– Kun halvparten av nordmenn vurderer elbil som sitt neste bilkjøp

<p>Volkswagen-gruppen lokker med flere nye, familievennlig elbiler i framtiden. Men kommer rekkevidden og lademulighetene i Norge til å være bra nok til å få alle nordmenn med på laget?</p>
Volkswagen-gruppen lokker med flere nye, familievennlig elbiler i framtiden. Men kommer rekkevidden og lademulighetene i Norge til å være bra nok til å få alle nordmenn med på laget? Foto: Harald Møller A.S.

I 2025 skal alle nye biler som selges i Norge være nullutslippsbiler, men slett ikke alle ønsker seg elbil. Dårlig rekkevidde og for dårlige lademuligheter får skylda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (ABC Nyheter): – Vi har undersøkt hva som skal til for å få befolkningen med på elbil-laget. Hva er fordelene og utfordringene med elbiler? Kan vi få alle med? spør Anders Hovde i TNS Kantar.

Norge har som mål å selge kun utslippsfrie nybiler innen 2025. Det innebærer at befolkningen må være beredt til å kjøpe elbil. Undersøkelsen Hovde presenterte i Arendal tirsdag viser imidlertid at slett ikke alle nordmenn har lyst til å kjøpe elbil ved sitt neste bilkjøp.

– Kun halvparten av de spurte sa det var helt sikkert eller sannsynlig at de kom til å kjøpe elbil ved sitt neste bilkjøp, sier Hovde.

I Oslo er tallet høyere. Der sier 6 av 10 at det er sannsynlig eller helt sikkert at de ønsker å kjøpe elbil neste gang. I Hedmark er tallet lavere. 6 av 10 mener det er lite sannsynlig eller helt usannsynlig at de kommer til å kjøpe elbil ved sitt neste bilkjøp.

– Det er en del geografiske forskjeller, også på rekkevidde som barriere for å kjøpe bil. Rekkevidde er en større barriere for kjøpere i Buskerud, Møre og Romsdal og Telemark enn i Oslo, Rogaland og Aust-Agder.

Incentiver til 2022

Lademuligheter langs veien er en annen stor barriere for å gå over til elbil, særlig for beboere nord i landet.

Anders Hovde i TNS presenterer tall som viser hvorfor folk ikke vil velge elbil. Kort rekkevidde er den vanligste årsaken. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Anders Hovde i TNS presenterer tall som viser hvorfor folk ikke vil velge elbil. Kort rekkevidde er den vanligste årsaken. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Finnmark, Telemark og Troms ser på få lademuligheter langs veien som en spesielt stor barriere. I de nordligste fylkene har de en utfordring når det gjelder infrastruktur, sier Hovde.

Han mener elbilmarkedet har to hovedutfordringer fram mot nullutslippsmålet i 2025.

– Produsentene må bringe biler til markedet som dekker de behovene vi har. Bilene må gå langt nok, de må funke om vinteren og de må ha nok plass. For myndighetene handler det om å garantere at dagens incentivordninger videreføres, avslutter Anders Hovde i TNS.

Ketil Kjenseth (V) sitter på Stortinget og er leder for energi- og miljøkomiteen. Han bekrefter at elbilfordelene ligger fast fram til 2022, om dagens regjering består.

Også stortingspolitiker Kirsti Leirtrø (Ap) kan love at incentivene består fram til 2022 dersom opposisjonen tar makta.

Les også: Billig elbil med mye plass? Jo, den finnes

Finnmark må med

Ionity er et ladenettverk som er i ferd med å etablere seg i Norge. Selskapet ser at det er en stor utfordring å etablere seg i Nord-Norge, på grunn av høye kostnader.

– Vi trenger støtteordninger for å bygge nord for Trondheim. Får vi noen gulrøtter blir det enklere for meg å si at vi skal bygge lengst nord i landet, sier regionssjef i Nord-Europa for Ionity, Jan Haugen Ihle.

– I Finnmark, hvor det ikke er noe grunnlag for kommersielle ladeinfrastruktur, så trenger vi rett og slett en ny støtteordning for ladestasjoner, sier Torfinn Belbo, samferdselsansvarlig i miljøorganisasjonen ZERO.

