de motvillig har gått med på. Ja, Frp lokalt har stemt imot, men bypakken som bompengene er en del av er et spleiselag mellom stat og kommune. Frp og Høyre sitter i regjeringen og har stemt for bypakken og bompengene på vegne av staten. Også smykker Frp seg med at de er imot bompenger? Det er å tale med to tunger, mener jeg, sa Haabeth.

Jon Georg Dale (Frp): – Uaktuelt å bestemme bompenger

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:55 Slik løser Kongen utslippsfloken19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Student skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06 Tyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03 Alvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57 Solberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38 SAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32 Journalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31 Trump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55 Røyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54 Sterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36 Fullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30 Venstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28 Russisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26 Sørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23 India varsler forbud mot e-sigaretter13:59 Sol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55 Corbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36 Kristoff spurtet til seier i Slovakia12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen
Siste nytt
19:55MotorSlik løser Kongen utslippsfloken19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgeStudent skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06VerdenTyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03NorgeAlvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57PolitikkSolberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38ReiseSAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32KulturJournalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31VerdenTrump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55VerdenRøyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54PengerSterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36PolitikkFullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30PolitikkVenstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28SportRussisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26NorgeSørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23Helse og livsstilIndia varsler forbud mot e-sigaretter13:59NorgeSol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55VerdenCorbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36SportKristoff spurtet til seier i Slovakia12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen
Populært