«Bomfest» ved Rådhuset: – Litt skriking og plakater må man regne med

<p>Cecilie Lyngby har arrangert demonstrasjoner mot bompenger fem ganger tidligere. Torsdag gjør hun det igjen.</p>
Cecilie Lyngby har arrangert demonstrasjoner mot bompenger fem ganger tidligere. Torsdag gjør hun det igjen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Torsdag samles bompengemostandere til bomfest utenfor Oslo Rådhus. Frp stiller med gløgg, mens Oslo Høyre stiller med pepperkaker, til tross for at de er uenige i aksjonistenes standpunkt.

– I mai 2017 leste jeg om prisendringene som ville komme i bomringen i oktober 2017, og jeg tenkte «herregud, dette kommer jo til å bli kjempedyrt for masse folk», sier Cecilie Lyngby til ABC Nyheter.

Det er bakgrunnen for at hun startet Facebook-gruppen «JA til miljø, NEI til økte bompenger!», som i skrivende stund har omlag 52.000 medlemmer. Siden hun startet opp gruppen har Lyngby arrangert fem demonstrasjoner mot bompenger i Oslo.

Torsdag blir den sjette i rekken når hun arrangerer «bomfest» foran Rådhuset i hovedstaden. Det skal serveres gløgg og pepperkaker, et kor skal synge, og det blir politiske appeller. Representanter fra Høyre, Fremskrittspartiet, Liberalistene, Miljøpartiet de Grønne og Arbeiderpartiet skal tale. Lyngby selv skal også holde appell.

– Det er vanskelig å spå hvor mange vi blir, men jeg håper det kommer rundt 1000 personer. Jeg oppfordrer i hvert fall alle til å oppføre seg, men litt skriking og plakater må man regne med, sier hun.

Det er planlagt 53 nye bomstasjoner i Oslo som skal stå klare i mars 2019. 48 av bomstasjonene kommer i Oslo, to i Lørenskog, to i Oppegård og én i Ski kommune. Lyngby og «JA til miljø, NEI til økte bompenger» ønsker å stanse de nye bomstasjonene.

Aktuelt: Slik blir det nye bomsystemet i Oslo og Akershus fra 2019

Ap-Raymond: – Vil Høyre tale med to tunger?

Oslo Høyre har vært med å forhandle frem Oslopakke 3-avtalen, som inkluderer de nye bomtakstene for Oslo og Akershus. Likevel sponser det samme partiet bompengeaksjonistenes arrangement med pepperkaker. Oslo Frp stiller med gløgg.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) mener Oslo Høyre ikke er tydelige nok i bompengedebatten, og forleder bompengeaksjonistene.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er klokkerklar på at bompenger er helt nødvendig for å finansiere et bedre kollektivtilbud i Oslo. Blant annet trenger kommunen drøyt 8 milliarder kroner til en ny, planlagt T-banetunnel gjennom Oslo sentrum Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er klokkerklar på at bompenger er helt nødvendig for å finansiere et bedre kollektivtilbud i Oslo. Blant annet trenger kommunen drøyt 8 milliarder kroner til en ny, planlagt T-banetunnel gjennom Oslo sentrum Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Eirik Lae Solberg, Oslo Høyres gruppeleder, har sittet i forhandlingene om Oslopakke 3, og vært med å bestemme både hvor bompengestasjonene skal være og bompengesatsens nivå. Da blir det smått ironisk at samme parti er «stille som en østers» i bompengedebatten. Oslo Arbeiderparti er spent på hva Lae Solbergs budskap til aksjonistene er. Vil han forsøke å tale med to tunger? spør Johansen ABC Nyheter.

Han mener Solberg og Høyre bør være ærligere og tydeligere på at bompenger er den eneste reelle finansieringskilden til kollektivtransport og veiprosjekter.

– Etter det som skjedde på Nord-Jæren med stor bompengemotstand er Høyre tydeligvis villig til å gå langt i å flørte med folk om å fjerne bompenger når man egentlig er for dem. De må stå for det de faktisk har vært med på å vedta.

Les siste nytt om bompenger her

Oslo Høyre står fast ved at de er for bompenger

Eirik Lae Solberg (H) sier til ABC Nyheter at han selvfølgelig har tenkt å stå for det han og Oslo Høyre har vært med på å vedta.

– Byrådslederen tar helt feil. Jeg kommer på torsdag til å fortelle at Oslo Høyre har støttet de nye bomstasjonene og det prisnivået vi har, og forklare hvorfor Oslo Høyre støtter dette. Det bør ikke være noen overraskelse for ham at jeg gjør dette. Jeg har fortalt aksjonistene om Høyres standpunkt ved tidligere anledninger også.

I tillegg til å være imot bompenger, er gruppa «JA til miljø, NEI til økte bompenger» også imot byrådets tiltak og planer for et bilfritt sentrum. Der er Oslo Høyre enige i noen av standpunktene til gruppa.