Ketil Kjenseth (V) sier at hele Norge må med, om vi skal nå målene om at alle nye biler skal være nullutslippsbiler innen 2025. Han sier en utvidet støtteordning for Finnmark må vurderes.

– Vi skal ta med hele Norge. Finnmark er tilbudt 100 prosent offentlig støtte i dag, men det forsatt ikke er lønnsomt for aktører å bygge ut. Hvor mye mer skal vi tilby? Vi må jo det for å ta med hele landet, sier han.

Les også: Lyst på elbil? Så lenge må du vente

Produsent lover å levere

Ulf Tore Hekneby, administrerende Harald A Møller AS, sier Volkswagen-gruppen vil bli best i verden på elbil, og presenterer flere modeller som kan erstatte dagens fossilbiler. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Ulf Tore Hekneby, administrerende Harald A Møller AS, sier Volkswagen-gruppen vil bli best i verden på elbil, og presenterer flere modeller som kan erstatte dagens fossilbiler. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Ulf Tore Hekneby er administrerende direktør i Harald A. Møller AS. Han garanterer at bilprodusenten Volkswagen-gruppen kommer til levere elbiler som dekker fremtidens behov.

Nå kommer elbilene for folk flest. Det er det ingen tvil om. Volkswagen-gruppen har satt seg som mål å bli ledende på elbil og hybridbiler i verden. Vi tror at vi kan selge kun elbiler på Volkswagen personbil allerede i 2023-2024. Det skiftet er vi klare til å ta, men da må rammebetingelsene fortsatt være til stede for at vi skal kunne gå den veien, sier Hekneby.

Han trekker fram nye Audi e-tron som et eksempel på framtidens elbil.

– Det er en bil som er stor og har mye plass. Hengerfeste får den. Man får med seg det man skal på en tur til fjells eller til sjøen. Den kommer med lang rekkevidde til en veldig konkurransedyktig pris. Dette er ikke et glansbilde. Dette er virkelighet om veldig kort tid. Vi har passert 5000 reseverasjoner på denne bilen. Ingen vet prisen eller detaljene om bilen. Det sier litt om suget, sier Hekneby.

Kundelevering av Audi e-tron begynner i januar.

Les også: Her er den – Audis nye elbil

Artikkelen forsetter under.

Se video av Volkswagen-gruppens konseptbilder på elbilfronten.

Som ZERO og TNS trekker Hekneby fram ladeinfrastruktur og videreførte incentiver som avgjørende.

– Vi skal levere bilene. Vi skal levere volumet. Vi kommer også med familiebiler for folk flest. Men det vi trenger er bedre ladeinfrastruktur. Vi har et marked, markedet kommer med biler, og da må vi få opp antall hurtigladere, sier Hekneby.

Regjeringen legger snart fram nytt statsbudsjett og ny infrastrukturplan, og politiker Kjenseth vil ikke si så mye konkret om hvilke tiltak som kommer.

– Selv om vi har mye strøm i Norge, og mye fornybar strøm, så har vi noen infrastrukturordninger. Mange kan lade hjemme, men ikke alle har tilgang til et moderne distribusjonsnett i Norge. Så vi må også passe på å bygge om det gamle nettet for å kunne ta i bruk effektiv og god lading også hjemme, sier Kjenseth.

Videre sier han at aktørene som skal bygge ut ladenettverket må løftes opp og fram, og lover at det vil finnes incentiver for disse også i noen år fremover.

Kirsti Leirtrø(Ap) og Ketil Kjenseth (V) er begge enige om at ladeinfrastrukturen må bli bedre, men presenterer ingen konkrete løsningsforslag. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Kirsti Leirtrø(Ap) og Ketil Kjenseth (V) er begge enige om at ladeinfrastrukturen må bli bedre, men presenterer ingen konkrete løsningsforslag. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Les også:

Den første testen: Norges nye elbil-favoritt

Stadig flere klarer seg med bare elbil

MDG-Lan Marie: – I framtiden sier bilene «sjjjj», og ikke «VROOM»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Nå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken
Siste nytt
16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportNå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken
Populært