Meny

– Kun halvparten av nordmenn vurderer elbil som sitt neste bilkjøp

<p>Volkswagen-gruppen lokker med flere nye, familievennlig elbiler i framtiden. Men kommer rekkevidden og lademulighetene i Norge til å være bra nok til å få alle nordmenn med på laget?</p>
Volkswagen-gruppen lokker med flere nye, familievennlig elbiler i framtiden. Men kommer rekkevidden og lademulighetene i Norge til å være bra nok til å få alle nordmenn med på laget? Foto: Harald Møller A.S.

I 2025 skal alle nye biler som selges i Norge være nullutslippsbiler, men slett ikke alle ønsker seg elbil. Dårlig rekkevidde og for dårlige lademuligheter får skylda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (ABC Nyheter): – Vi har undersøkt hva som skal til for å få befolkningen med på elbil-laget. Hva er fordelene og utfordringene med elbiler? Kan vi få alle med? spør Anders Hovde i TNS Kantar.

Norge har som mål å selge kun utslippsfrie nybiler innen 2025. Det innebærer at befolkningen må være beredt til å kjøpe elbil. Undersøkelsen Hovde presenterte i Arendal tirsdag viser imidlertid at slett ikke alle nordmenn har lyst til å kjøpe elbil ved sitt neste bilkjøp.

– Kun halvparten av de spurte sa det var helt sikkert eller sannsynlig at de kom til å kjøpe elbil ved sitt neste bilkjøp, sier Hovde.

I Oslo er tallet høyere. Der sier 6 av 10 at det er sannsynlig eller helt sikkert at de ønsker å kjøpe elbil neste gang. I Hedmark er tallet lavere. 6 av 10 mener det er lite sannsynlig eller helt usannsynlig at de kommer til å kjøpe elbil ved sitt neste bilkjøp.

– Det er en del geografiske forskjeller, også på rekkevidde som barriere for å kjøpe bil. Rekkevidde er en større barriere for kjøpere i Buskerud, Møre og Romsdal og Telemark enn i Oslo, Rogaland og Aust-Agder.

Incentiver til 2022

Lademuligheter langs veien er en annen stor barriere for å gå over til elbil, særlig for beboere nord i landet.

Anders Hovde i TNS presenterer tall som viser hvorfor folk ikke vil velge elbil. Kort rekkevidde er den vanligste årsaken. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Anders Hovde i TNS presenterer tall som viser hvorfor folk ikke vil velge elbil. Kort rekkevidde er den vanligste årsaken. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Finnmark, Telemark og Troms ser på få lademuligheter langs veien som en spesielt stor barriere. I de nordligste fylkene har de en utfordring når det gjelder infrastruktur, sier Hovde.

Han mener elbilmarkedet har to hovedutfordringer fram mot nullutslippsmålet i 2025.

– Produsentene må bringe biler til markedet som dekker de behovene vi har. Bilene må gå langt nok, de må funke om vinteren og de må ha nok plass. For myndighetene handler det om å garantere at dagens incentivordninger videreføres, avslutter Anders Hovde i TNS.

Ketil Kjenseth (V) sitter på Stortinget og er leder for energi- og miljøkomiteen. Han bekrefter at elbilfordelene ligger fast fram til 2022, om dagens regjering består.

Også stortingspolitiker Kirsti Leirtrø (Ap) kan love at incentivene består fram til 2022 dersom opposisjonen tar makta.

Les også: Billig elbil med mye plass? Jo, den finnes

Finnmark må med

Ionity er et ladenettverk som er i ferd med å etablere seg i Norge. Selskapet ser at det er en stor utfordring å etablere seg i Nord-Norge, på grunn av høye kostnader.

– Vi trenger støtteordninger for å bygge nord for Trondheim. Får vi noen gulrøtter blir det enklere for meg å si at vi skal bygge lengst nord i landet, sier regionssjef i Nord-Europa for Ionity, Jan Haugen Ihle.

– I Finnmark, hvor det ikke er noe grunnlag for kommersielle ladeinfrastruktur, så trenger vi rett og slett en ny støtteordning for ladestasjoner, sier Torfinn Belbo, samferdselsansvarlig i miljøorganisasjonen ZERO.

