Meny

«Bomfest» ved Rådhuset: – Litt skriking og plakater må man regne med

<p>Cecilie Lyngby har arrangert demonstrasjoner mot bompenger fem ganger tidligere. Torsdag gjør hun det igjen.</p>
Cecilie Lyngby har arrangert demonstrasjoner mot bompenger fem ganger tidligere. Torsdag gjør hun det igjen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Torsdag samles bompengemostandere til bomfest utenfor Oslo Rådhus. Frp stiller med gløgg, mens Oslo Høyre stiller med pepperkaker, til tross for at de er uenige i aksjonistenes standpunkt.

– I mai 2017 leste jeg om prisendringene som ville komme i bomringen i oktober 2017, og jeg tenkte «herregud, dette kommer jo til å bli kjempedyrt for masse folk», sier Cecilie Lyngby til ABC Nyheter.

Det er bakgrunnen for at hun startet Facebook-gruppen «JA til miljø, NEI til økte bompenger!», som i skrivende stund har omlag 52.000 medlemmer. Siden hun startet opp gruppen har Lyngby arrangert fem demonstrasjoner mot bompenger i Oslo.

Torsdag blir den sjette i rekken når hun arrangerer «bomfest» foran Rådhuset i hovedstaden. Det skal serveres gløgg og pepperkaker, et kor skal synge, og det blir politiske appeller. Representanter fra Høyre, Fremskrittspartiet, Liberalistene, Miljøpartiet de Grønne og Arbeiderpartiet skal tale. Lyngby selv skal også holde appell.

– Det er vanskelig å spå hvor mange vi blir, men jeg håper det kommer rundt 1000 personer. Jeg oppfordrer i hvert fall alle til å oppføre seg, men litt skriking og plakater må man regne med, sier hun.

Det er planlagt 53 nye bomstasjoner i Oslo som skal stå klare i mars 2019. 48 av bomstasjonene kommer i Oslo, to i Lørenskog, to i Oppegård og én i Ski kommune. Lyngby og «JA til miljø, NEI til økte bompenger» ønsker å stanse de nye bomstasjonene.

Aktuelt: Slik blir det nye bomsystemet i Oslo og Akershus fra 2019

Ap-Raymond: – Vil Høyre tale med to tunger?

Oslo Høyre har vært med å forhandle frem Oslopakke 3-avtalen, som inkluderer de nye bomtakstene for Oslo og Akershus. Likevel sponser det samme partiet bompengeaksjonistenes arrangement med pepperkaker. Oslo Frp stiller med gløgg.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) mener Oslo Høyre ikke er tydelige nok i bompengedebatten, og forleder bompengeaksjonistene.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er klokkerklar på at bompenger er helt nødvendig for å finansiere et bedre kollektivtilbud i Oslo. Blant annet trenger kommunen drøyt 8 milliarder kroner til en ny, planlagt T-banetunnel gjennom Oslo sentrum Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er klokkerklar på at bompenger er helt nødvendig for å finansiere et bedre kollektivtilbud i Oslo. Blant annet trenger kommunen drøyt 8 milliarder kroner til en ny, planlagt T-banetunnel gjennom Oslo sentrum Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Eirik Lae Solberg, Oslo Høyres gruppeleder, har sittet i forhandlingene om Oslopakke 3, og vært med å bestemme både hvor bompengestasjonene skal være og bompengesatsens nivå. Da blir det smått ironisk at samme parti er «stille som en østers» i bompengedebatten. Oslo Arbeiderparti er spent på hva Lae Solbergs budskap til aksjonistene er. Vil han forsøke å tale med to tunger? spør Johansen ABC Nyheter.

Han mener Solberg og Høyre bør være ærligere og tydeligere på at bompenger er den eneste reelle finansieringskilden til kollektivtransport og veiprosjekter.

– Etter det som skjedde på Nord-Jæren med stor bompengemotstand er Høyre tydeligvis villig til å gå langt i å flørte med folk om å fjerne bompenger når man egentlig er for dem. De må stå for det de faktisk har vært med på å vedta.

Les siste nytt om bompenger her

Oslo Høyre står fast ved at de er for bompenger

Eirik Lae Solberg (H) sier til ABC Nyheter at han selvfølgelig har tenkt å stå for det han og Oslo Høyre har vært med på å vedta.

– Byrådslederen tar helt feil. Jeg kommer på torsdag til å fortelle at Oslo Høyre har støttet de nye bomstasjonene og det prisnivået vi har, og forklare hvorfor Oslo Høyre støtter dette. Det bør ikke være noen overraskelse for ham at jeg gjør dette. Jeg har fortalt aksjonistene om Høyres standpunkt ved tidligere anledninger også.

I tillegg til å være imot bompenger, er gruppa «JA til miljø, NEI til økte bompenger» også imot byrådets tiltak og planer for et bilfritt sentrum. Der er Oslo Høyre enige i noen av standpunktene til gruppa.

– Vi er kritiske til deler av byrådets tiltak for bilfritt sentrum, som fjerning av nesten alle parkeringsplassene i sentrum. Noen trenger fortsatt bil. Plasser som fjernes uten at det bedrer fremkommeligheten for syklister og kollektivtrafikken eller gjør det mulig å anlegge flere gågater, bør vi derfor beholde. Det er også behov for noen justeringer som gjør det mulig å kjøre fra øst til vest utenom Ring 1 og Festningstunnelen.