– Vi er kritiske til deler av byrådets tiltak for bilfritt sentrum, som fjerning av nesten alle parkeringsplassene i sentrum. Noen trenger fortsatt bil. Plasser som fjernes uten at det bedrer fremkommeligheten for syklister og kollektivtrafikken eller gjør det mulig å anlegge flere gågater, bør vi derfor beholde. Det er også behov for noen justeringer som gjør det mulig å kjøre fra øst til vest utenom Ring 1 og Festningstunnelen.

Dale: – Uaktuelt å bestemme bompenger

Mener Ap også bør bidra til bomfest

Eirik Lae Solberg er leder av Samferdsels- og miljøkomiteen i bystyret, og gruppeleder for Oslo Høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Eirik Lae Solberg er leder av Samferdsels- og miljøkomiteen i bystyret, og gruppeleder for Oslo Høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Lae Solberg mener det er viktig at politikere møter folk, inkludert innbyggere de er uenige med. Han synes slett ikke det er problematisk at Oslo Høyre sponser bompengeaksjonistene med pepperkaker.

– Jeg synes at byrådslederen er i overkant surmaga. Nå er det ikke så lenge til jul, og så kommer det mange mennesker til rådhuset for å gi uttrykk for sitt syn. Gruppa spurte Oslo Høyre om vi ville sponse dem med pepperkaker. Da sa jeg ja selv om jeg er uenig med deres standpunkt om bompenger. Jeg synes egentlig Oslo Arbeiderparti burde være med å sponse dette også.

Lae Solberg mener også at byrådslederen selv burde møte opp på torsdagens arrangement. Istedenfor er det Andreas Halse som skal tale for Oslo Arbeiderparti. Han er fraksjonsleder for miljø- og samferdsel for partiet.

Les også: Dagens bomstasjoner kan bli fjernet

Oslo Frp støtter aksjonen

Frp er det eneste partiet i Oslo som har stemt mot de 53 nye bomstasjonene i Oslo, og det eneste partiet som ville utsette innføringen av disse. Partiet ønsker å gjøre bompenger til en sak i valgkampen fram mot kommunevalget neste høst, og støtter arrangementet fordi de er enige med bompenge-gruppens syn.

– Vi støtter denne aksjonen fordi vi mener bompenger er usosialt og at bilisten allerede tar en veldig stor andel av skatter og avgifter, sier bystyre-representant Aina Stenersen (Frp) til ABC Nyheter.

NAF etterlyser regnskap: Bompenge-rekord i fjor – og mer skal det bli

– Problemet er at Frp ikke har flertall

Innføring av bompenger foreslås og vedtas først lokalt før det senere blir godkjent av Stortinget.

– Frp er det eneste partiet i Norge som lokalt stemmer så hardt mot bompenger. Problemet er at vi ikke har flertall. Det håper vi å gjøre noe med ved valget til høsten. Veldig lite av bompengene i Oslo går til vei, de går til kollektivtransport. Frp er for god kollektivtransport, men vi mener ikke at alle kostnadene kan tas av bilistene, sier Stenersen.

Aina Stenersen (Frp) sitter i bystyret i Oslo. Hun forteller at Oslo Frp gladelig støtter torsdagens aksjon mot bompenger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Aina Stenersen (Frp) sitter i bystyret i Oslo. Hun forteller at Oslo Frp gladelig støtter torsdagens aksjon mot bompenger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Frp har hatt samferdselsministeren i 5 år. Likevel har det aldri vært innkrevd mer bompenger i Norge enn nå. Er det realistisk at bompengesatsene går ned om Frp kommer til makta i Oslo?

– Frp er ikke i en flertallsregjering. Stortinget har flertall, og Stortinget går inn for å videreføre bompenger. Vi er nødt til å få et borgerlig flertall, og det har vi dessverre ikke i Oslo eller i regjering.

Det spørs imidlertid om et borgerlig flertall vil være nok til å få ned bompengesatsene i Oslo ettersom Oslo Høyre støtter innføringen av 53 nye bomstasjoner i mars neste år.

Varsler landsomfattende demonstrasjon

Bombengemotstander Cecilie Lyngby har ikke tenkt til å gi seg med det første. Hun ønsker i likhet med Frp at bompenger blir en viktig sak under neste års kommunevalg.

Lyngby kan røpe for ABC Nyheter at bompengeaksjonister landet over er i ferd med å planlegge en stor fellesdemonstrasjon i mai neste år.

– Da er det kun fire måneder igjen til kommunevalget, så det passer bra. Men det blir ingen flere bilaksjoner fra min side, understreker Lyngby.

I starten av oktober aksjonerte mange bilister mot flere bomstasjoner ved å kjøre sakte på E6 i retning mot Oslo. Under aksjonen ble en ambulanse under utrykning hindret i å komme frem. Rundt 750 biler deltok i aksjonen, ifølge Lyngby, som ble fratatt førerkortet av politiet etter aksjonen. Hun fikk førerkortet tilbake etter noen dager.

– Det var en veldig ubehagelig opplevelse og ikke min hensikt. Det var noen få personer som ødela for alle, og det var synd at det ble sånn.

Bakgrunn: Aksjonsleder fikk tilbake førerkortet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Nå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 Full forvirring om BankID og pass hos bankkunder
Siste nytt
15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportNå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15PengerFull forvirring om BankID og pass hos bankkunder
Populært