Ketil Kjenseth (V) sier at hele Norge må med, om vi skal nå målene om at alle nye biler skal være nullutslippsbiler innen 2025. Han sier en utvidet støtteordning for Finnmark må vurderes.

– Vi skal ta med hele Norge. Finnmark er tilbudt 100 prosent offentlig støtte i dag, men det forsatt ikke er lønnsomt for aktører å bygge ut. Hvor mye mer skal vi tilby? Vi må jo det for å ta med hele landet, sier han.

Les også: Lyst på elbil? Så lenge må du vente

Produsent lover å levere

Ulf Tore Hekneby, administrerende Harald A Møller AS, sier Volkswagen-gruppen vil bli best i verden på elbil, og presenterer flere modeller som kan erstatte dagens fossilbiler. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Ulf Tore Hekneby, administrerende Harald A Møller AS, sier Volkswagen-gruppen vil bli best i verden på elbil, og presenterer flere modeller som kan erstatte dagens fossilbiler. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Ulf Tore Hekneby er administrerende direktør i Harald A. Møller AS. Han garanterer at bilprodusenten Volkswagen-gruppen kommer til levere elbiler som dekker fremtidens behov.

Nå kommer elbilene for folk flest. Det er det ingen tvil om. Volkswagen-gruppen har satt seg som mål å bli ledende på elbil og hybridbiler i verden. Vi tror at vi kan selge kun elbiler på Volkswagen personbil allerede i 2023-2024. Det skiftet er vi klare til å ta, men da må rammebetingelsene fortsatt være til stede for at vi skal kunne gå den veien, sier Hekneby.

Han trekker fram nye Audi e-tron som et eksempel på framtidens elbil.

– Det er en bil som er stor og har mye plass. Hengerfeste får den. Man får med seg det man skal på en tur til fjells eller til sjøen. Den kommer med lang rekkevidde til en veldig konkurransedyktig pris. Dette er ikke et glansbilde. Dette er virkelighet om veldig kort tid. Vi har passert 5000 reseverasjoner på denne bilen. Ingen vet prisen eller detaljene om bilen. Det sier litt om suget, sier Hekneby.

Kundelevering av Audi e-tron begynner i januar.

Les også: Her er den – Audis nye elbil

Artikkelen forsetter under.

Se video av Volkswagen-gruppens konseptbilder på elbilfronten.

Som ZERO og TNS trekker Hekneby fram ladeinfrastruktur og videreførte incentiver som avgjørende.

– Vi skal levere bilene. Vi skal levere volumet. Vi kommer også med familiebiler for folk flest. Men det vi trenger er bedre ladeinfrastruktur. Vi har et marked, markedet kommer med biler, og da må vi få opp antall hurtigladere, sier Hekneby.

Regjeringen legger snart fram nytt statsbudsjett og ny infrastrukturplan, og politiker Kjenseth vil ikke si så mye konkret om hvilke tiltak som kommer.

– Selv om vi har mye strøm i Norge, og mye fornybar strøm, så har vi noen infrastrukturordninger. Mange kan lade hjemme, men ikke alle har tilgang til et moderne distribusjonsnett i Norge. Så vi må også passe på å bygge om det gamle nettet for å kunne ta i bruk effektiv og god lading også hjemme, sier Kjenseth.

Videre sier han at aktørene som skal bygge ut ladenettverket må løftes opp og fram, og lover at det vil finnes incentiver for disse også i noen år fremover.

Kirsti Leirtrø(Ap) og Ketil Kjenseth (V) er begge enige om at ladeinfrastrukturen må bli bedre, men presenterer ingen konkrete løsningsforslag. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Kirsti Leirtrø(Ap) og Ketil Kjenseth (V) er begge enige om at ladeinfrastrukturen må bli bedre, men presenterer ingen konkrete løsningsforslag. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Les også:

Den første testen: Norges nye elbil-favoritt

Stadig flere klarer seg med bare elbil

MDG-Lan Marie: – I framtiden sier bilene «sjjjj», og ikke «VROOM»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Ingen mistenkte etter voldtekt i Frognerparken01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen
Siste nytt
08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgeIngen mistenkte etter voldtekt i Frognerparken01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen
Populært