Dale: – Uaktuelt å bestemme bompenger

Mener Ap også bør bidra til bomfest

Eirik Lae Solberg er leder av Samferdsels- og miljøkomiteen i bystyret, og gruppeleder for Oslo Høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Eirik Lae Solberg er leder av Samferdsels- og miljøkomiteen i bystyret, og gruppeleder for Oslo Høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Lae Solberg mener det er viktig at politikere møter folk, inkludert innbyggere de er uenige med. Han synes slett ikke det er problematisk at Oslo Høyre sponser bompengeaksjonistene med pepperkaker.

– Jeg synes at byrådslederen er i overkant surmaga. Nå er det ikke så lenge til jul, og så kommer det mange mennesker til rådhuset for å gi uttrykk for sitt syn. Gruppa spurte Oslo Høyre om vi ville sponse dem med pepperkaker. Da sa jeg ja selv om jeg er uenig med deres standpunkt om bompenger. Jeg synes egentlig Oslo Arbeiderparti burde være med å sponse dette også.

Lae Solberg mener også at byrådslederen selv burde møte opp på torsdagens arrangement. Istedenfor er det Andreas Halse som skal tale for Oslo Arbeiderparti. Han er fraksjonsleder for miljø- og samferdsel for partiet.

Les også: Dagens bomstasjoner kan bli fjernet

Oslo Frp støtter aksjonen

Frp er det eneste partiet i Oslo som har stemt mot de 53 nye bomstasjonene i Oslo, og det eneste partiet som ville utsette innføringen av disse. Partiet ønsker å gjøre bompenger til en sak i valgkampen fram mot kommunevalget neste høst, og støtter arrangementet fordi de er enige med bompenge-gruppens syn.

– Vi støtter denne aksjonen fordi vi mener bompenger er usosialt og at bilisten allerede tar en veldig stor andel av skatter og avgifter, sier bystyre-representant Aina Stenersen (Frp) til ABC Nyheter.

NAF etterlyser regnskap: Bompenge-rekord i fjor – og mer skal det bli

– Problemet er at Frp ikke har flertall

Innføring av bompenger foreslås og vedtas først lokalt før det senere blir godkjent av Stortinget.

– Frp er det eneste partiet i Norge som lokalt stemmer så hardt mot bompenger. Problemet er at vi ikke har flertall. Det håper vi å gjøre noe med ved valget til høsten. Veldig lite av bompengene i Oslo går til vei, de går til kollektivtransport. Frp er for god kollektivtransport, men vi mener ikke at alle kostnadene kan tas av bilistene, sier Stenersen.

Aina Stenersen (Frp) sitter i bystyret i Oslo. Hun forteller at Oslo Frp gladelig støtter torsdagens aksjon mot bompenger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Aina Stenersen (Frp) sitter i bystyret i Oslo. Hun forteller at Oslo Frp gladelig støtter torsdagens aksjon mot bompenger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Frp har hatt samferdselsministeren i 5 år. Likevel har det aldri vært innkrevd mer bompenger i Norge enn nå. Er det realistisk at bompengesatsene går ned om Frp kommer til makta i Oslo?

– Frp er ikke i en flertallsregjering. Stortinget har flertall, og Stortinget går inn for å videreføre bompenger. Vi er nødt til å få et borgerlig flertall, og det har vi dessverre ikke i Oslo eller i regjering.

Det spørs imidlertid om et borgerlig flertall vil være nok til å få ned bompengesatsene i Oslo ettersom Oslo Høyre støtter innføringen av 53 nye bomstasjoner i mars neste år.

Varsler landsomfattende demonstrasjon

Bombengemotstander Cecilie Lyngby har ikke tenkt til å gi seg med det første. Hun ønsker i likhet med Frp at bompenger blir en viktig sak under neste års kommunevalg.Lyngby kan røpe for ABC Nyheter at bompengeaksjonister landet over er i ferd med å planlegge en stor fellesdemonstrasjon i mai neste år.

– Da er det kun fire måneder igjen til kommunevalget, så det passer bra. Men det blir ingen flere bilaksjoner fra min side, understreker Lyngby.

I starten av oktober aksjonerte mange bilister mot flere bomstasjoner ved å kjøre sakte på E6 i retning mot Oslo. Under aksjonen ble en ambulanse under utrykning hindret i å komme frem. Rundt 750 biler deltok i aksjonen, ifølge Lyngby, som ble fratatt førerkortet av politiet etter aksjonen. Hun fikk førerkortet tilbake etter noen dager.

– Det var en veldig ubehagelig opplevelse og ikke min hensikt. Det var noen få personer som ødela for alle, og det var synd at det ble sånn.

Bakgrunn: Aksjonsleder fikk tilbake førerkortet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Måling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Over 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanair-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 – Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA
Siste nytt
03:58NorgeAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56NorgeFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20VerdenFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01VerdenWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41VerdenTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42NorgeMåling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36VerdenVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseOver 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30ReiseRyanair-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40Penger– Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20PengerBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA
Populært